Eflatun... Kalp gözünden bir aşk hikâyesi

Eflatun... Kalp gözünden bir aşk hikâyesi

Sinemalarda altısı yerli 13 film vizyonda. Yerli yapımlarda İrem Helvacıoğlu ve Kerem Bürsin’in başrolde olduğu ‘Eflâtun’ öne çıkıyor. Görme engelli bir kadının kendisine sarı şemsiye veren bir adamın sesine aşık olmasıyla gelişen aşk hikayesini anlatan film görme engellilerin dünyayı nasıl algıladığına da ışık tutuyor. Yabancı yapım ‘Demir Pençe’ ise, Amerika’da bir dönem ‘güreşin rock yıldızları’ olarak anılan Von Erich ailesinin bu şöhretinin ardındaki trajediyi beyazperdeye taşıyor.

Türkiye’de sinema salonlarında bugün altısı yerli 13 film vizyona giriyor. Yerli yapımlarda başrollerinde İrem Helvacıoğlu ve Kerem Bürsin’in yer aldığı ‘Eflâtun’ filmi öne çıkıyor. Yönetmen Cüneyt Karakuş’un ilk uzun metrajı olan film, beş yaşında görme yetisini kaybeden ve gerçek ile hayalin birleştiği bir dünyada yaşayan Eflatun’un yağmurlu bir günde kendisine sarı bir şemsiye emanet edip giden bir adamın sesine aşık olmasıyla gelişen bir aşk hikayesini işliyor.

Uzun yıllar engellilik üzerine çalışan ve fotoğraf sergileri açan yönetmenin, görme engelli bir karakterin gözünden portreler çizdiği filmde, VFX, 2D, 3D, özel ses efektleri, reel görüntüler ve animasyonları bir arada kullanılarak görme engelli bireylerin dünyayı algılayış biçiminin somutlaştırması amaçlandı. Film 11. Uluslararası Antakya Film Festivali’nde ‘Seyirci Özel’, Boğaziçi Film Festivali’nde ise FİYAB En İyi Yapımcı ödüllerine layık görüldü.

22kr02-man3.jpg

DEMİR PENÇE

DEMİR PENÇE: Yabancı yapımlarda dikkati çeken, Amerikan güreşinde bir döneme damga vuran, spor dünyasının Kennedy’leri, bu sporun rock yıldızları olarak anılan Von Erich ailesinin zaferler ve trajediler içeren öyküsünü anlatan ‘Demir Pençe’ (The Iron Claw). Şampiyon kardeşlerin gerçek hikâyesinden sinemaya uyarlanan, başrollerini Zac Efron, Jeremy Allen White ve Harris Dickinson’ın paylaştığı film, kendisi çok başarılı bir güreşçi olan baba Fritz Von Erich’in, oğullarını da zirveye taşımak için despotça, zalimce yöntemler uygulamamasını anlatıyor. Sean Durkin’in yazıp yönettiği film zafere giden yolda ödenen bedelleri izleyiciye aktarıyor.

22kr02-man2.jpg

QUENN MARY’NİN LANETİ

QUENN MARY’NİN LANETİ: Gary Shore’un 2023 yapımı İngiliz filmi korku sevenleri salonlara çekmeye aday. Film, şu an hem müze hem otel olarak kullanılan emekli İngiliz okyanus gemisi RMS Queen Mary’nin ‘perili’ efsanesine karanlık, çarpık ve zaman zaman kanlı bir bakış sunuyor. 1936’dan 1967’ye kadar esas olarak Kuzey Atlantik Okyanusu’nda seyreden Queen Mary, II. Dünya Savaşı da dahil olmak üzere 20. yüzyıl tarihinin önemli bir bölümüne tanıklık etti. Alice Eve’in yönettiği film, geminin emekliliğinden çok sonra bile geminin mirasına musallat olmaya devam eden gerçek olaylardan esinlenerek, gerçek ve kurgunun ilginç bir karışımını sunuyor. Filmde Alice Eve, Joel Fry, Wesley Alfvin rol alıyor.

22kr02-man0-1.jpg

EVIE

EVIE: Haftanın bir diğer yabancı korkusu ‘Evie’nin yönetmen koltuğunda meşhur İngiliz dizisi Emmerdale yıldızı Dominic Brunt ve Jamie Lundy oturuyor. Psikolojik gerilim türündeki filmin başrollerinde Michael Smiley, Jay Taylor, Holli Dempsey yer alıyor. Film, bir aile trajedisinin ardından ayrı ayrı bakımevlerine yerleştirildikten 20 yıl sonra yeniden bir araya gelen bir erkek ve kız kardeşi konu alıyor.

ÖLÜMCÜL SIR: CIA aksiyonu sevenlerin dikkatini çekecek filmin yönetmen koltuğunda Renny Harlin oturuyor. Aaron Eckhart, Nina Dobrev, Clifton Collins Jr. Gibi oyuncuların rol aldığı film CIA’e yapılan şantajlar kontrol edilemez bir hale gelince, teşkilatın en iyi ajanı Vail’in (Eckhart) emekliliğini bir kenara bırakıp mecburen işinin başına döndükten sonra yaşadığı aksiyon dolu olayları işliyor.

HÜDDAM 4: AHMER: Yerli korku izlemeyi sevenler için beyazperdeye gelen filmin yönetmen koltuğunda Utku Uçar oturuyor. Eser Ağçalı, Tuğba Sükmen, Alperen Aktaş gibi oyuncuların rol aldığı film, uzun süredir istemelerine rağmen çocuk sahibi olamayan Erdem ve Gonca çiftinin, bir hocaya danıştıktan sonra yaşadıklarını anlatıyor.

İKİ YÜZLÜ: Yerli gerilim filmi ‘İki Yüzlü’ de bir aileye dahil olan bir yabancının gizlediği kişiliğini ortaya çıkarmasıyla yaşananları konu ediyor. Bülent Terzioğlu’nun yönettiği filmde Gökçe Özyol, Aslıhan Karalar, Levent Sülün rol alıyor.

SEVMEK YÜZÜNDEN: Ayça Ayşin Turan ve Serhat Teoman’ın başrolleri paylaştığı romantik komedide, geçmiş hesaplaşmasıyla birlikte bir aşk hikayesi anlatılıyor. Seçil Çömlekçi ve Ahmet Kapucu’nun senaryosunu yazdığı filmde Ezgi Şenler, Ali Gözüşirin, Ali Yoğurtçuoğlu gibi oyuncular da başrollere eşlik ediyor.

SIRRINI BİLİYORUM: Battal Karsloğulu’nun yönettiği dram türündeki filmde Timur Acar, Didem Balçın, Beren Gençalp rol alıyor. Film, küçük bir kız çocuğunun annesinin hastalığını alışılmadık bir çözüm bulmak için verdiği çabayı anlatıyor.

ÖLDÜM BİTTİM: Yönetmen Ayhan Rüzgar’ın ‘Öldüm Bittim’ komedisinde Ayhan Taş, Arzu Yanardağ, Burcu Özçelik gibi tanıdık ekran yüzleri rol alıyor. Film, hastalık hastası biri olan Mehmet’in bir haftalık ömrü kaldığı yanılgısına kapıldıktan sonra gelişen olayları konu ediniyor.

BTOB TIME: ‘Katibim’ şarkısını seslendirerek Türk hayranlarının gönlünü kazanan K-Pop grubu BTOB’un verdiği 10. yıl özel konserinin işlendiği belgeselin yönetmen koltuğunda Kim Jin-Chul oturuyor.

CESUR BALİNA KATAK: Çocuk izleyicileri salonlara çekecek ‘Cesur Balina Katak’ animasyonu, büyük olduğunu kanıtlamak ve çok sevdiği büyükannesinin son dileğini yerine getirmek için tehlikeli bir yolculuğa çıkan küçük bir balinanın hikayesini konu ediyor.

22kr02-man4.jpg

KÖYLÜLER

BU KÖYÜN HER KARESİ SANAT ESERİ

Haftanın dikkat çeken yabancı bir yapımı da Başka Sinema kapsamında vizyona giren ‘Köylüler’ (The Peasants). Polonya’nın 2023 Oscar adayı film muazzam animasyonlarıyla geçen yılın ençok konuşulan yapımlarından biri oldu. Władysław Reymont’un aynı adlı Nobel ödüllü romanından beyazperdeye uyarlanan filmin her bir karesi için çeyrek milyon saat çalışma yapıldı.

Polonya, Sırbistan, Litvanya ve Ukrayna’dan yüz animatörün yaptığı 3 bin tablodan 80 bin el yapımı çerçeve üretildi. Ressam Vincent van Gogh’un hayatını anlatan ‘Vincent’i Sevmek’ filmiyle bütün dünyada tanınan DK ve Hugh Welchman çiftinin yönettiği film, 19. yüzyıldan kalma bir Polonya köyünü konu alıyor. güzel bir kızın dul bir toprak sahibiyle evlendiği ve oğluna duyduğu yakıcı sevgiyi beslediği destansı ve sinematik bir gösteri.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN