Kurban vekaleti nasıl verilir? Kurban vekaleti verirken alırken ne söylenir?

Kurban vekaleti nasıl verilir? Kurban vekaleti verirken alırken ne söylenir?

Kurban kesim alanlarına giden vatandaşlar kurban ibadetlerini yerine getirmek için kurban vekaleti veriyor. Peki kurban vekaleti nasıl verilir? Kurban vekaleti verirken ve alırken ne söylenir? Kurban vekaleti vermek isteyen vatandaşlarımız konunun ayrıntılarını haberimizden öğrenebilir. İşte mezbahane ve kesim alanlarına gidenler için kurban vekaleti vermenin aşamaları ve detayları...

Kurban vekaleti nasıl verilir sorusunun yanıtını kurban ibadetlerini yapmak için mezbahane ve kesim alanlarına gidecek olan vatandaşlar için araştırdık. Kurban kesmek isteyen bir kişi kurban vekaleti vererek ibadetini eksiksiz yerine getirebilir.  "Vekâlet yoluyla kurban kesilebilir mi? Kişinin bulunduğu şehir veya ülke dışında vekâletle kurban kestirmesinin hükmü nedir? Kurban vekaleti nasıl verilir? ve Kurban vekaleti verirken ve alırken neler söylenir?" sorularının cevabı.

Kurban Bayramı 21 Ağustos Salı günü itibarı ile kutlanmaya başlandı. 4 gün sürecek olan kurban bayramında vatandaşlar hem kurban ibadetlerini yerine getirecek hemde yakınları ile bayramlaşacak. Kurban kesmek isteyenlerin  merak ettiği soruların yanııtı Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan geldi. Kurban kesim alanlarında kurban kesmek isteyen bir kişi "Kurban vekaleti nasıl verilir?" sorusunun cevabını merak ediyor. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kurban vekaleti hakkında yaptığı açıklama...

18-08/21/kurban-vekaleti.jpg

Diyanet İşleri Başkanlığı, vekalet verilerek kurban kesilmesi hakkında ayrıntılı bilgilendirmeyi resmi internet sitesinden yapmıştır.

Kişi, kurbanını bizzat kesebileceği gibi vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban, hac ve zekât gibi mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde ise vekâlet caizdir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 67; Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 263-265; Remlî, Nihâyetü'l-muhtâc, VIII, 132). Nitekim Hz. Ali'nin (r.a.) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Resûlullah (s.a.s.), develer kesilirken başında durmamı, derilerini ve sırtlarındaki çullarını paylaştırmamı emretti ve onlardan herhangi bir şeyi kasap ücreti olarak vermeyi bana yasakladı ve ‘kasap ücretini biz kendimiz veririz' buyurdu.” (Buhârî, Hac, 120; Ebû Dâvûd, Menâsik, 19)

Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir. Kurbanda önemli olan, kişinin niyetinin Allah için olması ve vekâleten kendisi adına kurbanın kesilmesidir.

Dolayısıyla kurbanın yurt içinde başka bir ilde ya da yurt dışında kesilmesinde sakınca bulunmamaktadır. Kurban fiyatlarının kesilen ülkeye göre az veya çok olması bu durumu değiştirmez. Ancak yaşadığı yerde muhtaç ve fakirler varsa kişinin, kurbanını orada kesip dağıtması daha uygun olur. Çünkü kişinin yaşadığı yerdeki fakirlerin ve komşuların onun üzerinde hakları vardır.

18-08/21/kurbanlik.jpg

 

 

KAÇAN BOĞA İKİ DUVAR ARASINA SIKIŞTI

Kocaeli'nin Derince ilçesinde ipini koparıp kaçan boğa, ev ile bahçe duvarı arasındaki boşluğa düştü. Halatlarla bağlanan boğa, yaklaşık 3 saatlik çalışmayla vinç yardımıyla çıkarıldı.

Olay, saat 03.00 sıralarında, Derince ilçesi Çenedağ Mahallesi NATO Caddesi'nde meydana geldi. Şeref Soysal'ın Kurban Bayramı'nda kesmek üzere aldığı yaklaşık 500 kilo ağırlığındaki boğa, bahçede ağaca bağlı olduğu ipi kopardı.

Kaçmaya çalışan boğa, bahçe duvarı ile yan bina arasındaki boşluğa düştü. Soysal'ın ihbarı üzerine bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler, iki duvar arasına sıkışan boğayı kurtarmak için çalışma başlattı. 

VİNÇLE ÇIKARILDI

İtfaiyeye ait vince halatlarla bağlanan boğa, çıkarılmaya çalışıldı. Ancak itfaiyenin vinci yetersiz kalınca, özel bir vinç kiralama firmasından yardım istendi. Gelen vince halatlarla tekrar bağlanan boğa, bulunduğu yerden çıkarılarak evin bahçesine indirildi. Boğanın arka bacaklarından birinin kırıldığı saptandı.


Şeref Soysal, "Evden büyük bir gürültü duyup dışarı çıktık. Dışarıda hayvanı aradım ama yoktu. Her yere baktım ama bulamadım. En son oradan aşağıya düştüğünü fark ettim. Önce ağabeyime, sonra da itfaiyeye haber verdim. Boğayı kurtarmanın yollarını aradık. İtfaiyeyi aradık" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN