Laboratuvarda 300 insan beyni yetiştiriyor

Laboratuvarda 300 insan beyni yetiştiriyor

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanları, kendi hücrelerinden yapay beyinler üretti. Cam kaplarda yetiştirilen beyinler, henüz altı aylık ve çok küçük. En büyük eksiklikleriyse, bir vucuda sahip olmadıkları için düşünememeleri.

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nin Moleküler Araştırma Merkezi’nde, ilginç olduğu kadar ürkütücü bir çalışma yapılıyor. Biyolog Madeline Lancaster öncülüğündeki ekip, ‘petri kabı’ olarak adlandırılan cam kaplarda insan beyinleri yetiştiriyor. Beyinler, insan derisi hücrelerinden üretiliyor. Laboratuvarının kapılarını İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC’ye açan Lancaster, “Henüz altı aylıklar. Bir embriyonun gelişmesi gibi gelişiyorlar” diyor. Labratovar beyinleri, insan beyniyle bire bir aynı yapıya sahip. Ancak bir bedene bağlı olmadıkları için düşünemiyorlar. Kan yerine ise besin değeri yüksek pembe bir sıvı kullanılıyor.

Lancaster, beyin üretmenin kulağa geldiği kadar zor olmadığını söylüyor. İnsan vücudunun herhangi bir yerinden alınan deri örnekleri, beyin üretiminde kullanılabiliyor. Burada yetiştirilen beyinlerin yapımında, laboratuvar çalışanlarının ya da bağış yapan kişilerin deri hücreleri kullanılmış. Alınan hücreler, çeşitli proteinleri içeren bir kokteyl yardımıyla kök hücreye dönüştürülüyor. Böylece onlara yeni dokular geliştirme özelliği veriliyor. Bir haftalık gelişim süresinin ardından, petri kabından çıkarılan hücreler top şekline sokuluyor. Artık beyinler kendi kendilerine gelişmeye hazır. Yapay beyinlerin, insan beyninin nasıl çalıştığını, düşünceleri ve bilinci nasıl oluşturduğunu anlama konusunda bilim insanlarına büyük imkanlar sunması bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN