Mağduriyete ilk neşter

Mağduriyete ilk neşter

15 Temmuz ihanetinin ardından FETÖ temizliği tüm hızıyla sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “At izi it izine karıştı” çıkışıyla dile getirdiği mağduriyetler için hükümet harekete geçti. Haksız yere meslekten ihraç edilen memurlarla ilgili kurulan komisyonlar ilk tespitlerini yaptı. Mağdur olduğu netleşen memurların geri dönüşü için ilk KHK yolda.

HABER MERKEZİ - İSTANBUL

15 Temmuz kanlı darbe girişimi sonrası, ağırlıklı olarak istihbarat raporları ve ihbarlarla örgütle bağlantılı olduğu şüphesi oluşan kamu görevlileri ihraç edildi. TSK, emniyet, yargı, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere kamudan 50 binden fazla memur meslekten atıldı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “At izi it izine karışmış vaziyette” açıklamasından sonra hükümet harekete geçti. Valiliklerde mağdurların başvurmaları için komisyonlar kurulurken, her bakanlık da kendi bünyesinde çalışma başlattı.

CANİKLİ İLK İŞARETİ VERDİ

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, 7 Eylül Çarşamba günü Beştepe’de gerçekleşen Bakanlar Kurulu sonrasında ihraçlarla ilgili olarak geri dönüşlerin olacağını açıklamıştı. Yayınlanacak yeni bir KHK ile küçük yanlışlıkların giderileceği, 50 binden fazla kamu personelinden, en azından yüzde 1’de olsa yanlışlıkla atılanların yine aynı yöntemlerle yani yeni bir KHK yayınlanmasıyla tekrar görevlerine iade edileceğini bildirmişti. Canikli dün yaptığı açıklamayla söz konusu KHK’nın çok yakın zamanda çıkacağı mesajını verirken, yanlışlıkla meslekten ihraç edilenler sayısının ise oldukça düşük olduğunu vurguladı.

ÖNCE ÖĞRETMENLER

Karar’ın ulaştığı bilgilere göre TBMM, Başbakanlık, Bakanlıklar ve valiliklerde oluşturulan komisyonlara başvuran kamu çalışanları, ikinci bir değerlendirmeden geçirildi. Hem ilgili kurumlar hem de Başbakanlıkta ayrı ayrı durumları incelenen memurlarla ilgili varılan kanaat mesleğe iade veya meslekten men kararının devamı şeklinde oldu. Komisyonların yaptığı çalışmalarda öncelikle iadelerine karar verilen meslek grubu öğretmenler olarak öne çıktı. Bunu diğer kamu görevlileri izleyecek.

Ancak bu KHK’nın mağdur tespiti için son olmayacağı belirtiliyor. Komisyonlar çalışmalarını sürdürecek, ilk iadelerden sonra mağdur olduğu belirlenen kamu görevlileri yine bir başka KHK ile mesleğe iade edilecek. Mağdur başvurularında kişilerin hakkındaki FETÖ bağlantısı şüphesini destekleyecek delillerin “meslekten yoksun bırakmak” için yeterli olup olmadığına bakılıyor. Ayrıca bu kişilerin FETÖ üyesi olmadığına ilişkin gösterdikleri referanslar da dikkate
alınıyor.

BU KRİTERLERE BAKILIYOR

Mağdur olduğunu belirten kişilerin FETÖ’yle bağlantılı olup olmadığının belirlenmesinde bu kriterler dikkate alınıyor:

*17/25 Aralık’tan sonra Bank Asya ve Paralel Yapı’nın diğer şirketlerine parasal katkı sağlamak.

*FETÖ’nün sendikaları ve derneklerinde yönetici veya üye olmak.

*By Locak ve benzeri özel şifreli yazışma programını kullanmak.

*Kimse Yok Mu Derneği’ne bağışta bulunmak.

*Emniyet ve MİT ve MASAK raporlarının olması.

*Kapsamlı sosyal medya taraması.

*Örgütün sivil toplum kuruluşları adı altında sohbet ve toplantılarına katılmak.

*Doğal akış dışında kısa sürede terfi etmiş veya özel görevlere getirilmiş olmak.

*Örgüte ‘’himmet’’ adı altında para aktarmak.

*Güvenilir ihbarlar, ifade ve itiraflar bulunması.

*Takip ettikleri sitelerin incelemesinden elde edilen edilen sonuçlar.

*FETÖ üyesi şirketlerin normal olmayan işlemlerini yapmak, koruyup kollamak.

*Yargıda ve emniyette örgüt lehine hareket ettiği tespit edilen kişiler arasında yer almak.

*Paralel Yapı’nın ev ve yurtlarında kalanların sonraki yıllarda gösterdiği davranışlar.

*İşyerinde diğer çalışanlardan, tanıyan kişilerden elde edilen bilgiler.

*Örgütün gazete, dergi aboneliği ve çocuğunu okullarına göndermeyi 17/25 Aralık’tan sonra sürdürmek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN