Malatya Zirve Yayınevi davasında yeni gelişme: 21 tahliye

Malatya Zirve Yayınevi davasında yeni gelişme: 21 tahliye

Malatya Zirve Yayınevi davasında, mütalaasını veren savcı 5 sanık için 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis isterken, davaya sonradan eklenen 21 sanık hakkında ise beraat talebinde bulundu.

Zirve Yayınevi'nde Alman uyruklu Tilman Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel'in boğazları kesilerek öldürülmesine ilişkin davada Cumhuriyet Savcısı Burhanettin Olğun esas hakkındaki mütalaasını verdi. Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan 213 sayfalık mütalaada, sanıklar ve iddianameye ilişkin bilgilere yer verildi.

TUSHAD ADINDA DAİRE YOKTUR

İddianamede bahsi geçen sözde Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekat Dairesine (TUSHAD) ve TUSHAD'a bağlı siyah ve beyaz kuvvetlerin varlığının dosyanın gizli tanığı ve sanığı olan İlker Çınar tarafından ileri sürüldüğü hatırlatılan mütalaada, Genelkurmay Başkanlığı ve Başbakanlık Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı Müsteşarlığının mahkemenin sorularına yönelik "böyle bir daire bulunmadığı" yönündeki cevaplarına yer verildi. İddianamede, Türkiye Protestan Kiliseler Birliğinin Başkanlığını yapmış olan Bıble Hause kilisesi papazı Behnan Konutgan'a yönelik eylem planlandığına ilişkin değerlendirmeler yapıldığı ve dava dosyası sanıklarıyla irtibatının irdelendiği anımsatılan mütalaada, iddialara yönelik dava dosyası somut herhangi bir delil elde edilemediği kaydedildi.

HURŞİT TOLON’UN BERAATİ İSTENDİ

Mütalaada savcı, tutuksuz sanıklardan emekli Orgeneral Ahmet Hurşit Tolon'un "Ergenekon silahlı terör örgütünün sözde TUSHAD adlı yapılanmasını kurma ve yönetme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme, tasarlayarak ve canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürmeye azmettirme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya azmettirme, iş yeri dokunulmazlığını ihlale azmettirme, nitelikli yağmaya teşebbüse azmettirme suçlarını işlediğine dair mahkumiyetine yeterli delil elde edilemediği anlaşıldığından" beraatini istedi.

HİLMİOĞLU SUİKAST İDDİASINDA DELİL YOK

Dönemin Malatya İl Jandarma Komutanı olan Emekli Albay Mehmet Ülger’in, “kışkırtma-yanıltma” amacıyla kendisi de Ergenekon Davası’ndan uzun süre tutuklu yargılanan İnönü Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu’na suikast planladığı iddiası ile ilgili olarak ise mütalaada şu bilgiler yer aldı: “Sanık Mehmet Ülger’in, 2007 yılı Ekim ayında tanık Adıyaman’ın beyanlarına matuf İnönü Üniversitesi rektörü Fatih Hilmioğlu’na yönelik eylem planlandığına yönelik iddianın somut herhangi bir delil ile tespit edilemediği, tanık Adıyaman’ın beyanları doğrultusunda yapılan aramada elde edilen kalesnikof marka piyade tüfeği ile bu tüfeğe ait 1 adet şarjörün ve şarjöre basılı vaziyette 10 adet merminin ele geçirildiği, ancak tanık Adıyaman’ın beyanında bu tüfeğin 2007 yılında bulunduğu yere gömüldüğü iddiasının hayatın olağan akışına uygun olmadığı, yine il jandarma komutanı olan sanık Mehmet Ülger’in bu tüfeği uzun süre orada bekletmesinin hayatın olağan akışı ile uygun olmadığı, ayrıca silah ile ilgili alınan bilirkişi raporunda silahın çalışır vaziyette olduğu, mermilerin patlatıldığının belirtildiği, uzun süre toprak altında kalan bir silahın çalışmasının teknik olarak mümkün görülmediği, ayrıca bu konuda herhangi bir tespitin de yapılmadığıdır.”

5 SANIĞA ÜÇER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET CEZASI

Savcı mütalaada emekli Orgeneral Ahmet Hurşit Tolon ile birlikte 21 sanığın beraatını isterken, adli kontrol kararı ile 2 yıl önce tahliye edilen cinayetin failleri Emre Günaydın, Hamit Çeker, Cumali Özdemir, Salih Gürler ve Abuzer Yıldırım hakkında ise 3'er kez müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN