Market arabaları mikrop yuvası

Market arabaları mikrop yuvası

Alışveriş yaparken kullandığımız market arabaları tam bir mikrop yuvası. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Ural, özellikle plastik kısımlarında mikropların çok uzun süre kaldığını söyledi ve uyardı: Arabaları kullandıktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın...

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Ural, mikropların market arabaları ve sepetlerin özellikle plastikten yapılan yüzeylerinde çok uzun süre barınabildiğini belirterek, "Bu arabalar kullanıldıktan sonra eller yıkanmazsa, ciddi enfeksiyonlara neden oluyor" dedi.

Ural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günlük hayatta topluma açık kullanım alanlarından enfeksiyon kapılarak, ciddi hastalıklarla baş etmek durumunda kalınabileceğini ifade etti.

Alışveriş merkezleri de mikrop yuvası

Dikkat edilmediğinde ortak kullanım alanlarının çok önemli sağlık problemlerine yol açtığını anlatan Ural, enfeksiyon riski taşıyan yerlerden birinin de alışveriş merkezleri olduğunu dile getirdi.

Alışveriş merkezlerine gidenlerin masa, sandalye ve market arabaları gibi ortak eşyaları kullandığına dikkati çeken Ural, şöyle devam etti:

Çocuklara da bulaşıyor

"Mikroplar market arabaları ve sepetlerin özellikle plastikten yapılan yüzeylerinde çok uzun süre barınabiliyor. Belki hastalık taşıyan bir önceki müşteri, o yüzeye eliyle temas ediyor. Bu arabalar kullanıldıktan sonra eller yıkanmazsa, ciddi enfeksiyonlara neden oluyor. Grip, nezle gibi mikrop etkenleri, yaz döneminde hepatit, sarılık ve besin zehirlenmesine neden olacak mikroplar, özellikle plastik yüzeylerde barınıyor. Bu yüzeylere temas ettikten sonra elimizi yıkamadan ağzımıza, gözümüze götürebiliriz, çocuğumuza veya yaşlı birinin elini sıkarak o kişiye aktarabiliriz."

Bazı ailelerin çocuklarını market arabalarına oturttuğunu belirten Ural, "Çocuk plastik yüzeyden tutuyor, ağzını değdiriyor. Çocuğun mikrop kapması kaçınılmaz oluyor. O yüzden mutlaka ellerin sık sık yıkanması lazım. Antibiyotik içeren sabunları önermiyoruz. Önlem için normal sabunları kullanmak yeterli" diye konuştu.

Merdiven korkuluklarının da riskli olduğunu bildiren Ural, tuvaletten çıkan veya aksıran kişilerin elini yıkamadan buraya dokunması durumunda yayılan mikrobun, hastalığa yol açabileceğine işaret etti.

Top havuzları da riskli

Çocuklarını hastalıklardan korumaları konusunda ailelere uyarılarda bulunan Ural, şunları kaydetti:

"Özellikle çocukların oynadıkları top havuzları ciddi risk taşıyor. Çünkü daha önce veya o anda aksıran, ishali ve sarılığı olan bir çocuk orada oynamış olabilir. Çocuklar o topları ağızlarına götürüyor. Onların güvenli olup olmadığı mutlaka denetlenmeli. O toplar için özel bir temizlik gerekiyor. Normal suyla yıkamak yeterli değil. Bazen çamaşır suyuyla yıkayıp durulamak gerekiyor ama çamaşır suyunun kokusu da çocukları rahatsız ediyor. Bu nedenle oyun alanları çok sık temizlenmiyor. Çocukların o alanlarda oynamasına karşıyım."

Ural, cep telefonlarının yüzeyleri, ortak kullanılan klavyeler ve telefon ahizelerinin de enfeksiyon açısından risk oluşturduğunu sözlerine ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN