Mavi Marmara davası ‘anlaşma’ ile düştü

Mavi Marmara davası ‘anlaşma’ ile düştü

Mavi Marmara davasında, Türkiye-İsrail arasındaki anlaşma metni mahkemeye ulaştı, savcı davanın düşürülmesini talep etti. Yaşanan gerginlik nedeniyle duruşma ertelendi.

Gazze’ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıya ilişkin dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi’nin de aralarında olduğu 4 sanığın yargılandığı davada savcılık Türkiye ve İsrail arasında imzalanan ateşkesi gerekçe göstererek davanın düşürülmesini istedi.

İstanbul 7’inci Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, çok sayıda mağdur şikayetçi ve avukatları hazır bulundu. Mahkeme başkanı, bir önceki celse istenen Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşmanın ulaştığını belirterek, “Evrağa göre bu anlaşma, 9 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş” dedi. İmzalanan anlaşmanın gönderilen Türkçe metnini okudu. Görüşü sorulan duruşma savcısı Hüseyin Aslan, İsrail ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yapılan bu anlaşmanın 9 Eylül 2016 tarihinde yürürlüğe girdiğini ve Türkiye’nin yargılama hakkından vazgeçtiğini söyleyerek, “Anlaşmanın 4. maddesi bizim için yargılama koşuludur. Bundan sonra davanın devam etmesi mümkün değildir. Davanın düşürülmesini talep ediyoruz” dedi.

Savcı Aslan’ın talebinin ardından mağdur avukatlarından Kaya Kartal söz aldı. Avukat Kartal, “Bizce bu anlaşma yok sayılması gereken bir anlaşmadır. İsrail ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki anlaşma bir ceza davasını düşürmemeli. Gerçek mağdurların hislerini yok sayarak imzalanan anlaşmalar devletler arasında önem arz etse de davayı etkilememeli, anlaşma yok hükmünde sayılmalıdır. Mahkemenizin bu anlaşmayı Anayasa Mahkemesine göndermesi gerekir’ diyerek yargılamaya devam edilmesini talep etti.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde gerginlik yaşandı.  Mavi Marmara gemisinde şehit olan Çetin Topçuoğlu’nun eşi müşteki Çiğdem Topçuoğlu baygınlık geçirdi. Diğer müşteki ve izleyicilerin de, “Kahrolsun İsrail” ve “Mavi Marmara onurumuzdur” şeklinde sloganlar atıp tekbir getirmesi üzerine heyet, sağlıklı duruşma yapılamayacağı gerekçesiyle duruşmayı 9 Aralık’a erteledi.

TÜRKİYE’Yİ SARSAN KATLİAM

İsrail, ambargo altındaki Gazze’ye insani yardım götürmek için giden ve mürettebatının tamamı gönüllülerden oluşan Mavur Marmar Gemisi’ne Akdeniz’de uluslararası sulardayken 31 mayıs 2010’da askeri müdahalede bulunmuştu. Olayda 10 gönüllü hayatını kaybetmişti. Bu katliam üzerine Türkiye ve dünyanın değişik ülkelerinde İsrail aleyhine davalar açılmıştı. Türkiye’de açılan davada, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında “canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçuna azmettirmek” suçundan 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis  diğer suçlardan ise toplam 18 bin 32’şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN