Meral Akşener partisini kurdu

Meral Akşener partisini kurdu

Meral Akşener ve yol arkadaşlarının aylardır hazırlıklarını yaptığı yeni parti resmen kuruldu. İçişleri Bakanlığı'na kuruluş dilekçesi verilen partinin ismi 'İyi Parti' olarak açıklandı. Partinin logosu ise mavi zemin üzerine 8 hüzmeli sarı bir güneş sembolü oldu. Partinin tanıtım programında konuşan Akşener, “Umutlarımız, hayallerimiz var. Adil bir Türkiye istiyoruz. Yeni bir siyasal hareketle Türkiye kucaklaşmasını başlatıyoruz” dedi.

HABER MERKEZİ/ANKARA

MHP'den ihraç edilen Meral Akşener ve yol arkadaşlarının aylardır üzerinde çalıştığı yeni partinin adı, kurucular kurulu, program ve tüzüğü “Türkiye iyi olacak” sloganıyla kamuoyuna açıklandı. Akşener ve beraberindekiler, sabah saatlerinde “İyi Parti” ismiyle İçişleri Bakanlığı'na kuruluş dilekçesi verdi. Partinin merak edilen logosunda mavi zemin üzerine 8 hüzmeli sarı bir güneş sembolü yer aldı. İçişleri Bakanlığı'na yapılan kuruluş başvurusunun ardından yeni parti için Yenimahalle'deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde program düzenlendi. Programa Akşener ve kurucular kurulu üyeleriyle birlikte Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen çok sayıda vatandaş katıldı. Program 200 kurucular kurulunun tanıtımı ile başladı. Daha sonra alkışlarla kürsüye çağrılan Akşener, “Başbakan Meral” sloganlarına “Ben Cumhurbakanı olacağım” şeklinde cevap verdi. Konuşmasında muhalefet ve iktidarı eleştiren Akşener, İyi Parti'nin Türkiye'nin umudu olacağını belirterek, “Umutlarımız, hayallerimiz var. Gücümüz var. Adil bir Türkiye istiyoruz. Özgür bir toplum istiyoruz. Hakkımız var. Yeni bir siyasal hareketle Türkiye kucaklaşmasını başlatıyoruz. Allah hayırlı eylesin. İyi adalettir, kararlılıktır, umuttur, gelecektir, bilgidir, zenginliktir, cesarettir. O da burada var. İyi, medeniyet demektir ve bu yolun taşlarını sadece cesurlar döşer. Türkiye coğrafyasıyla kucaklaşıp Avrasya olacak. Dünya ile kucaklaşacak. İyi Parti ile güçleneceğiz, mutlu bir Türkiye olacağız” dedi.

EĞİTİM AİLELERE YÜK OLMAYACAK

Akşener, başlangıç yıllarında başarılı sayılan AK Parti'nin 2007’den sonra vizyonsuz bir güce dönüştüğünü iddia etti. Demokrasinin tehdit altında olduğunu savunan Akşener, “İktidarın hukuku her şeyin üzerindedir. Post-modern milli şef dönemi başlamıştır ama sürdürülebilir değildir” diye konuştu. Dünyadaki değişimin şaşırtıcı bir süreç izlediğini kaydeden Akşener, “İletişim teknolojisi ile dünya düzleşmiştir. Milli markalarımızı, küresel firmalarımızı yeni teknoloji içerisinde yaratmak zorundayız. Bunların dışında her yol çıkmaz sokaktır” ifadelerini kullandı.

İktidarları döneminde eğitimde kalitenin artacağını, bilim ve teknolojiye öncelik verileceğini dile getiren Akşener, şunları söyledi: “Eğitimi ailelerin üzerinden yük olmaktan çıkaracağız inşallah. Bir ülkede kamu düzeni millet, devlet ve hukuk demektir. Kamu düzeninin olmazsa olmazı hukuktur. Hukuk olmazsa devlet çözülür, millet bozulur. Nasıl yargının siyaseti kuşatmasına karşı mücadele ettiysek, siyasetin de, iktidarların da, yargıyı kuşatmasına yol vermeyeceğiz.”

TEK KİŞİLİK YARIŞLA İYİLİK BULUNMAZ

İyi Parti lideri Akşener, liyakat ve hakkaniyeti esas alacaklarının altını çizdi. Türkiye'nin kendine yakışır bir çıkış yakalaması gerektiğini belirten Akşener, “Bu nedenle, rekabetçi siyasal sistemi çalıştırmak zorundayız. Medya ve iletişim alanları baskılanmamalıdır. Halk, ülke gündemindeki konularda, siyasi partilerin görüşlerini öğrenebilmeli, karşılaştırma imkanına sahip olmalıdır. Tek kişilik yarışla iyi bulunmaz. Tek taraflı konuşmak, kör propagandadır, Neticede devleti de körleştirir. Dış politika gibi, çözüm süreci gibi. Yanlış politikaların temel sebebi budur” şeklinde konuştu.

PARTİDE DAHA FAZLA DEMOKRASİ SÖZÜ

Siyasetin işleyişini yeniden düzenlemek zorunda olduklarını ifade eden Akşener, şöyle devam etti: “Demokratik katılım, güçlü parlamento, milli irade ilişkisi, vazgeçilmezdir. Venedik kriterleri ve çağdaş demokratik ilkeler çerçevesinde, siyasi partiler kanunu demokratikleşecektir. Partilerimizin hepsinde uygulanan, 'Atıyorum seni-seç beni' modeli kaldırılacaktır. Genel merkeze yönetici atarken, yeterli sayılan iradenin, atananları değiştirirken yok sayılması, kabul edilebilir değildir, değiştirilecektir. Genel merkezin, seçimle gelen hiçbir kademeyi görevden alma yetkisi olmayacaktır. Yargı kararları hariç, seçimle gelen, seçimle gidecektir. Milletvekili ve diğer siyasi mevkilere aday belirlenmesi, üye ve hatta seçmen tercihlerinin etkin olacağı bir şekilde düzenlenecektir.”

KURUCULAR ARASINDA DİKKAT ÇEKEN İSİMLER

İyi Parti'nin 200 kişilik kurucular kurulu listesinin her eğilimden üyeyi barındırdığı görülüyor. Solcu ve Alevi kimliğiyle tanınan yönetmen Onur Aydın, Ermeni asıllı iş kadını Elmas Dırağos, eski Bingöl Milletvekili ve Zıkte aşireti liderlerinden Kazım Ataoğlu, Milli Görüş çizgisinden gelen Mukadder Bağeşmez, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin eski Özel Kalem Müdürü Ömer Karataş, Aşık Veysel'in torunu Çiğdem Özer, Şanlıurfalı ev hanımı Zuhal Çiftkaya, kurucular arasında dikkat çeken isimlerden. CHP'den istifa eden İzmir Milletvekili Aytun Çıray'la birlikte Ümit Özdağ, İsmail Ok, Nuri Okutan ve Yusuf Halaçoğlu, yeni partiyi Meclis'te temsil edecek aktif görevdeki vekiller olacak. Koray Aydın, DSP kökenli eski Devlet Bakanı Aydın Tümen, merhum eski Başbakan Bülent Ecevit'in yakın kurmaylarından eski Kültür Bakanı Suat Çağlayan, DYP'li eski Devlet Bakanı Ayfer Yılmaz, MHP'li eski Bakan Abdülkadir Akcan, AK Parti'den ayrılan eski Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, eski vekiller İbrahim Cevher Cevheri, Vedat Bayram, Yıldırım Ulupınar da Akşener'le birlikte hareket edecek diğer bazı siyasetçiler. MHP'deki sancılı kongre sürecinde Çağrı Heyeti Başkanı olarak görev yapan Ayhan Erel, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Atatürk'ün amcasının torunu Hayreddin Oytun Söğütlügil'in kızı Selin Söğütlügil, eski SAT Komandosu Ali Türkşen, 15 Temmuz gazisi polis müdürü Fatih Eryılmaz da İyi Parti'nin kurucuları arasında yer aldı. Japonya'daki Tokyo Wadesa Üniversitesi ve Finlandiya'daki Helsinki Üniversitesi'nde eğitim alan 1992 doğumlu Elif Gökdemir ise kurucular kurulunun en genç üyesi oldu.

GENEL BAŞKANLIK İÇİN 3 DÖNEM KURALI

Yeni partinin program ve tüzüğü de kamuoyuyla paylaşıldı. Parti tüzüğünde kadınların siyasette temsilini sağlamak için cinsiyet kotası yüzde 25 olarak belirlendi. Partinin katıldığı milletvekili genel seçimlerinde merkez yoklaması yoluyla belirlenecek adayların tespitinde, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyelikleri için adayların tespitinde, Genel İdare Kurulu seçimlerinde, İl, İlçe, Belde Yönetim Kurullarının seçiminde, Kongre ve Kurultay Delegeliği seçimlerinde, Merkez Disiplin Kurulu ve İl Disiplin Kurulu üye seçimlerinde, en az yüzde 25 cinsiyet kotası uygulanacağı kaydedildi. İyi Parti'nin tüzüğüne göre, genel başkan kontenjanı dışındaki tüm milletvekili adayları teşkilat yoklaması ve önseçimle belirlenecek. Türkiye gündemini aylarca meşgul eden tartışmalı bir kurultay sürecinin ardından MHP'den ayrılan kadroların kurduğu yeni partinin genel başkan seçimi, olağan ve olağanüstü kurultaylarla ilgili tüzüğe eklediği maddeler de önemli düzenlemeler içeriyor. Buna göre, parti genel başkanı, kurultay tarafından üye tam sayısının salt çoğunluğu ile en az 2, en çok 3 yıl için seçilebilir. Bir kişi ara vererek dahi olsa olağan kurultayda en fazla 3 dönem genel başkanlık görevine seçilebilecek. Kurucu genel başkanlık, dönem olarak sayılmayacak. Kurultayın olağanüstü toplantıları, kurultay delegelerinin en az 5'te birinin noterden onaylı yazılı istemleri üzerine 60 gün içerisinde yapılacak. Seçimli olağanüstü kurultay için ise delegelerin en az 3'te birinin talep etmesi şartı aranacak. Seçimli olağan üstü kurultay çağrısı üzerine yapılacak kurultayda genel başkan ve genel merkez organlarının tümü için seçim yapılacak.

PARTİNİN VAATLERİ

Parti programında ise İlk bir yıl içinde yeni anayasa ile parlamenter sisteme dönmek, demokratik bir siyasi partiler kanunu yapmak, milli geliri ilk 5 yıl sonunda 14 bin 500 dolara çıkarmak, işsizlik oranını yüzde 7'nin altına düşürmek, yılda ortalama bin dolar harcayan 50 milyon turist ağırlamak, eğitimde PISA sıralamasında ilk 20 ülke arasında yer almak, 40 yaş altında kadınlarda okur yazarlık oranını 5 yıl içinde yüzde 100'e çıkarmak, teknolojide Endüstri 4.0 devrimini gerçekleştirmek gibi hedefler yer aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN