Merkel, hükümeti kiminle kuracak

Merkel, hükümeti kiminle kuracak

Almanya’da seçim öncesi yapılan son anketlerde kitle partileri küçük oranda oy kaybetti. Buna rağmen mevcut hükümetin devam etmesi büyük ihtimal. Diğer ihtimal ise SPD’nin yerine FDP’nin hükümet ortağı olması.

KARAR/FRANKFURT

Almanya’da 24 Eylül'de yapılacak genel seçimler öncesinde büyük partiler çok az oranda oy kaybederken, küçük partileri oy oranlarını arttırdı. Seçim kampanyalarının en sıcak dönemine girilirken, siyasi tartışmalar görece sakin bir şekilde sürüyor. Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinin son yaptırdığı anketlere göre hükümetin büyük ortağı CDU/CSU’un oyları yüzde 36,5. Ağustos ayı sonlarında yapılan ankette bu rakam yüzde 40 olarak belirlenmişti.

SPD DE OY KAYBETTİ

Aynı ankette SPD’nin oyları yüzde 22’ye geriledi. Sosyal Demokratlar Ağustos ayı sonunda yüzde 24 oranında tercih edilmişti. Gazetenin yaptığı anketin en çok kazananı ise aşırı sağcı AFD oldu. Yeni kurulduğu halde Federal Meclise girmesine kesin gözle bakılan AFD Ağustos sonunda yüzde 7 olan oylarına yüzde 10’a çıkarmayı başardı.

BARAJ YÜZDE 5

Almanya’da meclise girebilmek için yüzde 5 barajını aşmak gerekiyor. Geçen seçimlerde bu barajı aşamayan liberal parti FDP son ankette yüzde 11 oy aldı. Liberallerin oy oranı Ağustos sonunda yüzde 10’du. FDP, AFD ile Federal Meclis’te en büyük üçüncü parti olma konusunda yarış içinde olacak. Protesto partisi olarak görülen Sol parti ise oy oranını yüzde 8’den yüzde 9’a çıkardı. Yeşiller ise son ankette oylarını bir puan arttırarak yüzde 9 oranında tercih edildi.

SEÇMEN NE İSTİYOR:

Aynı ankette seçimler sonrasında hangi koalisyon kurulmalı şeklinde sorulan bir soruya ise şu cevaplar verildi: Seçmenlerin yüzde 23’ü CDU/CSU ve FDP koalisyonu istiyor. Mevcud CDU/CU ve SPD hükümetinin devam etmesini isteyenler yüzde 14. SPD, Yeşiller ve Sol Parti den oluşan sol bir hükümeti arzu edenler yüzde 10. Bir başka ilginç sonuç ise CDU/CSU ile AFD’nin koalisyon yapmasını arzulayan yüzde 7’lik kesim. Ancak siyasi gözlemciler mevcut hükümetin seçimler sonrası devam edeceğini yüksek bir ihtimal olarak değerlendiriyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN