MHP’de kongre kaosuna Yargıtay son noktayı koydu, olağanüstü kurultayın önünü açtı

MHP’de kongre kaosuna Yargıtay son noktayı koydu, olağanüstü kurultayın önünü açtı

Yargıtay 18’inci Daire’nin oy birliğiyle aldığı kararın ardından MHP’de olağanüstü kongrenin önü açıldı. Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “Genel Başkanımız partiyi 26 Haziran veya 10 Temmuz’da seçimli genel kurultaya götürmeye karar verdi” dedi. Yargıtay açıklamasından saatler önce partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli, ‘partili cumhurbaşkanlığı’na şartlı ‘Hayır’ mesajı verdi: Başkanlık sistemi ve partili cumhurbaşkanlığında vereceğimiz destek zaman ve şartların ruhuna uygun olacak şekilde yoktur.

[Karar]
ZİVER BÜYÜKTAŞ

Yargıtay, MHP’de olağanüstü kongre olup olmayacağına yönelik tartışmalara noktayı koydu. 18. Hukuk Dairesi, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin MHP’de olağanüstü kongre toplanmasına ilişkin kararını oybirliğiyle onadı. Böylece, kongrenin toplanmasının yolu açıldı. 

ÜÇ HAFTA GEREK

İlk tepki MHP Genel Başkan adaylarından Sinan Oğan’dan geldi. Oğan, “En kısa sürede önce tüzük kurultayımızı gerçekleştireceğiz ardından da genel başkanlık seçimini yapacağız. Üç hafta gibi bir süreye ihtiyacımız var” dedi. Meral Akşener, kararı “Allah hiçbirimizi utandırmasın. Ülkücü, milliyetçi hareketin önü açılmıştır” sözleriyle değerlendirdi. Ümit Özdağ, “Türkiye’de hukukun var olduğuna dair inancım güçlendi” dedi. Koray Aydın da, “20 gün içinde tüzük kurultayı yapılacak, sonraki süreçte seçimli olağanüstü kongre gündeme gelecektir” ifadesini kullandı.   

HUKUKİ ENGEL YOK

Bir açıklama da çağrı heyetinden geldi. Üye Ayhan Erel, “Kurultayın toplanmasıyla ilgili hukuki engel kalmadı. Kongreyi en kısa sürede yapmak istiyoruz’’ diye konuştu.

BAHÇELİ’DEN MUHALİFLERE ‘SEÇİMLİ KURULTAY’ RESTİ

Yargıtay kararından dakikalar sonra MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın kameraların karşısına geçti. Yalçın, şunları söyledi: “MHP’nin olağanüstü kongreyle gitmesiyle ilgili karar onaylanmıştır. Baştan beri ifade ettiğimiz gibi MHP yargı kararlarına saygılıdır. Bu karar sonrasında tüzüğümüzün 63. maddesinin verdiği yetkiye dayanarak Sayın Genel Başkanımız bir karar almak suretiyle 26 Haziran veya 30 Temmuz tarihlerinde MHP’yi olağanüstü ama seçimli kurultaya götüme kararı almıştır. Sayın Genel Başkanımız bu kararı öncelikli olarak başkanlık divanına ve MYK’ya taşımak suretiyle bu organlardan geçmesini talep edecektir. Ankara Arena’da kongre yapılmak üzere salon kiralanmıştır.”  Yalçın, kurultayda Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin de aday olacağını açıkladı.

HANGİ KARAR GEÇERLİ?

Yargıtay’ın ardından Devlet Bahçeli’nin genel başkan seçimli kurultay kararı alması yeni bir tartışma başlattı. Mahkemenin atadığı çağrı heyetinin ilan edeceği kongre ile Genel Merkez’in yapacağı kongreden hangisinin geçerli olacağı soru işaretlerine neden oldu. Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Erdoğan Teziç “Yargıtay’ın kararından sonra çağrı heyetinin belirleyeceği tarihte kurultay yapılır” dedi. Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ise Siyasi Partiler Yasası’nın 14. Maddesinin 6. fıkrasına işaret ederek “Genel merkez de kurultay yapabilir. Hangisinin kurultay tarihi daha erkense o tarihte yapılabilir” diye konuştu.

GÜN GÜN HUKUK KAOSU

1 Kasım seçimlerinde MHP’nin başarısız olduğunu savunan muhalifler, olağanüstü kongre talep etti.

Meral Akşener ve Sinan Oğan’ın başını çektiği muhalifler, 543 delegeden imza toplayarak tüzük değişikliği talep etti. Muhalifler, olağanüstü kurultaylarda genel başkanlık seçilmesine izin vermeyen tüzüğün değiştirilmesini istedi. Ancak bunun için de  olağanüstü kurultay gerekiyordu.

Hukuki süreç, delegelerin tüzük kurultayı talebini, MHP yönetiminin reddetmesiyle başladı. Bunun üzerine muhalifler, 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne itiraz etti. Mahkeme, çağrı heyeti oluşturularak olağanüstü kurultay toplanmasına karar verdi. 15 Mayıs’ta kurultay kararı alındı.

Genel Merkez bu kez Yargıtay nezdinde girişimde bulundu. Ancak Yargıtay mayıs ayı içinde kararını açıklayacağını duyurdu.

MHP yönetiminin ikinci hamlesi Gemerek Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurmak oldu. Yönetim, çağrı heyeti atanması kararının yanlış olduğunu öne sürerek sürecin durdurulmasına hükmetti. 

MHP, Gemerek kararının ardından Ankara 25. İcra Dairesi’ne başvurarak kararın uygulanmasını ve önlem alınmasını istedi. 25. İcra Dairesi talebi kabul ederek Ankara Valiliği’ne yazı gönderdi, 15 Mayıs’ta  planlanan kurultaya izin verilmemesi istendi.

Muhalifler, Ankara 2. İcra Hakimliği’ne itirazda bulundu. Kurultayın önü açıldı. Ancak dakikalar sonra bir karar daha geldi. Gemerek Sulh Hukuk mahkemesi, muhaliflerin başvurusunu reddederek kurultayın yapılamayacağına hükmetti.

Muhalifler, 15 Mayıs günü olağanüstü kurultayı yapmayı planladıkları Büyük Anadolu Oteli önünde polis engeliyle karşılaştı.

BAHÇELİ’DEN BİR EVET BİR HAYIR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında vekillere seslendi. Terörle mücadele konusunda hükümete desteğini yineledi, başkanlık ve partili cumhurbaşkanlığı konusunda ‘hayır’ mesajı verdi:

Bizden başkanlık sistemiyle ilgili olumlu tavır bekleniyor, partili cumhurbaşkanlığı konusunda yapıcı bir adım isteniyor. Milliyetçi Hareket Partisi sistem tartışmalarının ciddi badirelere yol açacağını görmektedir.

AKP hükümetine desteğimiz terörle mücadeleyle sınırlıdır. Başkanlık sistemi ve partili cumhurbaşkanlığı konusunda sunacağımız herhangi bir katkı zamanın ve şartların ruhuna uygun olacak şekilde yoktur.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN