Moody’s ‘yabancı sermaye bağımlılığını azalt’ dedi

Moody’s ‘yabancı sermaye bağımlılığını azalt’ dedi

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu Ba1’den Ba2’ye düşürdü ve not görünümünü negatiften durağana çevirdi. Yapılan açıklamada, “Dış kırılganlıkları azaltacak değişikler not üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabilir” değerlendirmesi yapıldı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu ‘Ba1’den ‘Ba2’ye düşürdü ve not görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a çevirdi. Kredi notunun aşağı çekilmesinde, Türkiye’nin not görünümünün geçen yıl ‘negatif’e çevrilmesinde rol oynayan iki temel gelişmenin belirleyici olduğu kaydedilen açıklamada, bunlar özetle ‘kurumların direncindeki süregelen kayıp’ ve ‘dış şok riskinin yüksek borç ve siyasi riskler nedeniyle artması’ olarak sıralandı. Moody’s, açıklamasında kurumların direncindeki düşüşe, “parasal politikanın etkinliğindeki ilave aşınma ve temel yapısal reformların uygulanmasındaki ek gecikmeleri” örnek gösterdi. Açıklamada, dış şok riskinin ise yüksek cari açık ve dış borçların yanı sıra artan siyasi riskler ve küresel faiz oranları nedeniyle yükseldiği öne sürüldü. Ayrıca açıklamada, Türkiye’nin not görünümünün ‘negatif’ten ‘durağan’a çevrilmesinde ülkenin mali ve ekonomik gücünün etkili olduğunu belirtildi. Kredi derecelendirme kuruluşunun aldığı kararın piyasalar üzerinde etkili olmadı. Dolar güne sakin bir başlangıç yaparak 3,80’den işlem görmeye devam ederken Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi ise yüzde 0,1’lik artışla 117 bin puanın üzerinde güne başladı. Analistler, Moody’s’in not indirimi ve değerlendirmelerinin ekonomik gerçeklerle uyuşmadığını belirterek, kredi derecelendirme kuruluşlarının 2008 küresel krizindeki büyük hataları ve sonrasındaki siyasi kararları nedeniyle tüm dünyada etkilerinin azaldığı bir döneme girildiğini kaydetti. Gelişen teknoloji ve buna bağlı olarak hem bilgiye erişim hem de verileri işleme kabiliyetinin arttığı bu dönemde kredi derecelendirme kuruluşlarına olan ihtiyacın her geçen gün daha da azaldığını kaydeden analistler, piyasa oyuncularının kredi derecelendirme kuruluşlarının çok önünde hareket ettiğini ve fiyatlamalarını yaptığını söyledi. Analistler, TCMB’nin, yüzde 10,26’lık enflasyonun yaklaşık 250 baz puan üzerinde bir fonlama maliyeti ile sıkı para politikası uyguladığını ve söylemlerinde ‘şahin’ duruşunu sürdürdüğünü belirtti. Mali politikalardaki genişleme adımlarının da büyümeyi desteklediğini ve böylece Türkiye’nin 2017 yılında dünyaya parmak ısırtan bir büyüme ivmesi yakaladığını söyleyen analistler, jeopolitik riskler açısından öne çıkan Suriye’de ise Türkiye’nin başarılı diplomatik adımlarıyla sorunsuz bir şekilde ilerleme sağlandığını dile getirdi. Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler’in piyasa analizinde de Moody’s’in Türkiye’nin notunu düşürmesinin yatırımcı algısını olumsuz etkileyebileceğine değinildi.

‘PİYASAYI KANDIRAMAZLAR’

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Öztürk Oran, notun kararı için, “Sınırına yerleşmeye çalışan terörü yok etmek üzere 80 milyonun yek vücut olduğunu görenler, yine not silahına sarıldı. Ama silahları hep olduğu gibi bu kez de geri tepti. Piyasaların nötür kalması bunun ispatı” dedi. IMF ve Moody’s gibi güç odaklarının istediği şekilde Türkiye’nin faizleri artırmadığını belirten Oran, “Dün IMF, bugün Moody’s... Not düşürme gerekçesi ya da tavsiye diye saydıkları maddeler zaten niyetlerini de ortaya koyuyor. Bizim güçlendiğimiz alanları zafiyet diye göstermeye çalışanlar, korku senaryoları için başka ülke seçsinler” diye konuştu. Oran, şunları söyledi: “Türkiye açıklanan son verilerde onların haksız ve asılsız öngörülerine inat yüzde 11 büyüdü. Çünkü piyasayı kandıramazsınız. Piyasa gerçeğin peşine düşer. Ülkemize yabancı yatırımcı akışında ivme sürüyor. Borsa İstanbul tarihi seviyelerde. Tüm dinamikler bu denli canlıyken, ülkemizin birlik ve beraberliği en üst noktadayken böylesi kararları ancak kendileri dikkate alır.”

KIRILGANLIK AZALIRSA NOT YÜKSELİR

Kredi derecelendirme kuruluşunun, Türkiye’nin “Ba2”ye revize edilen kredi notunun dış kırılganlıklarla baskılandığını vurguladığı açıklamada, “cari açığın kayda değer ve sürdürülebilir şekilde düşürülmesi, bankacılık ve özel sektörün dış borçlarına yönelik vadelerin uzatılması gibi dış kırılganlıkları azaltacak değişiklerin not üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceği” kaydedildi. Türkiye’ye ilişkin bir önceki not açıklamasını 18 Mart 2017’de yapan kuruluş, kredi notunu “Ba1” seviyesinde tutmuş, görünümünü ise durağandan negatife çekmişti. Moody’s, Türkiye analistinin artık Avrupa Birliği (AB) dışından raporlama yapacağı gerekçesiyle not değerlendirme takviminde Türkiye’ye yönelik potansiyel tarihlere geçen seneden beri yer vermiyor.

KARAR RASYONEL DEĞİL

Gedik Yatırım Algoritmik İşlemler Müdür Yardımcısı Gizmen Nalbantlı Moody’s’in kararlarının ekonominin gerçekleriyle bağdaşmadığını buna örnek olarak da doların karardan etkilenmemesini gösterdi. Nalbantlı, şunları söyledi: ”Rating değerlendirmesi için takvim açıklamayan Moody’s, dün notu yatırım yapılabilir seviyenin 2 kademe altına düşürdü. Gerekçe olarak dış şok riskinin yüksek olması gösterilmiş. Zaten cari açık ve dış borç tarafında zayıf olduğumuz gerçek. Ama böyle bir karar alınması rasyonel değil.  Piyasa tarafına baktığımızda ise hem dolar tarafında hem de endeks tarafında kararın önemsenmediğini görüyoruz.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN