Moskova İdlib’i Ankara’ya bildirdi

Moskova İdlib’i Ankara’ya bildirdi

Astana zirvesi sonrası İdlib’i vuran Rusya’nın, operasyondan önce Türkiye’yi bilgilendirdiği ortaya çıktı. Rusya’nın önce HTŞ’nin saldırdığını belirterek, hedefleri Ankara’ya bildirdiği öğrenildi.

HİLAL ÖZTÜRK

Rusya’nın 14-15 Eylül’de yapılan Astana zirvesinden kısa bir süre sonra İdlib’i bombalaması tepkilere neden olmuştu. Çok sayıda sivilin öldüğü saldırılarla ilgili, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) militanlarının ve silah depolarının bombaladığı açıklaması yapıldı. Türkiye’nin de sivil ölümleriyle ilgili dikkatli olunması uyarısında bulunduğu bombalamalarla ilgili Ankara’nın bilgilendirildiği öğrenildi. Karar’ın güvenilir kaynaklardan aldığı bilgilere göre Astana Zirvesi’nde Türkiye, Rusya ve İran arasında İdlib konusunda varılan mutabakat sonrası HTŞ’nin rejim kontrolündeki bölgelere saldırdığı iddia edildi. Rus yetkililer Türkiye’ye HTŞ’nin saldırılarına karşı tespit edilen terör hedeflerini vuracakları bilgisini verdi. Mutabakat gereği Rusya yaptığı bombalamalarla ilgili Türkiye’yi de bilgilendirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Rusların bombalamasıyla ilgili terör gruplarına müsamaha gösterilmemesi gerektiğini belirterek “Ama görüyoruz ki çok sayıda sivil insan ve ılımlı muhalif de öldürüldü. Burada dikkatli olmamız gerekiyor. Burada sivillere yönelik bir saldırı olursa ateşkesin ihlalidir ve Astana anlaşmasının da bozulması anlamına gelir” demişti.

RUSYA İLE GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Astana görüşmesinde öncelikli gündem olan İdlib’e HTŞ’nin bölgeden çıkarılması için askeri operasyon yapılması kararı alınmıştı. Türkiye, Rusya ve İran’ın ortak harekat kararı için TSK harekete geçmiş, Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan geçen çok sayıda zırhlı araç ve ağır iş makinası bölgede bir tampon bölge oluşturmak için çalışmalara başlamıştı. Muhaliflerin bulunduğu bölgelerde TSK’nın konuşlanması, Rusya ve İran ise rejimin kontrolündeki bölgelerde bulunması planlanmıştı. Ancak iddia edilen HTŞ saldırıları ve sonrasında Rusya’nın bombardımanı nedeniyle operasyon tarihi için iki ülkenin görüşmeleri sürdürdüğü öğrenildi. Türkiye’nin İdlib operasyonundaki şartı muhaliflerin zarar görmemesiydi. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN