MS artık korkulacak bir hastalık değil

MS artık korkulacak bir hastalık değil

Dünya MS Günü’nde hastalık ve tedavisiyle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Murat Terzi erken dönemde tanısı konulduğunda MS’ten korkulmaması gerektiğini söyledi. Terzi, yeni MS ilaçlarının bu yılın sonunda ya da 2018’in başında Türkiye’ye geleceği müjdesini verdi.

Dünya Multipl Skleroz (MS) günü, bu yıl ‘MS’li yaşam’ sloganıyla kutlanıyor. İlaç firması Merck’in İstanbul’da düzenlediği toplantıda konuşan 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Terzi, MS’in korkulacak ve endişelenecek bir hastalık olmadığını söyledi. Terzi “Erken dönemde tanısı konulduğunda, erken dönemde tedavisi planlandığında ve hastalık belirli aralıkla kontrol edildiğinde iyi seyir gösterebiliyor. MS tedavisinde yeni bir çağa giriyoruz” dedi. 

MS’in beyin ve omurilik hastalığı olduğunu belirten Terzi “Hem beyni hem de omuriliği tutan ve bağışıklık sisteminin işin içinde olduğu bir hastalık. Vücudun bağışıklık sistemi, beyin hücrelerini bir yabancıymış gibi algılayıp bunlara saldırıyor, beyinde plak dediğimiz hasarlı bölgeler oluyor. Genellikle 20 ile 40 yaş aralığında ve daha çok kadınlarda görülüyor. Oran ise üçe bir” diye konuştu. Bu arada rakamlara göre Türkiye’de MS sayısı yaklaşık 40 bin. Dünyada ise 2.3 milyon MS’li yaşıyor.

Hastalığın belirtileri hakkında bilgi veren Terzi, şöyle devam etti: “Genç hasta grubunda özellikle ilk görme kaybı, çift görme, dengesizlik, kol ve bacak güçsüzlüğü, yürüme zorluğu, ellerde ve ayaklarda uyuşma gibi şikayetler gibi ilk gördüğümüz şikayetler. Hastalık seyri içinde yorgunluk, idrar kaçırma ve cinsel fonksiyon bozukluğu gibi şikayetler de görebiliyoruz. Hastaları muayene ediyoruz, daha sonra MR istiyoruz. Beyin ve omurilikte MS’e ait plak, lezyon ve hasar olup olmadığına bakıyoruz. Kan tahlilleri ve beyin omurilik sıvısı analizi yapıp hastaya tanı koyuyoruz. Sonra tedavi planlıyoruz” diye konuştu.

Son 10 yıl içinde MS tedavisi için umut verici çalışmaların arttığını kaydeden Terzi, şu bilgileri verdi: “Yeni hap şeklinde, yılda daha az kullanılan ilaçlar gündemde. Avrupa ve Amerika’dan sonra Türkiye’de de onaylanmasını bekliyoruz. Sanırım 2017’nin sonu, 2018’in başı gibi farklı ilaçlar da gelecektir ki onları biz de bekliyoruz” dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN