Musul- Erbil hattında siperler kazılıyor

Musul- Erbil hattında siperler kazılıyor

IKBY’nin bağımsızlık referandumu ardından gerilen Bağdat-Erbil ilişkilerinde ipler kopma noktasına geldi. Peşmerge, federal ordunun ‘saldırı hazırlığında olduğunu’ iddia ederek Musul-Erbil yolunu kapattı. Irak ordusu da Peşmergeye ait bir İHA düşürdüğünü açıkladı. Haşdi Şabi milislerinin ise Kerkük’e yönelik bir saldırı için hazırlık yaptığı iddia edildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumunun ardından yükselen gerilim, tarafların silahlı çatışmanın eşiğine getirdi. IKBY’ye bağlı Peşmerge’nin Irak ordusunun operasyon düzenleyeceği yönündeki iddialar üzerine Erbil-Musul karayolunu geçici olarak trafiğe kapattığı belirtildi. Erbil Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bir yetkili son birkaç gündür Irak ordusunun Peşmerge mevzilerine karşı artan askeri hareketliliğinden dolayı Erbil-Musul karayolunun geçici süreliğine trafiğe kapatıldığını ifade etti. Musul’un doğusunda yer alan Başika kasabasındaki Peşmerge komutanlarından Gafur Bradosti de Haşdi Şabi’nin, Peşmerge mevzilerine yakın oturan köylüleri kendilerine saldırmaya teşvik ettiğini ileri sürdü. Bradosti bu nedenle Musul kent merkezine giden tüm yolların kapatıldığını söyledi. IKBY Batı Cephesi Peşmerge Komutanı Kemal Kerküki, de Haşdi Şabi’nin son üç güç içerisinde Kerkük’ün kuzeybatısına ağır silahlarla askeri sevkiyat yapmaya başladığını ileri sürdü. Kerkük, aralarındaki mesafenin yaklaşık 500 metre olduğunu belirterek, “Özellikle dünden itibaren bölgeye top, tank ve çok sayıda silah konuşlandırıldı. Operasyon bitmişse bu kadar ağır silahın özellikle Peşmerge güçlerinin karşısına konuşlandırılması manidardır” iddiasında bulundu.

Irak ordusuna bağlı 76’ncı Tugay’da görevli Yüzbaşı Besam Said de Musul’un güneydoğusundaki Nemrud kasabasına bağlı Selamiye köyü yakınlarında Peşmerge’ye ait bir insansız hava aracının düşürüldüğünü belirtti.

Irak Ordusu’ndan 3 bin kişilik bir birlik Kerkük sınırına yerleştiği ve gelen bilgiler arasında. Irak birliğinin Kerkük’e yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta konuşlandığı gözlenirken, kent çevresinde de yoğun bir hareketlilik yaşanıyor. Haşdi Şabi Ordusu'nun 16. Tugay komutanı Nebil İsa Kerkük ve Musul'da durumun gergin olduğunu ve Irak ordusuyla birlikte olası bir operasyonda hazır beklediklerini söyledi. Öte yandan ABD’nin eski Bağdat ve Kabil Büyükelçisi Zalmay Halilzad, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Kerkük’e saldırmak için Haşdi Şabi’yi teşvik ettiğini öne sürdü. Halilzad, ABD’nin muhtemel bir çatışmanın engellenmesi için aktif olması gerektiğini ifade etti. IKBY Güvenlik Ajansı, dün yaptığı açıklamada Irak merkezi hükümetinin Kerkük vilayetine yönelik operasyon hazırlığında olduğunu ileri sürmüştü. Irak merkezi hükümeti sözcüsü Sadi Hadisi iddiayı yalanlamıştı.

UÇAK YASAĞI OTOBÜSE İLGİYİ ARTIRDI 

Erbil ve Süleymaniye’ye uçuşların askıya alınması, otobüslere rağbeti artırdı. Duhok, Erbil, Süleymaniye ve Kerkük seferlerini daha önce düzenleyen Diyarbakır’daki otobüs firmaları, uçuşların iptalinin ardından sefer sayılarını çoğalttı. Erbil’e yaklaşık 6 yıldır ulaşım sağlayan otobüs firması yetkilisi Ferman Aldan, IKBY’deki referandumun ardından seyahatte artış yaşandığını belirterek, bölgeye her gün 4 servis yapıklarını söyledi. Diyarbakır’dan uçakla yaklaşık 45 dakikada Erbil’e ulaşılırken, otobüslerle bu süre 11 saate çıktı. Diyarbakır Şehirlerarası Terminal İşletmeciliği’nde otobüs firması yetkilisi olan Abdurrahman Çapa da uçuşların iptalinden en çok İstanbul’un etkilendiğini söyledi. Çapa, Diyarbakır-Erbil mesafesinin kısa olması dolayısıyla daha önce olduğu gibi seyahatte otobüslerin tercih edildiğini belirtti. Referandumun ardından otobüslerde yaklaşık yüzde 25 artış yaşandığını dile getiren Çapa, Erbil’e ulaşımın kişi başı 70, Kerkük’e ise 100 liradan sağlandığını aktardı.

BAĞDAT’A DİYALOG ÇAĞRISI

IKBY, gayrimeşru referandumun düzenlenmesinden dolayı Irak merkezi hükümeti tarafından alınan yaptırım kararlarının iptal edilmesi için ciddi bir diyaloğa girmeye hazır olduklarını yineledi.  Erbil’in bu çağrısına Bağdat’tan jet yanıt geldi. Federal Hükümet Sözcüsü Saad Hadisi,  Erbil ile masaya oturmak için şu şartları sıraladı: IKBY- Irak’ın toprak bütünlüğünü kabul etmeli, petrol ihracatı, sınır kontrolü ve güvenlik kontrolü Merkezi hükümette olmalı.   

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN