‘Mutlaka itibarlı iyileşme olacak’

‘Mutlaka itibarlı iyileşme olacak’

Para piyasalarında spekülatif hareket olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Faizde ama özellikle kurda daha elle tutulur, itibarlı bir iyileşme önümüzdeki dönemde mutlaka olacak” dedi.

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dolar kurundaki yükselişe değindi. Zeybekci, “Kurda spekülatif bir hareket var. Önümüzdeki dönemde bu spekülatif hareketin sonlanmasını ve normalleşme sürecinin tekrar başlamasını bekliyorum. Bazı spekülasyonlara tabi olan kurda ve faizde ama özellikle kurda daha elle tutulur, itibarlı bir iyileşme mutlaka olacak. Faiz de bunu takip edecek. Kurun yüzde 1,5-2’ye yakını zaten dolar endeksinde son 2 haftada görülen yükselişten kaynaklanıyor” diye konuştu. Zeybekci, yılın 3. çeyreğine ilişkin büyüme beklentilerinin ise şu an itibarıyla yüzde 9,6 olduğunu söyledi. “3. çeyrekte çift haneli büyüme rakamı görürsek de sürpriz olmaz” ifadesini kullanan Zeybekci, şöyle devam etti: “4. çeyrekte de güzel bir sonuç bekliyoruz. Yıl sonu toplamda yüzde 6’nın üzerinde bir büyüme beklentimiz var. Geçen sene üçüncü çeyrek büyümesinin eksi olması nedeniyle baz etkisi de var. Yaklaşık 2-2,5 puan oradan geliyor. İhracat ve yatırımlar yine güçlü şekilde destek veriyor, ikinci sırada o var. Kapasite kullanım oranıyla üretimde güçlü bir destek var. Üçlü bu sırayla; ihracat, yatırımlar ve üretim. Tam bizim istediğimiz gibi.” Zeybekci, “Enflasyon, talebin fazlalığından kaynaklanıyor ama tüketimi kısma mantığıyla yaklaşmak yerine, üretimi ve yatırımları artırma anlamında bir yaklaşımla bunun üzerine gitmemiz lazım. Böyle yaparsak doğru teşhis yapmış ve enflasyonla kalıcı mücadele etmiş oluruz” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE STOKSUZ ÇALIŞIYOR

Nihat Zeybekci, üretimin artması için de yapılması gerekenler olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: “Türkiye’de para bu kadar pahalı, finans bu kadar maliyetli, faizler bu kadar yüksek olduğu zaman insanlar yatırımla ilgili iştahlı davranmıyorlar. Normal bir şey. Çünkü bu fiyatla yatırım kararı almak daha zor oluyor. Para pahalı olduğu zaman stok yapmaktan kaçınılıyor. Stok yapmadığınız zaman piyasada taleple ilgili en ufak bir kıpırdanma olunca, doğrudan üretime kadar giden bölümde bir boşluk oluşuyor. Hiç kimse stok yapmamış, üretimde en ufak dalgalanma direkt fiyatlara yansıyor. Arada stoklar olsa, hava yastıkları gibi talebin fiyata bu kadar hızlı etki etmesinin önüne geçer. Onun için enflasyonla mücadelede faizin de fiyatın da paranın da ucuzlaması ve bollaşması, birlikte yürümesi gereken adımlar.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN