Neil Gorsuch:Trump da olsa tanımam

Neil Gorsuch:Trump da olsa tanımam

ABD Başkanı Trump’ın Yüksek Mahkeme adayı Neil Gorsuch’tan şaşırtan çıkışlar... Gorsuch, Senato oturumunda “Kimse hukukun üstünde değil” dediği Trump’ın aleyhinde karar vermekten çekinmeyeceğini söyledi. Trump’ın yargıçlara yönelik eleştirilerini ‘umut kırıcı ve moral bozucu’ olarak niteledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Yüksek Mahkeme üyeliğine aday gösterdiği Neil Gorsuch’un, Senato’daki onay süreci devam ediyor. Göreve başlamak için Senato’nun çoğunluğunun oyunu alması gereken Gorsuch, Senatörlerin sorularına verdiği yanıtlarda hukukun üstünlüğünü Trump’ın önünde tutacağı mesajını verdi. Bağımsız bir yargıç olduğunu ve kimseden talimat almadığını vurgulayan Gorsuch, aday göserilmeden önce kimsenin kendisine seçildiği takdirde görevini nasıl yapacağı konusunda bir şey söylemediğini belirtti. Trump’ın daha önce bazı Amerikalı yargıçlar hakkında kullandığı ‘sözde yargıç’, ‘hadlerini aştılar’ gibi ifadelere de değinen Gorsuch, bu sözlerin ‘moral bozucu ve umut kırıcı’ olduğunu söyledi. Gorsuch, “Herhangi biri, bir federal yargıcın dürüstlüğünü, doğruluğunu ve hüküm gerekçelerini eleştirdiğinde, bunu umut kırıcı ve moral bozucu bulurum” diye konuştu. Demokrat senatör Richard Blumenthal’in “Bu herhangi birine başkan da dahil mi?” sorusuna, Gorsuch, “Herhangi biri, herhangi biridir” diye cevap verdi.

Gorsuch’a, Başkan Trump’ın da mensup olduğu Cumhuriyetçi Parti’den senatörler daha ılımlı sorular sorarken, Demokratların zorlu sorular sorması dikkat çekti. Onay sürecinin üçüncü gününde, saatler süren oturumda zaman zaman hararetli tartışmalar yaşandı. Gorsuch’a ilk soru, Senato Başkanı Chuck Grassley’den geldi: “Sizi atayan bir başka karşı karar almakta herhangi bir zorluk yaşar mıydınız?” Gorsuch, bu soruya verdiği yanıtta herhangi bir tarafın lehine ya da aleyhine karar vermekte zorlanmayacağını belirterek şunları söyledi: “Kararlarım, hukukun ve belirli bir davanın gerektirdiği deliller dışında bir şeye dayanmaz.

Cumhuriyetçi yargıç veya Demokrat yargıç diye bir şey yoktur. Biz bu ülkenin yargıçlarıyız.” Columbia, Harvard ve Oxford Üniversitesi çıkışlı, 49 yaşındaki eski Temyiz Mahkemesi 10. Dairesi yargıcı Gorsuch, Trump’ın işkenceyi ‘sorgu tekniği’ olarak yeniden geri getirebileceği şeklindeki sorular karşısında ise, “Hiç kimse yasaların üzerinde değildir” diye cevap verdi. Demokrat senatörlerin Gorsuch’u en çok terlettiği sorular ise bireysel silahlanma, çalışan hakları, kürtaj konularındaydı. Gorsuch, bir soruya verdiği yanıtta, Trump kendisinden Yüksek Mahkeme’nin 1973 tarihli içtihat oluşturan kürtaj kararını iptal etmesini istediği takdirde “Görevi bırakıp gideceğini” söyledi. Trump, Yüksek Mahkeme’ye, ‘Roe, Wade’e karşı’ emsal kararını bozacak bir yargıç atamak istediğini söylemişti. Senato oturumuna katılmadan önce Trump’la görüşmediğini söyleyen Gorsuch, “Trump’ın vekili misiniz?” sorusuna ise kısaca “Hayır” yanıtını verdi.

ABD’de Yüksek Mahkeme üyeleri, ömür boyu görev yapmak üzere seçiyor. Mahkemenin üyelerinden Antonin Scala’nın geçen şubat ayında hayatını kaybetmesinin ardından boşalan koltuğu doldurmak üzere ABD Başkanı Trump tarafından aday gösterilmişti.

BEYAZ SARAY: GORSUCH ÖYLE DEMEK İSTEMEDİ

ABD Başkanı Trump’la ilgili ‘olumsuz’ ifadeleri ‘düzeltmek’, yine Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer’a düştü. Gorsuch’un büyük yankı uyandıran sözlerinin ardından Spicer, sosyal medya platformu Twitter’dan bir açıklama yaptı. Konuya ilişkin haberleri ‘hatalı ve yanlış yönlendirici’ olarak tanımlayan Spicer, “Gorsuch genel anlamda konuştu ve konuşmasında asla bir isim vermedi” diye yazdı. Ancak Gorsuch isim vermese de senatörler ile yargıç arasında geçen konuşmalarda Trump’ın kastedildiği açıktı. Bazı senatörler, sorularında Trump’ın ismini vermekten de çekinmemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN