‘O iş bitti tamam’

‘O iş bitti tamam’

Taşeron işçilerin kadro talebiyle ilgili olarak “O iş bitti, tamam. Eli kulağında” diyen Başbakan Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Maliye Bakanlığının konuyla ilgili gerekli sunumları yaptığını söyledi. Yıldırım, “2018’de bu mevzu bitecek” dedi.

AK Parti Grup toplantısında açıklamalar yapan Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkililerinin Bakanlar Kuruluna kapsamlı bir sunum yaptığını, bununla ilgili çeşitli kararlar alındığını belirten Yıldırım, engelli vatandaşların hakkını teslim eden, onlara öncelik sağlayan tek partinin AK Parti olduğunu ifade etti. Yıldırım, 2002 yılında 5 bin 777 olan kamuda çalışan engelli memur sayısının şimdi 52 bin 236’ya çıktığına vurgu yaparak, 15 yılda işçi, memur, özel sektör çalışanı toplam zaman 365 binin üzerinde engelliye iş sağladıklarını söyledi. Yıldırım, engellilere yeni yılda bir de müjde vermek istediğine değinerek, “Önümüzdeki sene 5 bin engelli kardeşimize iş vereceğiz. Hayırlı uğurlu olsun. Ayrıca engellilere yönelik düzenlenen E-KPSS’nin geçerlilik süresini de 2 yıldan 4 yıla çıkarıyoruz” diye konuştu. Başbakan Yıldırım, gruptaki partililerin “Taşeron sizden kadro bekliyor” sözleri üzerine “O iş bitti, tamam; eli kulağında. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, Maliye Bakanımız çalıştılar getirdiler, bugün yarın inşallah devreye girer, merak etme. Yeni seneden itibaren artık bu taşeron mevzusu bitmiş oluyor” açıklamasında bulundu. Yıldırım, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelerine başlanan 2018 yılı bütçesine de değindi. Bütçenin AK Parti iktidarının 16. bütçesi olduğunu vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütçemizin esas itibarıyla bu seneki büyüklüğü 763 milyar lira. 2002 yılında AK Parti ilk bütçesini yaparken manzara; gelirin yüzde 43’ü doğrudan faize gidiyordu. Geriye kalan yüzde 57 ile de ne yapacaksan yapacaksın. Babaannemin lafı gibi ‘Bütünü bölme, yarımı yeme, ye iç karnını doyur’ Türkiye’nin hali buydu. 2018 yılı bütçesinde faize vereceğimiz miktar yüzde 9’a düştü.”

BÜTÇENİN YÜZDE 18’İ EĞİTİME

Binali Yıldırım, son 15 yıl içinde eğitimden sağlığa verilen desteklemelerden de söz etti. Bütçenin yüzde 18’inin eğitime ayrıldığını anlatan Yıldırım, “Eğitim ne demek? Gelecek demek. Gençlerimiz geleceğimiz. Bu alana ne kadar ayırırsak, ne kadar çok yatırım yaparsak geleceğe yatırım yapmış oluyoruz” ifadesinde bulundu. Yıldırım, 2018 yılında 127 milyar lirayla bütçe büyüklüğünün yüzde 17’sini sağlığa ayırdıklarını dile getirdi. “Bu bütçe yatırım bütçesidir” diyen Yıldırım şunları söyledi: “Görüldüğü üzere 2018 bütçesi faiz bütçesi değil, yatırım ve hizmet bütçesidir. Bunu ben değil, rakamlar söylüyor. 2002 yılına göre yatırımdaki kaynak iki katın üzerinde arttı. 2018 yılı bütçesinde 85 milyar lira yatırama ayrılıyor ama yıl içinde bu rakam daha da artabilir.” 

TARIM İÇİN KAYNAK 25 MİLYAR LİRA

Başbakan Binali Yıldırım, 2018 bütçesinde, tarım sektörüne 25 milyar lira kaynak ayırdıklarını aktardı. Türkiye’nin 15 Temmuz’a, terörle yoğun mücadeleye rağmen bu senenin ilk yarısında yüzde 5’in üzerinde bir büyüme gerçekleştirdiğini hatırlatan Yıldırım, “Bu ne demek? Dünyada bizden daha fazla büyüyen 2 ülke var. Biri Çin, biri Hindistan, üçüncü Türkiye geliyor. İnşallah bu yıl sonu itibarıyla büyümemiz 6’nın üzerinde, belki de 7’ye yakın bir orana ulaşacak. Bunun gerçekleşmesi halinde Türkiye gelişmiş 20 ülke içinde en fazla büyüyen birinci ülke olacak” diye konuştu. Gelecek 10 yılda Türkiye’nin en büyük gücünün yatırım, üretim ve ihracatta büyüme olacağını vurgulayan Yıldırım, “Yılın 9 ayındaki ihracattaki büyüme Türkiye’nin büyümesinin iki katından fazla oldu. Yani yüzde 10,6 ihracatta büyümeyi gerçekleştirdik. Ekim ayı rakamlarının daha da iyi olacağını tahmin ediyoruz” dedi. 

TEKNOLOJİYİ TAKİP EDEN KOBİ’YE DESTEK

Teknoloji düzeyi yüksek ürün ve yatırımlara yönelen KOBİ’lere yüzde 70’i ödemesiz yüzde 30’u geri ödemeli olmak üzere destek sağlanacağını dile getiren Binali Yıldırım, “Amaç katma değeri yüksek ürünlere KOBİ’leri yöneltmek. Yani pahada ağır yükte hafif, akıl terinin içinde olduğu alın teriyle ürünleri üretmek ve daha çok kazanmak. Toplam destek tutarı her bir KOBİ için 5 milyon TL. Özel bir ürün olursa bu iki katına kadar da çıkabilecek. Buna Teknolojik Yatırım Destek Programı diyoruz. Başvurular geçen hafta itibariyle başladı” dedi. Geçen ay KOBİ’lerin teknoloji üretim altyapısını geliştirmek için KOSGEB ve KOBİ Geliştirme Programını da başlattıklarını hatırlatan Yıldırım, toplamda şu ana kadar 8 bin 355 başvuru aldıklarını, değerlendirmelerin sürdüğünü, kısa sürede sonuçlandırarak 500 milyon lira desteğin KOBİ’lere verilmiş olacağını kaydetti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN