Önce Kudüs şimdi de Golan

Önce Kudüs şimdi de Golan

Kudüs’te büyükelçilik açarak işgali meşrulaştıran Trump yönetiminin, şimdi de Golan Tepeleri’nde Tel Aviv’in egemenliğini tanımaya hazırlandığı öne sürüldü. İsrail medyası, ABD Kongresi’nde ‘Suriye, Golan’a yeniden hakim olamayacak’ maddesini içeren bir yasanın çıkarılması için girişimlerin başladığını yazdı.

ABD’de Donald Trump yönetiminin işbaşına gelmesinden bu yana, İsrail’in Filistin ve Suriyelilere yönelik ihlalleri arttı. Washington’ın koşulsuz desteğini arkasına alan İsrail, hem Filistinlilere, hem de Suriye’ye yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. ABD, İsrail Büyükelçiliği’ni geçen ay Tel Aviv’den Kudüs’e taşımış, Gazze’de düzenlenen protestolarda işgal güçleri 60’tan fazla Filistinliyi katletmişti. Trump, aynı zamanda işgal altındaki Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma anlamına gelen bu kararıyla uluslararası hukuku da hiçe saymıştı.

Amerikan yönetiminin, şimdi benzer bir adımı İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri için atmaya hazırlandığı belirtiliyor. İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, geçen hafta ABD’ye Golan’da Tel Aviv’in egemenliğini tanıma çağrısında bulunmuştu. İsrail basınına yansıyan haberlerde, bu konuda girişimlerin başladığı belirtildi. İsrael Hayom gazetesinin haberine göre, ABD’li yetkililer ve İsrailli diplomatlar, Golan Tepeleri’ndeki işgal bölgelerinde üretilen ürünlerin ticareti konusunda bir ticaret anlaşmasının yapılması konusunda görüşmelere başladı. Anlaşmanın, ‘bölgede meydana gelen değişimlerin tanınmasını’ da içereceği, böylece Golan’da İsrail egemenliğinin resmi olarak kabul edilmesinin yolunun açılacağı belirtildi. İsrael Hayom, Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz öncülüğündeki Kongre üyelerinin, bu yönde yoğun çaba gösterdiğine dikkat çekti.

Amerikalı ve İsrailli yetkililer arasında müzakere ediliği belirtilen planda, iki unsur özellikle dikkat çekiyor: Suriye’nin Golan Tepeleri’nde yeniden egemenlik kurmasının tanınmayacağı ve bölgenin İsrail toprağı olduğunu resmen tanıyan bir yasanın çıkarılması için çalışmaların başlatılması.

Golan Tepeleri, 1967’deki Altı Gün Savaşı’nın ardından İsrail tarafından işgal edilmişti. 1973 Yom Kippur Savaşı’nda Suriye bölgeyi bir süreliğine geri aldıysa da daha sonra yeniden İsrail’e kaybetmişti. 1974’te imzalanan ateşkes anlaşmasıyla bölgeye BM Barış Gücü yerleştirilmişti. Golan’ı işgal ettikten sonra buraya yerleşimler kurmaya başlayan İsrail, 1981 yılında bölgeyi topraklarına kattığını ilan etmişti. İsrail’in Golan üzerindeki iddiası, tıpkı Kudüs gibi uluslararası toplum tarafından tanınmıyor.

5 MADDELİK İŞGAL PLANI

Tel Aviv hükümetine yakın İsrael Hayom gazetesi, ABD Kongresi’ne beş maddelik bir plan sunulacağını yazdı. Habere göre maddeler şu şekilde:

ABD ile İsrail arasındaki ortak projelerin bütçeleri, Golan Tepeleri’ne transfer edilebilecek.

İsrail ve ABD arasındaki serbest ticaret anlaşması ve diğer mutabakatların kapsamı genişletilecek.

“Suriye, Golan’da tekrardan egemenlik sağlamayacak” ifadesi yasaya girecek.

İşgal atındaki bölgeye resmi heyetler gönderilecek.

Kongre’nin, Golan’daki İsrail egemenliğini resmen tanıması için hazırlıklar başlarılacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN