ÖSO birliği sınırda Afrin emri bekliyor

ÖSO birliği sınırda Afrin emri bekliyor

İdlib’de HTŞ ile yapılan anlaşma gereği kente girmeyen ÖSO’ya bağlı bin 500 muhalif sınırda operasyon talimatı bekliyor. Şartlar oluştuğunda Suriye’ye geçeceği belirtilen muhaliflerin terör örgütü PYD’nin kontrolündeki Afrin’in çevresinde mevzileneceği öğrenildi.

KENAN BUTAKIN / İSTANBUL

Türkiye, Rusya ve İran’ın Astana’da yaptığı anlaşma çerçevesinde çatışmasızlığın kalıcı olarak sağlanması için İdlib’e giren TSK birliklerinin ikinci konvoyu da önceki gece bölgeye ulaştı. Konvoyun, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinin karşısındaki Atme Bölgesi’ne girdiği ve batı Halep kırsalına ulaştığı öğrenildi. Terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG’nin kontrolündeki Afrin Ovası’na bakan bir gözlem noktası da oluşturan Mehmetçik, dün de Afrin’e bakan Bereket Dağı’nda mevziler kazmaya başladı. Heyet Tahrir el-Şam’ın (HTŞ) denetiminde olan dağın da çatışma çıkmadan TSK unsurlarına bırakıldığı kaydedildi. ‘Kirpi’ ve diğer zırhlı muharebe araçlarıyla bölgeye ulaşan birlikler, 14 noktada gözlem noktası kuracak.

KARAR’ın ulaştığı bilgilere göre, İdlib’te HTŞ ve muhaliflerin yaptığı anlaşma çerçevesinde şehre girmeyen Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı güçler Suriye sınırında beklemeye devam ediyor. Hangi noktada bekledikleri açıklanmayan ÖSO güçlerinin sayısının bin 500 olduğu kaydedildi. Sultan Murad Tugayı’ndan ismini vermeyen bir komutan KARAR’a “Bir hafta önce Türkiye’ye geldik. Bulunduğumuz noktayı açıklayamayız. Beklemeye devam ediyoruz” dedi. ÖSO güçlerinin şartlar oluştuğunda Suriye’ye geçeceği ve olası bir Afrin operasyonun için kentin etrafında mevzileneceği belirtildi.

Öte yandan TSK askeri sevkiyatları sürdürüyor. TSK’ya ait araçlardan oluşan bir konvoy, önceki gece Hatay’ın Reyhanlı ilçesinin karşısındaki Atme bölgesine girerek, İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki batı Halep kırsalına ulaştı. Üç gün başlayan sevkiyatların aralıklarla sürmesi bekleniyor.

İDLİBLİLER TSK'DAN TERÖRE 'KALKAN' OLMASINI İSTİYOR

Mehmetçiğin yerleştiği Suriye’nin İdlib çatışmasızlık bölgelerinden Maaret Numan ilçesi sakinleri, TSK’nın ateşkesi takip görevinin, Esed rejimi, terör örgütleri PKK/PYD ve IŞİD tehditlerine engel olacağına inanıyor. Maaret Numan sakinlerinden 23 yaşındaki Muhammed Elday, “Bölgemizde her gün katliamlar, ölümler yaşanıyor. Eğer Türkler girmezse bu durum aynen devam edecek. PKK’ya bu topraklarda yer yok. Ne rejim ne IŞİD ne de PKK, hiçbiri kalamayacaktır” dedi. “Türkler şu ana kadar ne yaptıysa, iyi komşuluk anlayışına uygun olarak yaptı” diyen 46 yaşındaki öğretmen Şerif Rahum ise “Türklerle yüzyıllardır beraber yaşıyoruz. Dolayısıyla iki halk arasındaki sevgi yeni bir şey değil. Ancak eğer PKK bizim bölgeyi işgal ederse büyük facia olur” uyarısında bulundu. 

‘TÜRKİYE’YE ÖNEMLİ KAZANIMLAR GETİRECEK’

KARAR yazarı ve güvenlik uzmanı Mete Yarar, İdlib operasyonuna ilişkin, “Yapılması zorunlu olan bir harekattı” dedi.  Kayseri’de düzenlenen 1. Kitap Fuarı’nın açılışı dolayısıyla kente gelen Yarar burada gazetecilere açıklamalarda buludu. İdlib operasyonunu değerlendiren KARAR yazarı, aylar öncesinden planlanmasına rağmen operasyonunun Astana sürecine ihtiyaç duyduğunu ifade etti. İdlip operasyonunun tek taraflı yapılack bir harekat olmadığını ifade eden Yarar, “Rusya ve İran’ı da içinde katabilecek bir operasyondu” dedi. Mete Yarar şöyle devam etti: “Bu yapılması zorunlu olan bir harekattı. İcrası önümüzdeki dönemde Türkiye’nin bekası anlamında çok önemli kazanımlar elde ettirecektir. Bunu da bir kenara yazmakta yarar var.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN