ÖSYM 2016 ALES başvuruları ve ücretleri | Sınavlar ne zaman? Son dakika haberi

ÖSYM 2016 ALES başvuruları ve ücretleri | Sınavlar ne zaman? Son dakika haberi

2016 ALES başvurularında son dakika açıklamaları gelmeye devam ediyor. Peki adayların merak ettiği başvurular nasıl ve nereden yapılıyor? 2016-2017 ALES sınav tarihleri ne zaman? Siz de haberimizden ÖSYM takvimine ulaşabilir konu hakkında tüm detayları ve ayrıntıları takip edebilirsiniz. ALES başvuruları 27 Eylül Salı günü başladı. Adaylar sınav başvurularını 10 Ekim Pazartesi gününün sonuna kadar gerçekleştirebilecekler. İşte başvuruları yapmanızda yardımcı olacak bazı detaylar...

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) başvuruları geçtiğimiz günlerde başladı. Adaylar başvurularını yaparken sınav ücretleri ve başvuruların nasıl yapıldığını merak etmeye başladı. Peki sonbahar dönemi sınav tarihleri ne zaman? Başvurular nereden ve nasıl yapılacak? Özellikle akademik kariyer hedefleyenlerin girdiği sınava bu yıl da ilginin büyük olması bekleniyor. Bu süreçte ALES hakkında adayların bilmek istedikleri bazı sorular bulunuyor. 27 Eylül Salı günü başlayan başvurularda artık sona gelindi. Adaylar sınav başvurularını 10 Ekim Pazartesi gününün sonuna kadar gerçekleştirebilecekler.
ALES sonbahar dönemi başvuruları başladı. ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 2016-ALES sonbahar dönemi sınavı, 18 Aralık 2016'da 81 il merkezi ile Bişkek'te (Kırgızistan) uygulanacak. Başvurular, bugünden itibaren 10 Ekim'e kadar gerçekleştirilecek.

Sonbahar dönemi sınav tarihi: 18 Aralık 2016

Başvuru tarihleri: 27 Eylül - 10 Ekim 2016

Sınav saati: 09.30

Sınav Süresi: 180 dakika

Sınav ücreti: 80,00 TL

ALES BAŞVURUSU YAPMA

Başvurular elektronik ortamda alınacaktır. Bu konuda adayların izleyeceği yol aşağıda maddeler hâlinde açıklanmıştır: Kılavuz ile Aday Başvuru Formunun edinilmesi: Sınava katılmak isteyen adaylar, 2016-ALES Başvuru Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler. Kılavuzun dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Başvuruların nasıl yapılacağının belirlenmesi Merkezimiz kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunmayan adaylar; başvurularını diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır. Merkezimiz kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunan adaylar; başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla (ais.osym.gov.tr) veya diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır. Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır.

2016 ALES BAŞVURULARI İÇİN TIKLAYIN...

Başvuru Yapılacak Merkezler: Başvuru merkezlerinin adresleri, başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin osym.gov.tr internet adresinden öğrenilebilir. Başvuru merkezleri tarafından adayların başvuruları, resmî iş gününde ve resmî iş saatleri arasında alınacaktır.

SINAV ÜCRETLERİNİN YATIRILMASI

Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç), Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç), Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı, Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler, Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.), ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemi (https://odeme.osym.gov.tr/)

ALES BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Doldurulmuş ve aday tarafından imzalanmış Aday Başvuru Formu. Sürekli ve ağır hastalık, sürekli yurt dışında bulunma, tutukluluk/hükümlülük, zorunlu askerlik görevini yerine getirme vb. nedenlerini ve sürelerini belirten resmî bir belge (Engelli adaylar için sağlık kurulu raporu) Adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde yüzü açık ve cepheden son üç ay içerisinde çekilmiş bir fotoğraf (Aday Başvuru Formuna iliştirilecektir.) Nüfus cüzdanı veya pasaportun onaylı bir örneği (Nüfus Cüzdanında soğuk damga, güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.) Sınav ücretinin yatırıldığını gösterir banka dekontu.

ALES SINAV ÜCRETİ NE KADAR?

2016 yılı için ALES başvuru ücreti ÖSYM tarafından 80 TL olarak belirlenmiştir. Başvuru ücretini kılavuzun arkasında bulunan anlaşmalı bankalardan herhangi birisine şube yada internet aracılığıyla yatırabilirsiniz. Ancak para yatırma işlemini gerçekleştirdikten sonra dekontunuzu almayı unutmayınız.

SINAVA GİRİŞ BELGESİNİ NASIL ALINIR?

Birkaç senedir ÖSYM sınav başvuru belgelerini kayıtlı ikametgah adreslerine göndermiyor. Bunun yerine sınava genellikle bir hafta kadar kala ÖSYM’nin internet sitesinden sınav giriş belgelerine kolayca ulaşabilirsiniz. Bu belgenin renkli yada siyah-beyaz çıktısını alarak sınav anında yanında bulundurmanız gerekmektedir.

ALES KONULARI 2016

Türkçe ve matematik soruların sorulduğu sınavın konu dağılımları şöyle,

1. Mantıksal yetenek

Şekil yetenek

Mantık soruları

Sözel mantık

Sayısal mantık

Sayı dizileri

Şifreli sorular

Çözümleme

Aritmetik işlemli diziler

İşlem

Grafikler

2. Sayısal yetenek

Sayılar

Rasyonel sayılar ve mutlak değer

Üslü sayılar

Köklü sayılar

Çarpanlara ayırm

Denklemler

Kümeler

Oran ve orantı

Permütasyon kombinasyon olasılık ve binom açılımı

Dört işlem problemleri

Açılar ve üçgenler

Çokgenler ve dörtgenler

Çember ve daire

Alan ve hacimler

Analitik geometri

3. Sözel yetenek

Sözcüğün anlamı

Cümlenin anlamı

Paragrafın anlamı

Paragrafın içeriği

HANGİ ALANLARDAN KAÇ SORU ÇIKACAK?

ALES uygulanacak testin sayısal bölümünde 40’ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri); sözel bölümünde ise 40’ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alacak. Bütün adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda 120 soru cevaplandırmış olacaklar. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri cevaplandırabileceklerdir.

SINAVA NEREDEN ÇALIŞMALI?

ALES’e hazırlanırken en etkili yöntem çok fazla soru çözmektir. Hatta ALES’e çalışmaya nerden başlamalıyım diye düşünüyorsanız, ilk önce daha önceki yıllarda çıkmış soruları çözmenizi öneririz. Geçmiş yıllarda çıkmış sorulara buradan ulaşabilirsiniz. Ya da çeşitli yayınevlerinden çıkmış olan geçmiş yıllara ait sınav sorularından oluşan bir kitap edinebilirsiniz. Geçmiş yıllarda çıkmış soruları çözmek hangi konularda eksik olduğunuzu fark etmeniz açısından yararlı olacaktır. Eğer konu eksiğiniz varsa da bunları çok geç olmadan tamamlayabilirsiniz. Yüksek puan almak isteyenlere sınava son bir hafta kala her gün bir deneme çözmelerini öneririz.

SINAV ÜCRETİ NE ZAMAN YATIRILABİLİR?

Sınav ücreti ödeme işlemleri 11 Ekim 2016 tarihinde, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için mesai saati bitiminde, ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için saat 23.59’da sona erecektir. YURT DIŞINDAN BAŞVURU YAPANLAR İÇİN Yurt dışından başvuru yapacak adaylar aynı ücretleri, başvuru süresi içinde ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile TL olarak yatıracaktır.

SINAV ÜCRETİ YATIRMAYALAR...

DİKKAT: Sınava başvuru işlemini yaptığı halde sınav ücretini yatırmayan adayların başvuruları tamamlanmamış olacağından başvuru kayıt bilgileri iptal edilecek, bina/salon atamaları yapılmayacak ve bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir.

ALES'İN ÖNEMİ NEDİR?

Yükseköğretim kurumlarının akademik personel ihtiyacını karşılamak maksadıyla yurtdışına gönderilecek adayların seçiminde ALES sonuçlarından yararlanmaktadır. Bu sebeple yurtdışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adaylar ALES sınavına girmek yükümlülüğündedirler. Ancak mecburi hizmet yükümlülüğü olmadan, sadece kendi imkanlarıyla yurtdışında öğrenimine devam etmek isteyen adaylar için bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır. Ayrıca bazı kamu kurum ve kuruluşları yurtdışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilere burs sağlarken ALES sonuçlarından faydalanmaktadır.

2016 ALES başvurularında son dakika açıklamaları gelmeye devam ediyor. Peki adayların merak ettiği başvurular nasıl ve nereden yapılıyor? 2016-2017 ALES sınav tarihleri ne zaman? Siz de haberimizden ÖSYM takvimine ulaşabilir konu hakkında tüm detayları ve ayrıntıları takip edebilirsiniz. ALES başvuruları 27 Eylül Salı günü başladı. Adaylar sınav başvurularını 10 Ekim Pazartesi gününün sonuna kadar gerçekleştirebilecekler.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN