Otomotiv çifte rekora koşuyor

Otomotiv çifte rekora koşuyor

Jeopolitik riskler, küresel belirsizlikler ve kur yükselişlerine rağmen otomotiv ihracatı hız kesmiyor. Geçen yıl 990 bin adet olan ihracatın bu yılın sonunda 1.1 milyona ulaşması bekleniyor. İç piyasada satışların 1 milyon adet rekor seviyesine yükselmesi hedefleniyor.

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye’de yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen otomotivde iç ve dış pazar rekora koşuyor. 2017 yılında hayatımıza girmesi beklenen özel tüketim vergisi düzenlemesi ve kurun hızlı bir şekilde yükseliş kaydetmesi otomotiv pazarının özellikle iç piyasada rekora koşturuyor. Zamlardan önce daha ucuza araç almak isteyen kullanıcılar yılın son iki ayında otomotiv pazarına yeni bir rekor kaydettirecek.

EYLÜL’DEN SONRA TOPARLADIK

Geçen sene toplam hafif ticari ve binek otomobil pazarı 968 bin 17 adet olarak gerçekleşirken, bu yıl açıklamalara göre 1 milyon adeti görecek. 2016 Ocak-Ekim aralığında 719 bin 449 adete ulaşan iç pazar, 1 milyon rekoru için son iki ayda neredeyse ilk 6 aylık (ortalama 280 bin) kadar satış yapılması bekleniyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, 2016’nın çok kolay bir yıl olmayacağını öngördüklerini, yılın ilk çeyreğinin 2015’e göre daha zayıf geçtiğini, ama sektörün nisan ayından itibaren toparlandığını söyledi.

Sektörün, haziran ayında ise satış temposu olarak en üst seviyeye ulaştığına dikkati çeken Erce, “Maalesef temmuzda yaşananlar sonrasında ‘üçüncü çeyreği çok iyi geçirdik’ diyemeyeceğim. Şimdi eylülden itibaren yine bir toparlanma sürecine girilmiş gözüküyor. Satışlarımızda artış söz konusu. Şu an itibarıyla geçen seneye göre iç pazar satışlarında bir miktar gerilememiz var, ama kasım ve aralık ayında göstereceğimiz eforla iç satışlarda yılı, geçen seneye yakın rakamlarda tamamlayacağımızı düşünüyoruz” dedi.

İHRACAT ZİRVE YAPACAK

“Bu seneyi 950 bin-1 milyon adet arası kapatırsak, önümüzdeki sene için bugünden yaptığımız tahminler 2016 seviyesinde, ama bunun dışında sevindirici olan, AB’deki toparlanmaya paralel olarak otomotiv ihracatı artıyor” diyen Erce, “Geçen seneyi 992 bin adetle kapatmıştık, bu sene 1 milyonu geçeceğiz ilk defa ve 1 milyon 100 bin gibi ihracat adetlerine ulaşılması söz konusu sektörümüzde. Yine geçen sene 1 milyon 350 bin olan üretim adedi, sanırım bu sene sonu itibarıyla 1,5 milyonlara yaklaşmış olacak” açıklamasında bulundu.

2017 İÇİN HEDEFLER SABİT

Erce, 2017’nin de hem yurt içi hem de yurt dışı kaynaklı belirsizlikleri barındıran bir süreç olacağının görüldüğünü belirterek, şöyle devam etti: “FED’in faiz artışı ve normalleşmeyle ilgili alacağı kararlar çok büyük önem taşıyor. Yurt içinde Merkez Bankasının para politikaları, büyümeye yönelik atılacak adımlar ve reformlar etkili olacak gibi gözüküyor. 2017 içine girdikçe, bunları gördükçe, daha sağlıklı değerlendirmeler yapabilme imkanı olacak, ama iç pazar satışları açısından bizim tahminimiz 2016’dan çok farklı olmayacağı şeklinde.”

1 MİLYONUN ÜZERİNE ÇIKACAK

Otomotiv sektörünün temsilcileri ise ihracat tarafında bir sıkıntı olmadığını, 2016 yılının 1 milyon adetin üzerinde ihracat yaparak kapatacaklarını dile getirdi. İç pazarda ise binek otomobil ve hafif ticari araç pazarının yılı 940-950 bin lira aralığında kapatılacağı ön görülüyor.

FAİZ DÜŞTÜ SATIŞ PATLADI

Kredi faizlerindeki düşüşün araç satışlarına olumlu yansıdığını da dile getiren Erce, yıllar itibarıyla değişkenlik göstermekle birlikte, araç satışlarının üçte ikisinin ya da yüzde 60’ının kredili satışlardan oluştuğunu belirtti. Erce, kredi faizlerine karşı çok büyük hassasiyet bulunduğuna işaret ederek, “Faizler düştükçe satışlar tabi ivme kazanıyor ve daha iyi seviyeler oluşuyor. Faizlerin arttığı dönemlerde de negatif bir ilişki var ve satışlar düşüyor. Son dönemdeki bir miktar, küçük miktarlarda da olsa geri çekilmeler, sektörümüzü olumlu etkiliyor. Ekim ayında zaten bunun sonuçlarını gördük, kasım ve aralıkta da faiz oranlarındaki bu geri çekilmelerin satışlara olumlu etkilerini hep beraber yaşayacağız” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN