Paris İklim Anlaşması nedir? ABD, Paris İklim Anlaşması'ndan çekildi

Paris İklim Anlaşması nedir? ABD, Paris İklim Anlaşması'ndan çekildi

ABD, Paris İklim Anlaşması'ndan çekildiğini duyurdu. Peki, Paris İklim Anlaşması nedir? Trump neden anlaşmadan çekileceklerini duyurdu? Başta eski ABD Başkanı Obama olmak üzere birçok yerden tepki çeken Paris Anlaşması'ndan çekilme kararının arka planında uzun bir süreç yatıyor. Ayrıntılar haberimizde.

Paris İklim Anlaşması nedir, ABD anlaşmadan neden çekildi? Türkiye, Paris İklim Anlaşması'nı imzalayan ülkeler arasında mı? ABD Başkanı Donald Trump, Paris İklim Anlaşması'ndan çekildi. Bu kararın ardından Trump'a tepki yağarken vatandaşlar "Paris İklim Anlaşması nedir?" sorusunu sorusu ve iklim anlaşması ile ilgili detayları merak ediyor. 

PARİS İKLİM ANLAŞMASI NEDİR, ABD NEDEN ÇEKİLDİ?

Paris İklim Anlaşması'nın ne olduğuna dair sorular özellikle dünden beri cevabını arıyor. ABD Başkanı seçildiğinden bu yana skandal kararlara imza atan Doland Trump buna bir yenisini daha ekledi. Trump, gezegenin geleceğini korumaya yönelik olan Paris İklim Anlaşması’ndan çekildi. Bu kararla birlikte dünya liderleri ABD Başkanı’na adeta ateş püskürdü.

Paris İklim Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi çerçevesinde sera gazları salınımını azaltmaya yönelik önlemleri içeren bir anlaşmadır. Anlaşma 22 Nisan 2016 tarihinde imzaya açılmıştır ve yeterli sayıda üye ülkenin imzalamasının ardından 4 Kasım 2016 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir. Anlaşma 195 üye ülke tarafından imzalanması bakımından, dünya tarihinde iklim değişikliği ile ilgili en geniş kabul görmüş anlaşma olma özelliğine sahiptir.

Anlaşma ile devletler aşağıdaki amaçlarda hem fikir olmuşlardır:

• Uzun dönemde, küresel sıcaklık artışının sanayileşme öncesi döneme göre 2 derecenin altında kalmasının sağlanması
• Sera gazı salınımının küresel seviyede azalma eğilimine geçirilmesi
• Anlaşma yürürlüğe girdikten itibaren bilimin elverdiği her türlü olanak kullanılarak sera gazı salınımını azaltacak her türlü önlemin en kısa sürede devreye alınması

Anlaşma çerçevesinde, anlaşmaya taraf devletler, konulan hedefleri sağlamaya yönelik ne gibi tedbirler aldıklarını ve bunların sonucunda hedeflerini ne ölçüde başardıklarını özetleyen raporlar yayınlayacaklardır.

ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmesinin yaratacağı 5 etkiAnlaşmaya göre her ülke sera gazı salınımına yönelik hedeflerini kendisi belirleyecektir. Burada anlaşmanın tek beklentisi, hedeflerin zorlayıcı olmasıdır. Ayrıca hedeflerin güncellenirken, sürekli daha az miktarda gaz salınımı hedeflenmelidir. Böylece küresel ölçekte iklim değişikliğini durdurabilecek seviyede bir sera gazı salınım azalması mümkün olabilecektir. Ülkelerin 2025 ve 2030 yılları için hedefledikleri sera gaz salınımları göz önüne alındığında, 2030 yılında küresel ölçekte 55 gigatonluk bir gaz salınımı öngörülmektedir. Küresel ölçekte sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutabilmek adına, bu salınımın 40 gigatona düşürülmesi gerekmektedir. Bu durum ülkelerin daha zorlayıcı hedefler koymaları gerektiğini ortaya koymaktadır.

100 MİLYAR DOLARLIK HEDEF BÜTÇE

Paris iklim anlaşması çerçevesinde, özellikle gelişmekte olan ülkelerin gerekli önlemleri alabilmeleri adına, bir fon kurulması ve burada biriken paraların, gelişmekte olan ülkelerde sera gazı salınımını azaltmaya yönelik projelere aktarılması da hedeflenmektedir. Bu çerçevede, 2020 yılına kadar yıllık 100 milyar dolar miktarında paranın gelişmekte olan ülkelere yönlendirilmesi hedeflenmektedir. Fonda şu ana kadar 10 milyar dolar civarında para toplanmıştır.

Ülkemiz tarafından da imzalanmış olan Paris İklim Anlaşmasına yönelik en temel eleştiri, anlaşmanın ülkeler tarafından uygulanmasına yönelik herhangi bir denetleme veya yaptırım olmamasıdır. Bu noktada anlaşmanın uygulanması tamamen devletlerin iyi niyetine bırakılmaktadır. Ayrıca hükümet değişiklikleri, örneğin A.B.D.'de olduğu gibi, yeni gelen yönetimin anlaşmayı uygulamakta gerekli çabayı göstermemesi ile sonuçlanabilmektedir. Küresel ısınmanın geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaşmadan yavaşlatılması için Paris İklim Anlaşması oldukça önemli bir adımdır. Ancak devletlerin ve özel şirketlerin, bu anlaşmayı ciddiye alarak uygulamaları gerekmektedir. Bu olmadığı takdirde, küresel ısınmanın verdiği zararlar çok ciddi ve geri dönüşü olmayan boyutlara ulaşabilir.

'ANLAŞMAYA UYMAYA SON VERİYORUZ'

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan imzasını çektiğini duyurdu. Trump, anlaşmanın ABD'nin 'dezavantajına olduğunu, diğer ülkelere ABD'ye karşı ekonomik avantaj sağladığını' söyledi.

ABD'nin yeni 'daha adil bir anlaşma arayışında olacağını' ifade eden ABD Başkanı "Bugünden itibaren anlaşmaya uymaya son veriyoruz" dedi.

KARARA TEPKİLER VAR

ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmesinin yaratacağı 5 etki
Anlaşma, fosil yakıtlarının kullanımının kısaltılması ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasıyla, küresel sıcaklık artışının 1,5 ila 2 derecede kalması için ülkelerin çaba göstermesini öngörüyor.

Trump, seçim kampanyası süresince ABD başkanı olduktan sonra 100 gün içinde ülkenin kömür endüstrisini geliştirmek adına anlaşmadan çekileceği vaadinde bulunmuştu.

Beyaz Saray'da açıklama yapan Trump, anlaşmadan çekilmesinin ülkenin petrol ve kömür endüstrisine yardımcı olacağını savunuyor.

Anlaşma için "hiç adil değil" diyen Trump, yeni kömür madenleri açılacağını, Batı Virginia ve Pensilvanya'da planlamaya başladıklarını söyledi.

Paris İklim Anlaşması'yla çok sayıda ABDlinin işlerini kaybedeceğini belirten Trump "Bizim ihtiyacımız olan bu değil. Kömür madencilerini çok seviyorum" dedi.

Muhalifler, bu kararla beraber ABD'nin müttefikleriyle arasının açılacağı görüşünde.

Trump konuşmasında "Ben Pittsburgh vatandaşlarını temsil etmek için seçildim, Paris değil" demişti.

Image captionBelediye Başkanı "Halkımız, ekonomimiz ve geleceğimiz için Paris Anlaşması'nın yönetmeliklerini yerine getireceğimin teminatını veririm" dedi.
Bunun üzerine Pittsburgh Belediye Başkanı Bill Peduto, Twitter hesabından Trump'a tepki gösterip "Pittsburgh Belediye Başkanı olarak, halkımız, ekonomimiz ve geleceğimiz için Paris Anlaşması'nın yönetmeliklerine uyacağımın teminatını veririm" mesajı paylaştı.

SÜREÇ 2019'DAN ÖNCE BAŞLAYAMAZ

BBC Washington muhabiri Anthony Zurcher, anlaşmadan çekilme kararının kolay uygulanamayacağını söylüyor.

Zurcher, Trump'ın anlaşmadan imza çekme kararını tebliğ etse de, resmi sürecin bir sene sürdüğünü ve 2019 yılı Kasım ayına kadar başlayamayacağını dile getirdi. Fransa'nın başkenti Paris'te 2015 yılında yaklaşık 200 ülkenin katılımıyla imzalanan anlaşmada, küresel sıcaklık artışının yüzyılın sonuna kadar 2 derecenin altında tutulması konusunda uzlaşılmıştı. Anlaşmada imzası olan ülkeler, küresel sera gazı emisyonunu düşürmeyi hedefliyor. Bu adım, fosil yakıtların yanması sonucu oluşan karbon diyoksit gazının da azaltılması anlamına geliyor.

Bilim insanları, küresel ısınma, deniz suyu seviyesinin yükselmesi, kuraklıklar ve sert fırtınalardan karbon diyoksit oranlarını sorumlu tutuyor. Uzmanlar, ABD'nin anlaşmadan çekilmesinin küresel iklim değişimine etki edeceği, sıcak hava dalgaları, seller ve kuraklıkların daha sık yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

Anlaşmaya göre ABD'nin karbon emisyonlarını 2025 yılı itibariyle 2005 seviyesinden yüzde 26-28 düşürmesi gerekiyordu. İmzasını çeken ABD, Çin'den sonra karbondioksit emisyonunda ikinci sırada geliyor. ABD, Suriye ve Nikaragua ile birlikte Paris İklim Anlaşması'nda imzası olmayan ülkeler arasına girdi.

TRUMP BİR AVUÇ RETÇİ TOPLULUĞA KATILDI

Eski ABD Başkanı Barack Obama, ABD Başkanı Donald Trump’ın İklim Anlaşması'ndan çekilmesi üzerine hayal kırıklığına uğradığını ifade ederek, “Trump yönetimi geleceği reddeden bir avuç topluluğa katıldı. Amerika Birleşik Devletleri paketin ön tarafında olmalıdır. Ben eminim ki eyaletlerimiz, şehirlerimiz ve işletmelerimiz yükselecek ve gelecek kuşaklar için elimizdeki tek gezegenin korunmasına yardımcı olacaklar” dedi.

"SON DERECE HAYATİ BİR ARAÇ"

İtalya Başbakanlığı resmi internet sitesinden yapılan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ve Almanya Başbakanı Angela Merkel imzalı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Biz, Fransa, Almanya ve İtalya'nın hükümet ve devlet başkanları olarak, ABD'nin iklim değişikliğine ilişkin evrensel anlaşmadan çekilme kararını esefle karşılıyoruz. Paris Anlaşması, iklim değişikliğiyle etkin ve zamanında mücadele etmek ve 2030 sürdürülebilir kalkınma hedeflerini uygulamak için ülkelerimiz arasındaki iş birliğinde temel olmayı sürdürüyor."

Paris'te varılan bu uzlaşmanın "Geri dönülemez" olarak tanımlandığı açıklamada, "Biz, Paris Anlaşması'nın katiyen yeniden müzakere edilemeyeceğine inanıyoruz. Çünkü bu anlaşma, gezegenimiz, toplumlarımız ve ekonomilerimiz için son derece hayati bir araçtır. Paris Anlaşması'nın uygulanabilirliğinin, ülkemizdeki refah ve büyüme için küresel ölçekte önemli ekonomik fırsatlar sunduğuna inanıyoruz" değerlendirmesi yapıldı.

ABD, Paris İklim Anlaşması'ndan çekildiğini duyurdu. Peki, Paris İklim Anlaşması nedir? Trump neden anlaşmadan çekileceklerini duyurdu? Başta eski ABD Başkanı Obama olmak üzere birçok yerden tepki çeken Paris Anlaşması'ndan çekilme kararının arka planında uzun bir süreç yatıyor. Ayrıntılar haberimizde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN