Pedagojik formasyon nedir? Formasyon nasıl alınır? Kimlere verilir?

Pedagojik formasyon nedir? Formasyon nasıl alınır? Kimlere verilir?

'Pedagojik formasyon nedir? Formasyon nasıl alınır?' soruları 2023 Eğitim Vizyonu Belgesinin açıklanmasından sonra gündem oldu. Vatandaşlar ayrıca 'Formasyon kimlere verilir?' diye de merak ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un dün yaptığı Pedagojik formasyon açıklamalarının detaylarını yazımızda bulabilirsiniz. Öğretmenliğe kabulde uygulanan pedagojik formasyon şartı ile ilgili merak ettiklerinizi haberimizden öğrenebilirsiniz.

Cumhurbaşkanı ve Milli Eğitim Bakanı'nın açıklamalarından sonra 'Pedagojik formasyon nedir? Formasyon nasıl alınır?' sorularının cevabı google gibi arama motorlarında aranıyor. Merak edenler için 'Formasyon  kimlere verilir?' sorusunun yanıtı ve Formasyon  ile igili öğrenmek istediğiniz her şey haberimizde. Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyon Belgesi Toplantısı'nda Öğretmenliğe kabulde uygulanan pedagojik formasyon şartıkaldırıldığı açıklandı. Erdoğan açıklamasında 'Öğretmenliğe kabulde uygulanan pedagojik formasyon şartını kaldırıyoruz. Artık bu eğitimi Bakanlığımız verecek' dedi. İşte Erdoağan'ın formasyon açıklamasının detayları ve Pedagojik formasyon nedir? Formasyon nasıl alınır? sorusunun yanıtları...

PEDAGOJİK FORMASYON BUNDAN SONRA NASIL ALINACAK? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında Formasyon şartının kaldırıldığını açıkladı. Erdoğan açıklamasında 'Artık bu eğitimi Bakanlığımız verecek' dedi. 

18-10/24/pedagojik-formasyon-nedir.jpg

PEDAGOJİK FORMASYON NEDİR? 

Öğretmen olmak için üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olunması gerekir. Ama Başka fakültelerden mezun olan kişiler Pedagojik formasyon dersi alarak öğretmenlik yapmaya hak kazabiliyordu. Eğitim Fakültesi mezunu olmayan kişiler Pedagojik formasyonla öğretmenlik yapabiliyorlardı. 

Eğitim fakültesinden mezun olmayan ancak öğretmenlik yapmak isteyenler için üniversitelerin size verdiği hızlandırılmış eğitim bilimleri dersleridir. Her üniversitenin kendisine göre şartları vardır. Bunlar kontenjan sınırı ve not ortalamasıyla ilgilidir. Lisans eğitimi sürecinde formasyon almak isteyenlerin, okuduğu üniversitenin başvuru tarihlerini takip etmeleri ve şartlarını bilmeleri yeterlidir. Mezun olduktan sonra ister kendi mezun olduğunuz üniversitede; isterse de başka bir yükseköğretim kurumunda formasyon eğitimi alabilirsiniz.

-Pedagojik formasyon eğitiminde verilen dersler

-Eğitim bilimine giriş

-Öğretim ilke ve yöntemleri

-Ölçme ve değerlendirme

Erdoğan: Pedagojik formasyon şartı kalkacak, ana okulu eğitimi zorunlu hale getirilecek

-Sınıf yönetimi

-Öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı

-Özel eğitim yöntemleri

-Eğitim psikolojisi

-Gelişim psikoloji

-Etik

-Öğretmenlik uygulaması

Genel olarak pedagojik formasyon eğitiminin verdiği dersler bunlardır. İsimleri her üniversiteye göre değişiklik gösterebilir. Önce bu dersler alınarak teori kısmı verilir. Daha sonra staj uygulaması yapılarak herhangi bir okulda öğrencilerin aldığı branşa göre pratiğe dökülür.

FORMASYON EĞİTİMİ NE KADAR SÜRER?

Öğrencilerin eğitim durumuna göre bu süre değişiklik göstermektedir. Lisans mezunları için iki yarıyıl, birinci sınıf öğrencileri için altı yarıyıl, ikinci sınıf öğrencileri için dört yarıyıl, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri için ise bu süre iki yarıyıldır.

18-10/24/pedagojik-formasyon-nasil-alinir.jpg

PEDAGOJİK FORMASYON NASIL ALINIR? 

Formasyon eğitimi almak için önceleri ALES gibi çeşitli şartlar aranmaktaydı. Ancak her üniversitenin kendi başvuru şartını belirlemesinden dolayı çoğu yükseköğretim kurumunda ALES gibi şartlar kaldırılmıştır. Artık her üniversite not ortalaması ile pedagojik formasyon eğitimini vermektedir. Formasyon eğitimi almak için öncelikle okuduğunuz üniversitenin formasyon eğitimi verip vermediğine bakmanız gerekiyor. Eğer okuduğunuz üniversite formasyon eğitimi vermiyorsa başka üniversitelerin formasyon verip vermediklerine bakabilirsiniz. Sonrasında gerekli şartları sağladığınızda, gerekli belgeleri teslim ettiğinizde ve istenilen ücreti yatırdığınız takdirde pedagojik formasyon eğitimi almaya hak kazanmış oluyorsunuz.

Ücretler üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermekle beraber genel itibariyle ücretler birbirlerine çok yakındır. Çoğu üniversite 2054,00 TL civarı ve yakın ücretler istemektedir. Ayrıca pedagojik formasyon almak için istenilen ücreti önceden yatırıp dekontunu da eğitim alacağınız kuruma teslim etmeniz gerekiyor.

18-10/24/kimler-pedagojik-formasyona-basvurabilir.jpg

KİMLER PEDAGOJİK FORMASYONA BAŞVURABİLİR?

Formasyon için öncelikle MEB tarafından belirlenen pedagojik formasyon eğitimi alabilen bölümlerden birini okumanız veya okuyor olmanız lazım. Eğer hala okuyorsanız bu bölümde en az 2 yarıyıl bitirmiş olmanız lazım. Formasyon eğitimi alabilen bir bölümde okuyup okumadığınızı MEB’den bakabilirsiniz. Ayrıca akademik ortalama, üniversiteye giriş puanı, disiplin geçmişi gibi birtakım koşullarında uyumlu olmazı gerekiyor. Eğer lisans mezunuysanız, mezuniyet ortalamanız en az 2,5/4 olması lazım. Bu eğitim için ayrıca YÖK tarafından belirlenmiş üniversitelerden birinde okumanız gerekiyor. Her sene YÖK tarafından belirlenen bu üniversitelere listeler gönderiliyor. Bu listelerde hangi bölümden kaç kişi bu alınacağı yazıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN