Peşmerge Komutanlığı: Sincar IŞİD'den temizlendi

Peşmerge Komutanlığı: Sincar IŞİD'den temizlendi

IŞİD'in elinde bulunan Musul'a bağlı Sincar'a operasyon başlatan Peşmerge güçleri, ilçe merkezine girdi. Peşmerge Komutanlığı, operasyonun yüzde 75'lik bölümünün "başarıyla" tamamlandığını ve 150 kilometrekarelik alanının IŞİD'den temizlendiğini duyurdu.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Peşmerge gücünün, Musul'un Sincar (Şengal) ilçesini IŞİD'den kurtarmak için başlattığı operasyon devam ediyor. İlçe merkezine giren Peşmergenin, kaymakamlık binasını ele geçirdiği bildirildi.

Al Jazeera'nın haberine göre Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, Peşmergenin Sincar'daki kaymakamlık binasına IKBY bayrağını astığı belirtildi.

Operasyona Koalisyon uçakları da hava saldırılarıyla destejk veriyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk, Koalisyon güçlerinin Peşmergeler'e destek için yaklaşık 40 hava saldırısı gerçekleştirdiğini açıkladı.

Yüzde 75'lik bölümü "başarıyla" tamamlandı

Peşmerge Genel Komutanlığı, Sincar'ın kurtarılması için başlatılan operasyonun yüzde 75'lik bölümünün "başarıyla" tamamlandığını belirterek, Peşmerge güçlerinin 150 kilometrekarelik alanı IŞİD'den temizlediğini açıkladı.

IŞİD tarafından önceden yerleştirilen patlayıcıların imha edilmesi nedeniyle ilerlemenin yavaş olduğu vurgulanan açıklamada, "IŞİD bu operasyonda ağır darbeler almış ve arkasında 100 ceset bırakıp kaçmıştır. Örgüte ait onlarca askeri araç imha edilmiştir" denildi.

Bölgesel Yönetim: PKK operasyonda yok

Operasyona PKK'nın da katıldığı iddialarını ise Bölgesel Yönetim'in Genelkurmay Başkanı Cemal Eminki yalanladı, "Mesut Barzani'nin komutasındaki operasyonda Peşmerge ve koalisyon güçleri dışında hiçbir silahlı grupla koordinasyon kurulmamıştır" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Peşmerge ve gerilla Şingali DAİŞ'ten temizlemek için ortak operasyon başlattı. Allah yardımcıları olsun, beraberlikleri de daim olsun" ifadelerini kullandı.

'Sokak çatışmaları başladı'

KDP Dışilişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ilçe merkezinde sokak çatışmalarının başladığını bildirdi. Hawrami, Peşmergenin çok hızlı ilerlediğini, Sincar'ın doğusundaki çoğu köyün ele geçirildiğini ifade etti. Ağır bombardıman karşısında direnemeyen IŞİD üyelerinin araçlarını geride bırakarak kaçmaya başladığını belirten Hawrami, IŞİD'in moral olarak çöktüğünü ifade etti. Hawrami, "IŞİD için stratejik öneme sahip Sincar ile Suriye'nin Rakka kenti arasındaki yolun kontrolünün Peşmergenin eline geçtiğini" kaydetti.

Irak'ın kuzeyi ile Suriye'nin kuzeyini birbirine bağlayan uluslararası karayolunun Peşmerge güçlerinin eline geçti.

"Sincar'a Özgürlük Operasyonu" adı verilen operasyona 20 bin Peşmerge katılıyor.

Musul'un merkezinin 120 kilometre batısında bulunan Sincar ilçesi 3 Ağustos 2014'te IŞİD'in eline geçmiş, bunun üzerine bölgedeki binlerce Yezidi Kürt, evlerini terk ederek Sincar Dağı'na sığınmıştı. Daha sonra Peşmergenin açtığı güvenlik koridorundan dağda mahsur kalanlar kurtarılmıştı. Sincar Dağı, IŞİD'den kurtarılsa da ilçe merkezi hala IŞİD'in kontrolünde bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN