Petrol 70 doların altında indirim yeni yılı bekliyor

Petrol 70 doların altında indirim yeni yılı bekliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik ve doğalgaza yılbaşına kadar zam yapılmayacağını söyledi. Kurdaki düşüşün maliyetleri olumlu etkilediğini belirtip şunları söyledi: Piyasadaki fiyatlar maliyetlere yakın seviyelerde. Rekabet kurumu da bakıyor inceliyoruz. Yılbaşında maliyet düşerse indirim söz konusu olabilir.

Petrol fiyatları mart ayından sonra ilk kez 70 doların altına düştü. Fiyatlar daha geçen ay 86 dolara kadar çıkmıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez şu an piyasadaki elektrik ve doğalgaz fiyatlarının maliyetlere yakın olduğunu belirterek, kur ve küresel enerji fiyatları düşerse yeni yılda indirim olabileceğini söyledi.

Petrol fiyatları, piyasa üzerindeki artan tedarik ve ekonomik yavaşlama endişeleri etkisiyle mart ayından sonra ilk kez 70 doların altına geriledi. Petrol fiyatları daha bir ay önce 86 dolara kadar yükseliş yaşamıştı. ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) 2019 yılı için küresel petrol talebi büyüme tahminini günde 50 bin varil düşürerek, günde 1.44 milyon varile indirdi. EIA’nın raporunda 2018 yılı için küresel petrol talebi büyüme tahmini günde 1.52 milyon varil olarak korundu. ABD’nin 2018 yılı petrol talebi için büyüme tahminini günde 450 bin varilden, günde 510 bin varile çıkaran EIA, 2019 beklentisini ise, günde 230 bin varilden,günde 220 bin varile düşürdü. EIA, 2019 yılında ABD’nin petrol üretiminin de, 2018 yılına göre günde 1.16  milyon varil artacağını tahmin etti. Daha önce yayınlanan raporda üretimde büyüme tahmini günde 1.02 milyon varil düzeyindeydi. ABD’nin ham petrol üretiminin bu yıl günde 1.55 milyon varil artışla 10.90 milyon varil olacağını tahmin eden EIA, daha önce üretimin 2018’de günde 1.39 milyon varil artmasını beklediğini duyurmuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı bir televizyon programında ise şunları söyledi: “İran bizim sınır komşumuz. Doğalgaz ve petrolü oradan alıyoruz. İran ile 5-6 yıllık doğalgaz kontratımız var. TÜPRAŞ ham petrol ithal ediyor. Türkiye’nin yüzde 25’lerde bir muafiyet durumu söz konusu. ABD yönetimi 6 ay sonunda tekrar bir durum değerlendirmesi yapıp karar verecek. Fatih gemisi son derece modern ekipmanlarla donatıldı. An itibariyle 3585 metrelik bir derinliğe ulaştık. Hedefimiz 5500 metreye ulaşmak. İnşallah orada petrol veya gaz rezervine rastlarız. Sayın Çipras’ın açıklaması için ise şunu söyleyeyim, oldu bittiye getirilmesin. Gerilimin yükselmesini istemiyoruz. Kendi alanımızda çalışmaya devam edeceğiz. Kıbrıs Rum kesiminde itilaflı bir durum var. Türkiye ve KKTC’nin haklarını sonuna kadar savunacağız. Kimsenin kaynağında gözümüz yok, bize müdahale edilmesin. Yeni gemi ile Karadeniz’de sondaj çalışması yapacağız. Mersin projesinde de sona yaklaştık. Oradan da ümitliyiz. Heyecanla bekliyoruz. 

MALİYETLER BAŞA BAŞ NOKTASINDA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Türkiye’nin enerji güvenliği ve enerji fiyatları konusunda ise şu açıklamalarda bulundu: “Elektrik ve doğalgazda arz güvenliği sorunu yok. Depolama kapasitesini artırdığımız için yüzer enerjiden de dolayı doğalgazda herhangi bir arz bir sıkıntımız yok. Ancak tasarruf ilkelerine uyulmalı. Cayır cayır kullanalım diye bir şey yok. Yılbaşına kadar elektrik ve doğalgazda zam yok. Kurdaki düşüş maliyetleri olumlu etkiliyor. Piyasadaki fiyatlar maliyetlere yakın seviyelerde. Rekabet kurumu da bakıyor inceliyoruz. Doğalgaz fiyatlarını petrol fiyatları tetikliyor. Zaten maliyetlerin altında satış politikası izleniyor. Yılbaşında maliyet düşerse indirim söz konusu olabilir. Akaryakıtta eşel mobil konusunda pompa fiyatlarının anında yansıması söz konusu olarak ÖTV üzerinden bunu yönetelim dendi. Bugüne kadar da bu uygulama başarılı olarak sürdürüldü. 6 ay sürecinde akaryakıt tüketicisi bu son dalgalanmadan olumsuz etkilenmemiş oldu. 

NÜKLEERDE SON DURUM NEDİR?

Bakan Dönmez nükleer santraller konusunda ise son durumu açıkladı. Bakan Dönmez hedefin 2013 olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu: “Hedefimiz Akkuyu’yu 2023’te ülkemize kazandırmak. Sinop’ta Japonlarla işbirliğimiz var. Diğeri de Çinlilerle Trakya lokasyonlu bir projemiz var. Nükleer sürecimiz devam ediyor. Nükleerde uygun koşullar oldukça ilerlemeye devam edeceğiz. Rüzgarda YEKA modeliyle devam edeceğiz. Enerjide verimlilik konusunda 2030’a kadar 30 milyar dolar civarında bir getiri söz konusu. Kamu olarak örnek olmamız lazım. Belirlediğimiz 7 tema var. Uygun finansman modelleri geliştirmek gerekiyor. Uzun vadeli finansman temin edebilirsek her şeyi yapabiliriz.” 

GOLDMAN SACHS 2020'LERDE AÇIK OLUŞABİLİR

Goldman Sachs, firmalar gelecekteki üretime tam olarak yatırım yapmadıkları için petrol sıkıntısının gelmekte olduğunu düşünüyor. Global petrol şirketleri, hem hükümet politikalarının hem de yatırımcıların daha temiz enerjiye yönelik baskılarına tepki olarak, enerji sektörünün düşük karbonlu alanlarına yatırım yapmayı gittikçe daha fazla değerlendiriyorlar. Goldman Sachs EMEA Doğal Kaynaklar Araştırması Birimi Başkanı Michele Della Vigna, CNY’ye verdiği demeçte, “2020’lerde, açık bir fiziksel ham petrol sıkıntısı olacak, çünkü hiç kimse gelecekte petrol üretimine tam olarak yatırım yapılmasına izin vermiyor. Düşük karbon seviyesine geçiş daha düşük petrol fiyatlarıyla değil, daha yüksek fiyat seviyesi ile gerçekleşecek” dedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN