Petrol kavgasının bedelini çocuklar ödüyor

Petrol kavgasının bedelini çocuklar ödüyor

Esad rejimi ve Rusya’dan yeni katliam dalgası... Esad rejimi, güçlerini PYD ile petrol yarışı için doğuya kaydırınca, muhaliflerin saldırıya geçmesini önlemek için Rus uçakları ‘halı bombardımanına’ başladı. Bir haftada 140’tan fazla sivil öldü.

Suriye’de devam eden çatışmalar, son günlerde ülkenin petrol ve doğalgaz rezervlerinin önemli bölümünü barındıran Deyrizor vilayetinde yoğunlaşıyor. IŞİD bölgede toprak kaybederken, Suriye ordusu, Şii milisler ve Rus güçleri Fırat Nehri’nin batısından, ana omurgasını terör örgütü PKK-PYD’nin oluşturduğu SDG ise Amerikan desteğiyle nehrin doğusundan ilerliyor. Adam sıkıntısı çeken rejim tarafı, İdlib ve Hama’daki çatışmasızlık bölgelerinden faydalanarak güçlerini Deyrizor’a kaydırdı. Ancak İdlib’de hakim olan El Kaide bağlantılı HTŞ’nin bu durumdan faydalanarak rejime saldırma ihtimali bulunuyor. Rus ve rejim hava kuvvetleri, muhtemel saldırıyı engellemek için son bir haftadır İdlib’i yoğun bombardımana tutuyor.

Son olarak dün İdlib’de Armanaz beldesine yönelik hava saldırılarında 40 sivil hayatını kaybetti. İdlib’de gün boyu kuzey kesimleri ile sınır hattına yakın bölgelerde yoğunlaşan hava bombardımanları, akşam saatlerinde Armanaz beldesini hedef aldı. Kentteki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, saldırıda en az 40 sivil hayatını kaybetti, 70’i yaralandı. Otuz evin yıkıldığı yerleşim yerinde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Savaş uçakları İdlib’in güneyinde akşam saatlerine kadar 4 ilçe, 5 belde ve 15 köyü vurmuş, 20 sivil hayatını kaybetmişti. Son hava saldırılarıyla İdlib’de 19 Eylül’den bu yana hayatın kaybeden sivillerin sayısı 140’ı geçti. Bombardımanlarda çok sayıda hastane ve okul da hedef alınmıştı. Saldırı altındaki İdlib, Astana toplantılarında Türkiye, Rusya ve İran tarafından ‘çatışmasızlık bölgesi’ olarak belirlenmişti. Türkiye ve ABD, İdlib’de yoğunlaşan Rus hava saldırıları nedeniyle Moskova yönetimini uyarmıştı.

İŞİD REJİMDEN KRİTİK BÖLGELERİ ALDI

Terör örgütü IŞİD, cuma günü rejim güçlerine yönelik yoğun bir karşı saldırı başlattı. Örgüt, rejim güçleri ve müttefiklerinin son dönemde ele geçirdiği yerlerin çoğunu geri aldığını öne sürerken, Suriye rejimine yakın medyada da bu iddialar teyit edildi. IŞİD, cuma günü başlattığı saldırılarda Deyrizor ve Humus’ta bir petrol pompalama istasyonu, stratejik Suhna beldesine hakim tepeler de dahil olmak üzere birçok noktayı ele geçirdi. Ayrıca IŞİD, uyuyan hücrelerini harekete geçirerek Şam’a yakın stratejik Karyatyn kasabasında kontrolü sağladı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN