Piyasadaki dalgalanma geçici dolar düşecek

Piyasadaki dalgalanma geçici dolar düşecek

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kurdaki yükselişten rant elde etmek isteyenlerin başarılı olamayacağını ifade ederek, “Bunun geçici olduğunu hep beraber göreceğiz. Pazartesi, salı bunlar geçmiş olacak” ifadelerini kullandı.

EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Dolar/TL kurundaki ani hareketliliği yorumlayan Zeybekci, “Yükselişten rant elde etmek istiyorlar, başarılı olamayacaklar. Bunun geçici olduğunu hep beraber göreceğiz” dedi. “Kura dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım, spekülatif hareketlere yönelik en doğru hareket budur” değerlendirmesini yapan Zeybekci, “Merkez Bankası olarak piyasadaki spekülatif hareketlere döviz satarak müdahale ettiğiniz anda 20-30 milyar dolarda dönem hacim bir anda milyar dolara döner, oyun büyür. Şu an gelinen kur noktası kesinlikle reel değildir. Pazartesi, salı bunlar geçmiş olacak” ifadelerini kullandı. Böyle durumlarda küçük ölçekli şirketlerin, reel sektörün ve hanehalkı denilen tasarruf sahiplerinin daha çok zarar gördüğünü ve buna üzüldüklerini dile getiren Zeybekci, “Burada sakin olmalı ve spekülatörlerin beklediği o zaten, daha çok girsin insanlar, hele hele Merkez Bankası böyle bir şeye girdiği zaman oyun başlamış oluyor. Onun için böyle bir şey olmayacak ve spekülatif hareketleri de normal piyasa kuralları çerçevesinde şeffaflıkla, gayet sağlıklı şekilde aşacağız. Bunlar da gelip geçmiş olacak” dedi. “Enflasyonla ilgili noktasal çalışmalarımıza devam ediyoruz, gereğini yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Enflasyonu düşürmekte ithalat enstrümanını kullanmaktan çekinmeyeceğiz” diye konuşan, Bakan Zeybekci, aralarında Alman Eximbank ve EBRD’nin de bulunduğu bazı finans kuruluşlarının, Türkiye’ye finansmanı kısacağına yönelik iddialara ilişkin olarak da EBRD’nin Türkiye’ye yatırımlar için geçen sene 1,3 milyar euro kaynak ayırdığını, bunun tavanının 1,6 milyar euro olduğunu hatırlattı. Zeybekci, “Bunların iptal edileceği, durdurulacağı doğru değil. Yok böyle bir şey. Dün kendileri de açıklıyor, biz de söylüyoruz, yalan. Burada yapılmak istenen şey, bu dalgalanmayla, dalga boyunu artırdığınız zaman, içeride ve Türkiye’ye dışarıda oynayanların, gerek kurla gerekse faizle ilgili de girişim yapanların bundan bir rant temin etmeleri. Bunda başarılı olamayacaklar”  değerlendirmesinde bulundu.    

ELİMİZDE 100 MİLYARLIK YATIRIM VAR

Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında şu ana kadar 3 milyar liralık yatırımı desteklediklerini bildiren Zeybekci şunları söyledi: “Elimizde stok olarak bekleyen ve bu sene sonuna kalmadan törenle belgelerini vererek başlatacağımız yaklaşık 100 milyar liralık yatırım var, hatta 103-104 milyar liraya da çıkabilir. Onlar da bitti. Gelecek hafta Başbakanımız başkanlığında Ekonomi Koordinasyon Kurulunda bunun en son sunumunu ve tartışmalarını da bitireceğiz ve kısa sürede kamuoyu ile paylaşacağız. Bunlar ne? Türkiye’de cari açığımıza sebep olan 20-22 milyar dolarlık  petrokimya türevleri, enerji, tarım, sağlık teknolojileri ile ilgili alanlarda 21. yüzyılı veya bu çağı ıskalamayacak teknoloji yatırımlarının yapıldığı alanlar bunlar.”

DOMATESTE 4 ŞİRKETE İZİN VAR

Rus hükümeti, 1 Kasım’dan itibaren Türkiye’den Rusya Tarım Bakanlığı’nın belirlediği miktarlarda domates ithal edilmesini onayladı. İthalatın yeniden başlamasına ilişkin kararname yayımlandı. İthalatın, 1 Kasım’da yeniden başlayacak olmasına karşın daha önce yıllık 350 bin ton civarında olan ürün miktarı 50 bin ton ile sınırlandı. Ayrıca, firma kısıtlamasına da giden Rusya, yalnızca 4 firmaya Rusya’ya ihracat için izin verdi. Fakat, Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi (Rosselhoznadzor) Türk domates ihracatçılarının listesini genişletme konusu üzerinde çalışmaya hazır olduklarını bildirdi. 

SINIRLAMA KABUL EDİLEMEZ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Yaş sebze meyveden falanca bir şehirden 8 şirkete izin veririz, domatese 4 şirkete izin veririz” yanıtı aldıklarını ve 20 şehirde bu ürün üretilirken bir şehirde 4 şirkete bunun veriliyor olmasının, kabul edilemez olduğuna değindi. “Biz de onun üzerine dedik ki: ‘Biz de sizden aldığımız ürünlerin şirketlerini, şehirlerini belirleyelim.’ Onun için de tespit yapmaya başladık. Bundan rahatsız oldular tabii ki. Geçen hafta Karma Ekonomi Koordinasyon Toplantısı sırasında da açıkça söyledik: ‘Yaptığınız her şeye aynısıyla karşılık vermek gibi bir zorunluluğumuz var.’  Bu ürünlerle ilgili Türkiye’den şirket tespit edilmesinin kabul edilemeyeceğini altını çizerek söyledik. Muhtemelen onlar da bunu iyi anladılar. Yakın sürede bunlar kalkacak, patlıcan, nar ve domatesin 1 Kasım itibarıyla yüklemesi başlayacak. Onu bekliyoruz, bir problem olacağını zannetmiyorum. Her şey yoluna girdikten sonra bütün karşı olarak hazırlık yaptığımız prosesleri de iptal ederiz, kaldırırız.”   

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN