Prof. Dr. Küçükusta: FDA uyardı ama Türkiye'de 'leblebi gibi' kullanılıyor

Prof. Dr. Küçükusta: FDA uyardı ama Türkiye'de 'leblebi gibi' kullanılıyor

Antibiyotikle ilgili bir uyarı da Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta'dan geldi. Küçükusta, FDA'nın geçen temmuzda uyardığı lorokinolon türevi antibiyotiklerin halen leblebi gibi kullanıldığını belirterek bu ilaçların uykusuzluk, huzursuzluk ve daha nadiren de havale ve psikoza yol açabildiğini söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Sağlık Bakanlığı'nın reçetesiz antibiyotik satılmasını engelleyen uygulamasının ardından gereksiz antibiyotik kullanımının yüzde 20 azaldığını belirterek ama bunun yeterli olmadığını söyledi. Küçükusta, geçen temmuz ayında Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) da uyarı yayınladığı antibiyotik türlerinin tehlikesine dikkat çekti. Küçükusta FDA'nın prostat iltihabı, böbrek iltihabı, idrar yolları enfeksiyonları, zatürre, bronşit gibi solunum yolları enfeksiyonlarında, mide-bağırsak ve yumuşak doku enfeksiyonlarında tercih edilen florokinolon türevi antibiyotikler hala Türkiye'de yaygın olarak kullanılmaya devam ettiğini söyledi.

60 YAŞ ÜZERİNDEKİLER DİKKAT

Küçükusta "Kinolonların yan etkileri özellikle tendon, kas, eklem, sinir ve santral sinir sistemiyle ilgili ve bunlar kalıcı da olabilir. Bu antibiyotik türleri her bin kişiden 1-2'sinde tendinit ve tendon yırtılmasına sebep olabilir. Risk 60 yaşın üzerinde olanlarda, erkeklerde, önceden bir eklem hastalığı olanlarda, aktif kişilerde ve kortizon kullananlarda daha fazla. Uykusuzluk, huzursuzluk ve daha nadiren de havale ve psikoza yol açabilir. Bulantı, kusma ve ishal gibi mide-bağırsak belirtileriyle, baş ağrısı ve uykusuzluğa da sebep olabilir. Hamileler, epilepsi hastaları, merkezi sinir sistemi lezyonları, iltihabı olanlar, felç geçirmiş hastalara, atlet ve sporculara verilmemeli" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN