Rakka’yı yok ediyorlar

Rakka’yı yok ediyorlar

IŞİD’in sözde başkenti Rakka’ya, Amerikan desteği ve PKK’nın Suriye kolu YPG eliyle başlatılan operasyon devam ediyor. Kuşatma altına alınan kent, gece gündüz süren bombardıman nedeniyle harabeye dönerken, ölen sivil sayısı iki haftada 500’e ulaştı.

IŞİD’in sözde başkenti Rakka’nın geri alınması için başlatılan operasyonda 18 gün geride kaldı. ABD’nin hava operasyonları ve özel kuvvetleriyle desteklediği operasyon, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından yapılıyor. Üç koldan devam eden operasyonda, SDG unsurları kentin doğusu ve batısındaki bazı mahalleleri ele geçirdi. Bu sayede ilk kez şehrin içinden haber alınması imkanı doğdu. İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC’nin muhabiri Gabriel Gatehouse, şehre ilk giren gazetecilerden oldu. Gatehouse, şehrin dış mahallelerinde birçok binanın, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun hava saldırıları nedeniyle yerle bir olduğunu belirtti.

BBC’ye konuşan, aralarında bazı Arap aşiret mensuplarının da bulunduğu SDG militanları, IŞİD’in şehrin altına kazdığı tünel şebekesi, sokaklara yerleştirilen el yapımı patlayıcılar, insansız hava araçlarından atılan bombalar ve bombalı araç saldırıları nedeniyle ilerlemekte zorlandıklarını kaydetti. Militanlar, IŞİD’in birçok kez tünel şebekeleri üzerinden SDG hatlarının arkasına sızarak kendilerini pusuya düşürdüğünü belirtti. Öte yandan Lübnan merkezli el-Masdar sitesi, SDG unsurlarının, şehrin güney bölgesini de ele geçirerek Rakka’yı tamamen kuşatma altına aldığını bildirdi.

SDG ile IŞİD arasında devam eden savaşın en büyük mağdurları ise siviller. Rakka’daki IŞİD karşıtı aktivistlerden oluşan ‘Rakka is Being Slaughtered Silently’ grubu, Rakka merkezine yönelik harekatın başlamasından uluslararası koalisyonun hava saldırılarında yaşanan sivil kayıp sayısının 500’ü bulduğunu bildirdi. BBC’nin haberinde de sivillerin SDG ve IŞİD arasında kaldığı, kentin birçok yerinde eşyalarını toplamış kaçan sivillerin beyaz bayraklarla görüldüğü ifade edildi. Bu kişilerden bazılarının, altı yıldan uzun süredir devam eden iç savaşta çatışma bölgelerinden kaçarak nispeten sakin olan Rakka’ya geldiği, ancak şimdi tekrar göç yoluna düştükleri kaydedildi. BBC’ye konuşan bir Rakkalı sivil, “IŞİD bizi katletti. Bize kafir dediler. Biz doğduğumuzdan beri Müslümanız, namazımızı kılıyoruz, orucumuzu tutuyoruz” dedi. Bir kadın ise “Allah’a IŞİD’den intikamımızı alması için dua ediyoruz. Başımıza ne geldiyse onlar yüzünden geldi” diye konuştu. BBC muhabiri, kente yönelik kara ve hava bombardımanının gece gündüz aralıksız devam ettiğini bildirdi.

IŞİD’DEN VAHŞİ PROPAGANDA

Rakka operasyonu devam ederken, IŞİD yaptığı açıklamada, düzenlediği karşı saldırılar ile Bitani ve Sina mahalleri ile kentin kuzeyindeki 17’nci Bölük’ün bazı kısımlarını SDG’den geri aldığını duyurdu. IŞİD’in, şehrin altına kazdığı tünelleri kullanarak SDG hatlarının ardına sızdığı ve bu şekilde düzenlediği saldırılarla örgütü geri çekilmeye zorladığı belirtiliyor. Öte yandan IŞİD, perşembe günü Rakka savaşına ilişkin uzun bir propaganda videosu yayınladı. Videoda, çocukların ve yaşlıların silah altına alındığı ve intihar bombacısı olarak kullanıldığı görüldü. Bu durum, örgütün yaşadığı eleman sıkıntısının göstergesi olarak yorumlandı. Videoda ayrıca öldürülen SDG’lilerin cesetlerinin motosikletlere bağlanarak sokaklarda sürüklendiği görüldü. IŞİD, SDG’ye düzenlediği bombalı araç saldırılarının görüntülerine de videoda yer verdi. Örgüt, bir gün içinde 53 SDG militanını öldürdüğünü veya yaraladığını iddia etti.

‘BAĞDADİ YÜZDE YÜZ ÖLDÜ’

Rusya Parlamentosu’nun üst kanadı olan Federasyon Konseyi’nin Savunma Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, IŞİD örgütü lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin ülkesinin Suriye’deki bir hava saldırısında öldürülmüş olma ihtimalinin yüzde 100’e yakın olduğunu söyledi. Rus Interfax ajansının haberine göre Özerov, “Bilginin doğruluğunun yüzde 100’e yakın olduğunu düşünüyorum” dedi. Özerov, “İslam Devleti’nin onu henüz hiçbir yerde göstermemiş olduğu gerçeği de El-Bağdadi’nin öldürüldüğüne inanmamızı güçlendiriyor” diye konuştu. Rus yetkililer geçen hafta Bağdadi’nin ölmüş olabileceğini ancak bu bilginin teyit edilemediğini açıklamıştı. IŞİD liderinin ölümüyle ilgili daha önce birçok iddia gündeme gelmiş ancak bu bilgiler doğrulanmamıştı. Nerede olduğu bilinmemekle birlikte IŞİD liderinin, 2016 yılında Irak’ın Musul kentinden ayrılarak Suriye’ye geçmiş olduğu düşünülüyor.

AHRAR’DAN DEVRİM BAYRAĞI AÇILIMI

Suriye’de Esad rejimine karşı mücadele eden en büyük silahlı muhalif grup Ahrar’uş Şam, Suriye devrimini temsil eden ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından kullanılan 3 yeşil yıldızlı bayrağı benimsediğini açıkladı. Ahrar’uş Şam’ın Davet ve Rehberlik Ofisi, 3 yeşil yıldızlı bayrağın kullanılmasına dair açıklama yayımladı. ‘Üç yıldızlı istiklal bayrağı’ olarak nitelendirilen bayrağın, Suriye halkının devriminin sembolü olduğu vurgulanan açıklamada, bu bayrağın Suriye halkınca seçildiği, halktan onay aldığı ve kabul edildiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “İstiklal bayrağı, Suriyeli, İdlib doğumlu, Türkiye’de okuyup mezun olan İbrahim Hananu tarafından Birinci Dünya Savaşı sırasında Fransız işgaline yönelik halk direnişini simgeleyen bayraktır. İbrahim Hananu’nun liderliğindeki El Mukaveme El Suriyye örgütünü simgeleyen bayrak ilk olarak Haziran 1932’de dalgalandı.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN