Rejim ordusuna Rusya şemsiyesi

Rejim ordusuna Rusya şemsiyesi

Suriye krizinde karşılıklı hamleler sürerken, Washington, ilk kez vurulacak üslerle ilgili gözdağı verdi. Şam’a ait sekiz kritik noktanın vurulacağı iddia edilirken, rejimin Rusya kontrolündeki üslere askeri malzeme taşıdığı kaydedildi. Bu gelişmeden sonra rejimin 14 üssü canlı Suriye haritasında belirdi.

KENAN BUTAKIN/İSTANBUL

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Bekle Rusya, füzeleri gönderiyoruz” tweet’i ile patlak veren Suriye krizinde karşılıklı tehdit ve mesajlar üst üste gelirken, sahada da dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. Operasyon ihtimaline karşı askeri üslerini boşaltan Esad rejiminin, askeri malzeme ve mühimmatları Rus üslerine taşıdığı ortaya çıktı. Trump yönetimi ise hedef alınacak üsleri medyaya sızdırarak Şam ve Moskova’ya gözdağı verdi. Önceki gün Trump’ın topladığı Ulusal Güvenlik Konseyi’ne de katılan üst düzey bir yetkili ilk kez muhtemel Suriye operasyonunda vurulacak hedefleri tarif etti. CNBC’ye konuşan yetkili, ABD’nin Suriye’de 8 hedefe saldırı gerçekleştirmeyi değerlendirdiğini söyledi. Hedeflerin arasında da iki Suriye hava üssü, bir araştırma merkezi olduğunu aktardı. İddiayı ortaya atan kaynak, ayrıca Suriye ordusunun Rusya’nın kontrolündeki hava sahası ve üslere ABD’nin bu noktalara saldırı yapmayacağı umuduyla ciddi anlamda mühimmat ve silah konumlandırdığını anlattı. Yetkili, rejime ait 14 üsten hangisilerinin hedef alınacağı konusunda ise bilgi vermedi. Suriye iç savaşında gelişmeleri anlık olarak aktaran ‘Liveuamap’ haritasında ise krizin patlak vermesinin ardından ilginç bir değişiklik dikkat çekti. Suriye, Rusya, ABD ve Türkiye’nin Suriye’deki askeri noktaları ile üslerinin karaltıldığı haritada, rejime ait üsler dünden itibaren tek tek gösterilmeye başlandı. Haritada Esad rejimine ait tüm askeri hava üslerinin konumu aktarıldı. Kamuoyuna ilk defa açılan görüntülerde 14 hava üssü dikkat çekiyor. Açık kaynaklardan yararlandığı iddia edilen haritadaki görüntülerde, üslerin çoğunlukla Şam ve etrafında olduğu görüldü. Liveuamap adlı internet sitesine geçen yıl kısa  süreliğine Türkiye’de erişim yasağı getirilmişti.

AMERİKAN MEDYASI: ESAD HMEYMİM'E SIĞINDI

ABD ve müttefiki ülkelerin Suriye’ye karşı askeri operasyon düzenleme ihtimali gündemdeyken, Amerikan medyasında çıkan haberlerde Suriye Devlet Başaknı Beşar Esad’ın Rus askerleri eşliğinde Şam’daki başkanlık sarayından ayrıldığı ve Rusya’nın Lazkiye’nin güney doğusundaki Hmeymim Hava Üssü’ne sığındığı öne sürüldü. Esad’ın pencereleri olmayan bir barınakta bulunduğu, yanında başka Suriyeli yetkilinin de bulunmadığı iddia edildi. Amerikan medyasında yedi Amerikan askeri uçağının Doğu Akdeniz kıylarında, Hmeymim Hava Üssü ile Tartus Deniz Üssü yakınlarında keşif uçuşları düzenledikleri de belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN