Rusya’da bir araya gelecek olan Erdoğan ve Putin’in bu görüşmesini dünya da merakla bekliyor

Rusya’da bir araya gelecek olan Erdoğan ve Putin’in bu görüşmesini dünya da merakla bekliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Putin ile bugün biraraya geliyor. 24 Kasım’da düşürülen Rus savaş uçağının ardından sonra ilk kez görüşecek iki liderin gündeminde Suriye’den, ekonomiye çok sayıda önemli dosya bulunuyor.

ZİVER BÜYÜKTAŞ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaklaşık 9 ay sonra St. Petersburg şehrinde yüz yüze görüşecek.  24 Kasım’da yaşanan uçak krizinden sonra ilk kez bir araya gelecek Erdoğan ve Putin’in görüşmesinin iki ülke ilişkilerinin geleceği açısından  yol haritası niteliği taşıması bekleniyor. En son, 15 Kasım 2015’te Antalya’da düzenlenen G20 zirvesi kapsamında bir araya gelen iki liderin çantasında, Türk-Rus ilişkilerinin yeniden canlandırılması, ticari-ekonomik işbirliği ve Suriye başta olmak üzere bölgesel krizler gibi birçok önemli gündem maddesinin bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca Suriye’de krizin çözümüne katkı sağlayabilecek iki önemli ülke liderinin görüşmesi, ziyaretin ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel anlamını da artırıyor.       

YOL HARİTASI ÇİZİLECEK

Erdoğan-Putin görüşmesi öncesinde Moskova’dan yapılan açıklamlarda ikili ilişkilerin yeniden canlandırılması ön plana çıktı. Kremlin Basın Sözcüsü Peskov, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada “Görüşmede iki ülke ilişkilerinin nasıl, hangi tempoda ve hangi aşamalarda canlandırılacağı konularında ciddi görüş alışverişinde bulunulacak” ifadesini kullanmıştı. Putin’in Danışmanı Yuriy Uşakov ise görüşmenin zor bir sürecin ardından gerçekleştiğini anımsatarak, “Bu temasların Türk-Rus ilişkilerinin tamamında normalleşmeye katkı sağlamasını umut ediyorum” temennisinde bulunmuştu. 

24 KASIM’DAN NORMALLEŞMEYE GELEN YOL

24 Kasım’dan sonra iki ülke arasındaki ilk temas 3 Aralık’ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasında Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 27 Haziran’da Vladimir Putin’e mektup göndererek yaşananlardan dolayı ‘üzüntülerini’ iletti. 

Putin, 29 Haziran’da Erdoğan’ı aradı. 45 dakika süren görüşmede İki lider yüzyüze görüşme kararı aldı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, uçak krizinden sonra Suçi’deki KEİ’ye katıldı, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü.

Putin, 17 Temmuz’da FETÖ’nün darbe girişimi dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak, Türkiye’de seçilmiş hükümetin yanında yer aldıklarını belirtti.      

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve  Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de 26 Temmuz’da Moskova’ya gelerek muhataplarıyla görüşmeler gerçekleştirdi. 

SURİYE İÇİN ÇIKIŞ NOKTASI

Türkiye Rusya Araştırmalar Merkezi (TÜRAM) Kurucu Başkanı Aydın Sezer, bu ziyaretin içeriğinden çok iki liderin bir araya gelmesinin önemli olduğuna dikkati çekti. Görüşmede uçak krizinden sonra bozulan ikili ilişkilerin nasıl tamir edileceğine ilişkin bir yol haritası üzerinde durulacağını ifade eden Sezer ‘’Rusya, Suriye’de inisiyatifi eline almış durumda. Türkiye’nin Suriye noktasında geldiği nokta çok arzulanan bir sonuç değil, bu görüşme çıkış noktası için bir manevra olacak’’ dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN