S-400 mutabakatı: Teslimat hızlanıyor

S-400 mutabakatı: Teslimat  hızlanıyor

ABD Başkanı Trump’ın, Dışişleri Bakanı Tillerson’ı görevden alması Ankara-Washington arasındaki Menbiç masasını etkileyebilir. Tillerson’la 19 Mart’ta görüşecek olan Çavuşoğlu, bu göreve CIA Direktörü Pompeo’nun getirilmesinin ardından toplantının ertelenebileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Washington’la Menbiç konusunda anlaştıklarını duyurmasının ardından önceki gün yol haritasının detaylarını açıklamıştı “Güvenliği Türk ve ABD askerleri sağlayacak. YPG’nin çekilmesine iki ülke nezaret edecek. Yönetim Araplardan oluşacak” demişti. Bu açıklamalardan saatler sonra ABD Başkanı Donald Trump, Çavuşoğlu’nun 19 Mart’ta Menbiç’i görüşeceği Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı görevden aldı, bu göreve CIA Direktörü Mike Pompeo’yu getirdi. Çavuşoğlu, Tillerson’ın ayrılığı nedeniyle görüşmenin ertelenebileceğini söyledi. Dün Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Türkiye-Rusya 6. Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantısı kapsamında basın toplantısı düzenyen Çavuşoğlu, ABD ile ilgili olarak “Menbiç ve YPG’nin kontrol ettiği yerlerin istikrara kavuşturulması ve YPG’nin buralardan ayrılmasıyla ilgili bir anlayış var bununla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor” dedi. Çavuşoğlu “19’unda Washington’da bir görüşmemiz olacaktı ama şimdi Tillerson görevden ayrıldığı için bu ertelenebilir. Ne yapacağımızı görüşüyoruz” diye konuştu. Burada bir uygulama olabilirse Fırat’ın doğusundaki bölgelerin de istikrara kavuşturulması için adımlar atılabileceğini ifade eden Çavuşoğlu “Ama önce Menbiç’te ABD’nin ne kadar samimi olduğunu ve sözünü ne kadar tutacağını görmemiz lazım. Çünkü daha önce verilen çok sayıda sözler oldu. Bu sözler tutulmadı, terör örgütüne silahlar verildi” değerlendirmesini yaptı. Çavuşoğlu, Tillerson ile 19 Mart’ta yapılması planlanan toplantının akıbetinin sorulması üzerine şunları söyledi: “Bu görev değişikliğinden dolayı toplantı olacak mı olmayacak mı Washington’daki arkadaşlarımız süreci takip ediyor. Onlardan cevap bekliyoruz ama Tillerson yetkilerini yardımcısına devredeceğini de açıkladı. Bugün yarın belli olur. Tillerson ile ilişkilerimizin kritik bir aşamaya geldiği noktada birlikte çalıştık. En zor şartlar altında bile iletişimimizi sürdürdük. Yeni dışişleri bakanıyla da karşılıklı saygı anlayışıyla çalışmak isteriz.”

S-400 TESLİMATI HIZLANIYOR

S-400 füze sistemine yönelik soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, Türkiye’ye teslimat aşamasına gelindiğini kaydetti. Çavuşoğlu “Ne kadar kısa sürede teslim edilirse bu iyidir. Bunun için de çalışmalar sürdürülüyor” dedi. Lavrov da “Türk partnerlerimizin ricasına olumlu karşılık veriyoruz. Teslimatın  süresini hızlandıracağız” ifadelerini kullandı. Rus lider Putin’in askeri ve teknik işbirliğinden sorumlu yardımcısı Vladimir Kojin, bir süre önce  S-400’lerin 2020’de Türkiye’de olacağını söylemişti. 

LAVROV'DAN VİZESİZ SEYEHAT SİNYALİ

Vize sorununun aşılması gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu “Rusya’nın Türk vatandaşlarına uygulanan vize konusunda olumlu adımlar atmak üzere olduğunu görüyoruz ama arzumuz vizelerin tamamen kalkması” dedi. Lavrov ise “Türk mevkidaşım ile şu aşamada vize rejiminin kolaylaştırılmasını sağlayabilecek adımları ele aldık. Bu da vizesiz seyahat rejimine geri dönmemiz için gereken şartların hazırlanması açısından bir başlangıç olabilir” ifadesini kullandı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN