Samsung’un veliahtına rüşvetten 12 yıl hapis

Samsung’un veliahtına rüşvetten 12 yıl hapis

Samsung’un Başkan Yardımcısı ve veliahttı olan Lee için, 12 yıl hapis isteniyor. Eski Güney Kore Devlet Başkanı Park’ın siyasi yetkilerini kötüye kullanmak ve başkanın vakfına bağış yapmakla suçlanan veliaht, şubattan beri tutuklu yargılanıyor.

Dünya’nın en değerli şirketleri arasında yer alan Samsung şu sıralar, yolsuzluk davasıyla çalkalanıyor. Olayların ilk sinyali Güney Kore savcılarının Samsung ofisine düzenlediği baskınla hemen hemen ortaya çıktı. Savcılar Kasım 2016’da Samsung’un, devlet başkanının yakın arkadaşı Choi Soon-sil ve kızına para verdiğine yönelik suçlamaları inceledi. İstifa çağrılarının yöneltildiği Devlet Başkanı Park daha önce bu skandal nedeniyle özür diledi. Skandalda savcılar Samsung’un, Choi’nin kızının Almanya’daki binicilik derslerine maddi destek olmak için Choi ve kızının sahibi olduğu bir şirkete 2.8 milyon euro yatırdığına yönelik suçlamaları ortaya çıkardı.

Güney Kore’de yürütülen rüşvet soruşturması kapsamında, Samsung’un bir sonraki başkanı olması beklenen Başkan Yardımcısı Lee Jae-yong hakkında Ocak 2016’da tutuklama kararı çıkartıldı. Söz konusu soruşturmanın, Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin görevden uzaklaştırılmasına neden olan skandalla ilişkili olduğu belirtildi.

Samsung, Park’ın arkadaşı olan Choi Soon-sil’in yöneticisi olduğu kâr amacı gütmeyen bazı kuruluşlara devletten imtiyazlar koparabilmek adına bağış yapmakla suçlanıyor. Eski Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin yetkilerinin elinden alınmasına yol açan yolsuzluk ve siyasi nüfuz skandalına yönelik başkent Seul’de görülen davada, özel yetkili savcı Park Young Soo, Samsung yetkililerinin Lee’yi korumak için yalan ifade verdiğini belirtti. Lee’nin, eski Devlet Başkanı Park’ın yakın arkadaşı Choi Soon-sil’le bağlantılı vakıflara 38 milyon dolar rüşvet vermekle suçlandığını hatırlatan savcı, Samsung’un Devlet Başkanı’na rüşvet vermesinin Güney Kore hükümeti ile büyük şirketler arasındaki bozuk ve yakın ilişkinin tipik bir örneğini oluşturduğunu söyledi. Savcı, bu kapsamda Lee’nin rüşvet ve diğer suçlardan 12 yıl hapse mahkûm edilmesini istedi.

RÜŞVET ŞİRKETİ DEVRİ İÇİN VERİLDİ İDDİASI

Mahkemede savcılar ayrıca, eski 4 Samsung yöneticisinin benzer suçlardan 10 yıl hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Lee Jae-yong, tutuklama talebi ile sevk edildiği mahkemece Devlet Başkanı Park’ın yakın arkadaşı Choi Soon-sil’le bağlantılı vakıflara 38 milyon dolar rüşvet vermekten 17 Şubat’ta tutuklanmıştı. Teknoloji devi Samsung’un Başkanı Lee Kun-hee’nin 2014’te kalp krizi geçirmesinin ardından tek oğlu Başkan Yardımcısı Lee Jae-yong, eylül ayında şirketin yönetim kuruluna girmişti. Lee’nin, bu rüşveti şirketin babasından kendisine sorunsuz devri için verdiği iddia ediliyor. 

YATIRIM İSTEĞİNE CEVAP GECİKMEDİ

Samsung dev yatırımın ilk sinyallerini verdi. Toshiba ve SK Hynix’le kıyasıya rekabet halinde olan Samsung’un bu kararı almasında Güney Kore Devlet Başkanının etkili olduğu iddia ediliyor. Devlet Başkanı Moon Jae-in geçtiğimiz günlerde teknoloji devlerine yatırım çağrısı yapmıştı. Bu çağrı sonrasında Devlet Başkanına ilk destek Samsung’dan geldi. Şirket, istihdama destek olmak ve rakiplerini geride bırakmak için 2021’e kadar yeni yatırımlarla büyümeyi hedefliyor. Samsung’un 2021’de istihdam etmeyi planladığı kişi sayısı ise 440 bini geçiyor.

LEE JAE-YOUNG SUÇLAMALARI REDDEDİYOR 

Velihat, Başkent Seul’deki Merkez Bölge Mahkemesi, Devlet Başkanı Park’ın yakın dostu Choi Soon-sil ile bağlantılı kar amacı gütmeyen bazı kuruluşlara 40 milyon dolar rüşvet verip karşılığında ‘siyasi nüfuz’ elde edip, ihalelerde devletten imtiyaz sağlamaya çalışmakla suçlanıyor. Şubat ayından bu yana tutuklu yargılanan Samsung’un veliahtı ise suçlamaları reddediyor. Lee Jae-yong’un dışında 4 Samsung yöneticisi hakkında daha rüşvet verdikleri iddiasıyla 7 ila 10 yıl arası hapis cezası isteniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN