Sanayiden gelen sinyaller çarkların hızlandığını gösterdi

Sanayiden gelen sinyaller çarkların hızlandığını gösterdi

Geçtiğimiz yılı sıkıntılarla geçiren Türkiye sanayisindeN 2017’ye dair gelen olumlu sinyaller gönüllere su serpiyor. Dün açıklanan İmalat PMI’ın yanı sıra SAMEKS, sektörel güven ve ekonomik güven endekslerinden gelen veriler sanayiciyi mutlu etti.

Geçtiğimiz yılı terör eylemleri ve 15 Temmuz hain darbe girişiminin neden olduğu olumsuz hava ile tamamlayan Türk sanayisi, 2017’de sevindiren sinyaller vermeye devam ediyor. Dün açıklanan Türkiye İmalat PMI’ı beklenenden iyi gelirken, sektörel güven endeksleri ve SAMEKS verisi ekonomideki gidişatın iyi olduğuna işaret etti. Geçtiğimiz gün açıklanan ihracat verisi ise sanayicinin mutluluğunu artırdı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan İSO Türkiye İmalat PMI şubat ayında 49,7’ye çıkarak geçen yılın ekim ayından bu yana en yüksek değerine çıktı. PMI anket verileri, Türk imalat sektöründe genel anlamda stabilizasyon sağlandığına işaret etti. PMI verilerini belirleyen alt endekslerden üretim endeksi Ocak 2016’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. İstihdam endeksi son 7 ayda 6’ncı kez yükseldi.

Yeni siparişler endeksi nötr düzey 50’nin altında kalmasına rağmen son 4 ayın en yüksek düzeyine ulaştı. Girdi fiyatları enflasyonu geçen yılın ekim ayından beri gözlenen en düşük değerine gerilerken, yeni ihracat siparişleri hacmi son 7 ayda 5’inci kez olacak şekilde yükseldi. Tedarikçilerin teslim süreleri endeksinden de hafif bir olumlu katkı geldi. İSO İstanbul İmalat PMI, şubat ayında 48’e yükselerek geçen yılın ekim ayından bu yana en yüksek seviyede ölçüldü. Ekonomiden gelen diğer iyi sinyaller ise şunlar:      

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), açıkladığı sektörel güven endekslerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi, ocak ayında 87,5 iken, yüzde 6,1 artarak şubatta 92,9’a yükseldi. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu artış, son üç aylık dönemde “iş durumunun” iyileştiğini, “hizmetlere olan talebin” arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “hizmetlere olan talebin” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.      

Ticaret sektörü güven endeksi, şubatta yüzde 2,1 artarak, 97,9’a ulaştı. Bu yükselişe, son üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” arttığını ve gelecek üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısı neden oldu.

İnşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 74,8 iken, bu ay yüzde 2,1 artarak 76,4 değerine ulaştı. Bu artış, gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.

İHRACAT ARTSA DA 2015’İ YAKALAYAMADI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat şubatta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5,1 artarak 11 milyar 296 milyon dolara ulaştı. Son 12 aylık dönemde ise ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 artışla 143 milyar 218 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. 2015 yılının Kasım ayında Rusya ile yaşadığımız uçak düşürme hadisesi nedeniyle 2016’ya ciddi düşüş ile başlamamızın da etkisiyle bu yılki ihracatta önemli bir yükseliş yaşansa da 2015 rakamlarına halen ulaşabilmiş değiliz. 2015’in Şubat ayında 12 milyar 232 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Türkiye, Rusya ile yaşadığı krizin de etkisiyle 2016’nın aynı döneminde 10 milyar 790 milyon dolar ihracat yapıldı. Öte yandan TİM verilerine göre geçtiğimiz ayda, 2 milyar 230 milyon dolarlık ihracata imza atan otomotiv endüstrisi, bu sonuçla en fazla ihracatın gerçekleştirildiği sektör oldu. Bunu 1 milyar 348 milyon 439 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamülleri takip etti.

SAMEKS 4 AY SONRA YÜKSELDİ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) Bileşik Endeksi 2017 yılı şubat ayında, bir önceki aya göre 5 puan artarak 51,4’e yükseldi. Endekste gözlenen bu artışta, hizmet sektörünün önceki aya göre 7,1 puan artış kaydederek 52,8 seviyesine yükselmesi etkili olurken,1,4 puan gerileyen sanayi sektörü ise 50,2 puan olarak gerçekleşti.  Endeks, şubatta ekonomik aktivitenin önceki aya göre hızlandığına işaret ederken, endekste 2016 Ekim’de başlayan dört aylık düşüş süreci sona erdi. Açıklanan veri hakkında konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, hem sanayi hem de hizmetler sektöründe girdi alımlarındaki artışın sürmesinin, firmaların Türkiye ekonomisine olan güveninin devam ettiğini gösterdiğini kaydetti. Endekslerde gelecek dönemde de artışın süreceğinin beklendiğini ifade eden Olpak, şu değerlendirmelerde bulundu. “Geçen yılın son çeyreğine ait makroekonomik veriler de ekonomik aktivitenin toparlanma sürecinde olduğunu gösteriyor. 2016 yılının son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,9 artış kaydeden sanayi üretimi ve aralık ayında yüzde 9 artış kaydeden ihracat, şubat ayında 1,9 puan yükselen İmalat Sanayii Kapasite Kullanımı ve 6 puan artan Reel Kesim Güven Endeksi; Türkiye ekonomisindeki pozitif görünümün sürdüğüne işaret ediyor.”   

EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ 91,5 OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılı Şubat ayı ekonomik güven endeksini açıkladı. Buna göre; ekonomik güven endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 6,8 oranında artarak 85,7 değerinden 91,5 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, hizmet sektörü, reel kesim (imalat sanayi), inşaat sektörü ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı. Şubat ayında hizmet sektörü güven endeksi 92,9 değerine, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi 106,5 değerine, inşaat sektörü güven endeksi 76,4 değerine ve perakende ticaret sektörü güven endeksi 97,9 değerine yükseldi. Şubat ayında tüketici güven endeksi ise 65,7 değerine geriledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN