Bilim insanları 'Kapadokya' için uyardı: Tahribat çok yüksek

Bilim insanları 'Kapadokya' için uyardı: Tahribat çok yüksek

4. yüzyıl ile 13. yüzyıl arasında çok sayıda duvar resimlerini de içinde barındıran Türkiye'nin önemli tarih ve turizm noktası Kapadokya için Japon bilim insanı Dr. Kaori Takahash uyarı geldi. Bölgede uzun süre çalışma yapan Takahash ve ekibi Kapadokya’da insan kaynaklı tahribatın oldukça yüksek oranda olduğunu ortaya çıkardı. Bilim insanı Ortaçağ'a ait eserlerin korunması ve incelenmesi için çalışmalar yapılması çağrısında bulundu.

Yerli ve yabancı turistlerin önemli gezi noktalarından olan Kapadokya özellikle son yıllarda yabancı turistlerin gözdesi oldu. Son olarak bin 600 dolarlık tekno partileriyle adından söz ettiren Kapadokya için bilim insanlarından önemli bir uyarı geldi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), Kültür ve Turizm Bakanlığı, İtalya’dan Tuscia Üniversitesi, Japonya’dan Tsukuba ve Kanawaza Üniversiteleri iş birliğinde ’Kapadokya Bölgesi Duvar Resimlerinin Korunması ve Araştırılmasına Dair Yapılan Çalışmalar’ konulu uluslararası konferans düzenlendi.

7739434.jpg

BİR YIL BOYUNCA İKİ KAYAÇ GÖZLEMLENDİ

Konferansta konuşan Japonya Tsukuba Üniversitesi Araştırma Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Kaori Takahash, "Ortahisar Kızılçukur’da bulunan üzümlü kilisesinin içerisine ve çevresine çeşitli cihazlar yerleştirdik. Bir yıl boyunca kilisenin bulunduğu tüf kayanın değişimlerini inceledik. Ayrıca vadi içinde iki adet kayaç yapı belirledik. Belirlediğimiz küçük kayaçların birisine laboratuvarda geliştirdiğimiz özel bir koruyucu malzeme uyguladık. İki kayaçları da bir yıl boyunca gözlemledik. Her iki kayaçlar da eşit hava ve doğal şartlarda bulundu. Bu tüf kayaçların jeolojik ve jeomorfolojik sorunlarını, boyama teknolojilerini ve insan kaynaklı sorunlarını içeren bir durum haritası oluşturduk.

7739435.jpg

Bu yaptığımız çalışma sonucunda Kapadokya’da insan kaynaklı tahribatın oldukça yüksek oranda olduğunun farkına vardık. Ayrıca duvar resimlerinin içeriği, pigmentlerindeki değişimi ve uygulandığı sıva tekniklerini inceledik. Aldığımız organik numuneler sayesinde yapılan resimlerin kayalara nasıl yapıştırıldığını tespit ettik" dedi.

TARİHE IŞIK TUTAN DUVAR RESİMLERİ...

Konferansta konuşan İtalya Tuscia Üniversitesi Kültürel Miras Alanı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Paola Pogliani ise, "Bugün burada ilkini yaptığımız konferansın her yıl düzenli olarak yapılması gerekiyor. Kapadokya’da bulunan duvar resimlerinin korunması konusunda ortak çalışmalar yapmalıyız. 4. yüzyıl ile 13. yüzyıl arasında bölgede yapılmış çok sayıda duvar resimlerinin olduğunu biliyoruz. Ortaçağ resimlerinin incelenmesi ve korunması için çalışmalar yapmalıyız.

7739436.jpg

Kapadokya 1985 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmış olsa da, bölgede yaşayan insanların ve bölgeye gelen turistlerin de bu konuda bilgilendirilmesi ve yapılan çalışmaların onlarla da paylaşılması gerekiyor. Kayadan oyma kiliselerin duvarda bulunan ve günümüze kadar ulaşan resimlere paha biçilemez. Bu nedenle ekiplerimiz çeşitli uzmanlık alanlarını bir araya getirerek büyük bir titizlik ile çalışmaktadır" şeklinde konuştu.

7739437.jpg

ONARIM 1970'LERDE BAŞLADI HALEN DEVAM EDİYOR

Nevşehir Vali Yardımcısı Kübra Karaalioğlu ise Kapadokya Bölgesi’nde bulunan duvar resimlerinin kültür varlıkları envanterinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Karaalioğlu, "Kapadokya Bölgesi’ndeki 9-13. yüzyıllar arasına tarihlenen duvar resimlerinin korunma-onarım süreci 1970’lerde başlamış olup günümüzde de devam etmekte. Mağaralarda, dini yapılarda, mezar odalarında, sivil mimarilerde karşımıza çıkan duvar resimleri kültür varlıkları envanterinde önemli yer yere sahip. Duvar resimlerinin korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması ile ilgili yapılan bu çalışmalarda Kültür ve Turizm Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili tüm paydaşlara teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN