Doğa ticarethaneye dönüştü! Sapanca'da 'bungalov' alarmı

Doğa ticarethaneye dönüştü! Sapanca'da 'bungalov' alarmı

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyükşehirlere yakın olması nedeniyle turistlerin uğrak noktalarından biri olan Sapanca'da 'bungalov' alarmı verildi. İlçede bilinçsizce adım başı yapılan bungalovlar artık alt yapıya zarar vermeye başladı. Bungalov İşletmecileri Derneği Başkanı 'Doğa ticarethaneye dönüşecek' diyerek önlem çağrısı yaptı.

Sapanca ilçesi, Türkiye'de bungalov turizminin merkezi haline gelmiş durumda. İstanbul'a yakınlığı ve eşsiz doğal güzellikleriyle her mevsim yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı olan Sapanca, son dönemde Arap turistlerin de ilgisini çekerek en çok tercih edilen tatil mekanları arasında yerini koruyor. Ancak bu hızlı yükseliş, şuursuzca yapılan bungalov evlerin altyapıda bazı problemleri de beraberinde getiriyor.

Sapanca Villa ve Bungalov İşletmecileri Derneği (SAVİBU) Başkanı Ali Safa Alaçam, yatırımcılara bu konuda uyarılarda bulunuyor. İnsanların yeteri kadar araştırma yapmadan bu sektöre girmeye çalıştıklarını ve daha sonrasında hüsranla karşılaştıklarını söyleyen Alaçam, bilinçsiz yapılaşmanın sektörü olumsuz etkilediğini belirtiyor. Adım başı yapılan bungalov evler, altyapıda sıkıntılara yol açarak doğanın ticarethaneye dönüşmesine neden olabilir.

Sapanca ilçesi, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere yakınlığı sayesinde her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Ancak bu hızlı turizm yükselişi, doğal güzelliklerin korunması noktasında da hassasiyet gerektiriyor. Yatırımcıların bu konuda daha duyarlı davranarak, doğayı koruyacak önlemler almaları, bungalov turizminin sürdürülebilirliği açısından oldukça önemli.

“ADIM BAŞI BUNGALOV EV GÖRMENİZ MÜMKÜN”

Pandemi süreci sonrasında insanların tatil anlayışının değişti ve otellerden ziyade kendilerini müstakil alan ve izole ortam sağlayan villa, bungalov tarzı evlere yönelmeye başladıklarına değinen Alaçam şunları söyledi:

"Doğası, İstanbul’a yakınlığı, konumu itibariyle bu işe çok uygun bir iklimde olması sebebiyle Sapanca’da birçok proje geliştirilip bungalov evlerden oluşan tesislerle dolmaya başladı. Tabii maalesef tamamen ticari düşünceyle yapılan yanlış yatırımlar da gözümüze çarpmaya başladı. Adım başı bungalov ev görmeniz mümkün. Bunların içerisinde bazı tesislerde evlerin arasındaki yakın mesafeler, yapım aşamasında yapılan yanlışlar, yetişkin ağaçların kesilmesi dolayısıyla zamanla da bir arz talep dengesinin de bozulmasıyla oluşan trafik problemleri, elektrik, su yetersizliği gibi sorunlarla karşılaşmaya başladık. Kamu yatırımları da hızlandı bu arada iyileştirmeler yapılıyor fakat bu konuda biz insanları bilinçlendirelim istiyoruz. Özellikle burada bir yatırım yapmayı planlayan insan bölgeye ilk geldiğinde bir arazi temin ettiğinde tamamen arazinin üstündeki bütün bitkileri, ağaçları kesmekle başlıyor ama bu çok büyük bir yanlış. İnsanlar Sapanca’ya; doğası, yeşil, göl ve dereler için geliyor bunları da korumak bizim birinci önceliğimiz olmalı.”

2-012.jpg

“PLANLI BÖLGELERE YOĞUNLAŞMAK GEREKİYOR”


Bölgeye bungalov yatırımı yapacaklara uyarılarda bulunan Ali Safa Alaçam, yatırım yapacak insanları özellikle bu konuda uyardıklarını ve mevcut işletmelere de sürekli ağaç ekilmesini, yeşillik alanlarının daha fazla bırakılmasını tavsiye ettiklerini söyleyerek konuşmalarını şöyle sürdürdü:

"Biz de bunu korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Fakat işte birçok yanlış görüyoruz bu konuda yatırımcılardan ricamız gelip bölgeyi araştırıp bu işi yapan kişilerle görüşebilirler. Bu işin profesyonellerinden bilgi alabilirler, ona binaen bir yatırım yapılırsa daha iyi olur. Bir de planlı bölgelere yoğunlaşmaları gerekiyor. Özellikle hem misafirlerin, hem itfaiyenin, ambulansın rahat ulaşabileceği konumlarda bu tarz işletmelerin yapılması daha sağlıklı olacaktır.”

"İŞİ BİLEN EHİLLERDEN BİLGİ ALINARAK YAPILMALI"

Alaçam, Çarpık yapılaşmanın verdiği zararları aktararak, “Çok bilinçsiz bir yapılaşma oluyor çünkü insanlar yeteri kadar araştırma yapmadan bu sektöre girmeye çalışıyorlar, giriyorlar daha sonrasında birçoğunu görüyoruz hüsranla bitiyor. Çünkü bir iş planlı, projeli ve işi bilen ehillerden bilgi alınarak yapılmalı. Bu konuda insanların daha bilinçli hareket etmesi gerekiyor” diyerek, ağaçların kesilmemesi, evlerin birbirine yakın olması, altyapının zorluğu, ulaşımın zorluğu ticari olarak da işletmeleri etkilediğini belirtti.

Bunun sonucunda işletmelerin kendilerini pazarlayamaması durumunda fiyatların düşmesi, kalitenin düşmesi ve memnuniyet oranının da düşmesi gibi zararların ortaya çıkabileceği vurgulandı.

3-004.jpg

MAKSİMUM SEVİYEDE MEMNUNİYET

Sapanca’da çok güzel bir sinerjinin oluşturulduğunu ve yerel işletmecilerin sonraki nesillere işletmeleri devretmeyi amaçladıkların söyleyen Alaçam, "Böylece misafirlerimize daha fazla geniş alan bırakılıyor ve maksimum seviyede memnuniyet sağlanmaya çalışılıyor. Ancak çarpık yapılaşmalar, kötü hizmet veren yerler ticari kaygı ve gayelerle yapılan bu yatırımlar bölge için ciddi zararlara neden oluyor" şeklinde açıkladı.

Alaçam, bu durumun tez zamanda önüne geçilmesi ve devamının gelmemesi gerektiğini belirterek, "Burada kimseye bir şey yapmayın etmeyin demiyoruz ama burada bir şey yapılacaksa, iyi örnekler ortaya konularak, daha iyisi yapılmaya çalışılmalı” şeklinde konuştu.

'DOĞA, TİCARETHANEYE DÖNÜŞÜYOR'

Sapanca Belediye Başkanı Ali Safa Alaçam, ilçede yaklaşık 800 adet bungalov olduğunu ve bunların 29 mahalleye yayıldığını belirterek, "Nitekim sonuca baktığımızda da yüzde 95 üzerinde bir misafir memnuniyetimiz var. Biz bu memnuniyeti koruyamazsak bugün Ege’nin, Akdeniz’in yaşadığı doluluk oranındaki sıkıntıları aynen biz de o şekilde yaşamaya başlarız. O yüzden bu konuda biraz dikkatli ve duyarlı olmak gerekiyor. Eğer gerekli önlemleri almazsak doğanın ticarethaneye dönüştüğü bir noktaya gidiyoruz. Bu konuda yapılması gerekenler doğaya uyumlu, ekolojik altyapı konusunda doğaya zarar vermeyecek yapılaşmalara gidilmeli, altyapılar oluşturulmalı" şeklinde konuştu.

"İŞLETMELERİN DOĞAYA UYUMLU OLMASI GEREKİYOR"

İnsanların Sapanca'ya doğası, yeşili, gölü için geldiğini belirten Alaçam, yapılaşmaların doğaya zarar vermeden yapılması gerektiğini vurguladı. İlçede bin 200 tane villa ve bungalov işletmesi bulunduğunu ve bunların 800 tanesinin bungalov işletmesi olduğunu belirten Alaçam, bu işletmelerin doğaya uyumlu olması gerektiğini söyledi.

4-004.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN