Hasat devam ediyor fiyatlar da artıyor! Başkan’dan uyarı: Bu gidişle altın ve dolardan fazla kazandıracak

Hasat devam ediyor fiyatlar da artıyor! Başkan’dan uyarı: Bu gidişle altın ve dolardan fazla kazandıracak

Manisa Akhisar’da hummalı hasat sürüyor. Geçen yıla göre artan fiyatlar sonrasında Akhisar Belediye Başkanı’ndan uyarı geldi: Bu gidişle altın ve dolardan daha fazla kazandıracak.

14 milyon zeytin ağacına sahip olan Akhisar, Türkiye’nin en fazla zeytin ağacı olan ilçesi. Fakat bölgede etkili olan iklim değişiklikleri ağaçlara zarar verince, rekolte de bu yıl %10’un altına düştü.

Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, zeytin hasadıyla ilgili şunları söyledi:

“Çiftçilerimizin zeytin fiyatları 60-100 TL arasında değişiyor. Devlet destek vermezse zeytin sektörü ciddi kriz yaşayacak. Biz Ege bölgesindeyiz, zeytinyağı ve salça bizim için güzel bir kahvaltıdır. Ama artık asgari ücretle çalışan vatandaşlarımızın bunu alması çok zor. Akhisarlılar da yakında alamayacak.

Enflasyon, maliyetleri artırıyor. İklim değişikliği, yağışları azaltıyor. Dolu yağışı gibi faktörler, zeytin üretimini azaltıyor. Akhisar normalde yıllık 300 bin ton zeytin üretirken, bu sene çok düşük bir rakama indi. Bu da zeytin ve zeytinyağı fiyatlarını yükseltti.”

akhisarda-zeytin-hasadi-1.jpg

ALTIN VE DOLARDAN FAZLA KAZANDIRACAK

Maliyet fiyatlarının arttığına dikkat çeken Başkan Dutlulu, “Mazot, yevmiye gibi girdi maliyetleri çok yükseldi. Zeytin az olduğu için birim maliyet de yükseldi. Zeytin ve zeytinyağı fiyatları kabul edilebilir seviyenin çok üstünde. Çiftçimiz zeytin üretemediği için para kazanamıyor ve yatırım yapamıyor. Küçük çiftçiler zeytinlerini sattı. Büyük çiftçiler zeytinlerini saklıyor.

akhisarda-zeytin-hasadi-2.jpg

Geçen sene aralık ayında zeytinyağı fiyatı 80 TL idi, bugün 250-300 TL'yi bulmuş durumda. Bu gidişle önlem alınmazsa 400 TL'yi geçecek. Zeytinyağının maliyet fiyatı litrede 250 TL oldu. Dökme yağ fiyatı bu. Yakında 350 TL olacak. Vatandaş zeytinyağına ulaşamayacak. Satışlar düşecek. Bu sene Akhisar’da zeytin de yok, zeytinden geçinmek de yok. Birçok zeytin ağacı maliyeti karşılamadığı için toplanmadı” ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN