Kış soğuğuna aldırış etmeden arı gibi çalışıyorlar! Manisa’da dev üretim: Rusya, Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri ton ton alıyor

Kış soğuğuna aldırış etmeden arı gibi çalışıyorlar! Manisa’da dev üretim: Rusya, Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri ton ton alıyor

Ülkemizin üzüm üretimi için önemli bölgelerinden biri olan Manisa’da, kış ayı gelmesine rağmen üretim devam ediyor. Hava geçirme özelliği bulunan örtü ile üzeri kaplanan üzümler, kış ayında da taze olarak pazara ulaştırılıyor…

Manisa Sarıgöl’de 120.000 dönümlük bağın ortalama 100.000 dönümü, Temmuz ayında örtü altına alındı. Olgunlaşma süreci geciktirilen sofralık üzümler, Aralık ayının sonuna kadar hasat edilecek. Taze üzümlerin bir bölümü Avrupa ile Orta Doğu ülkelerine ve Rusya’ya ihraç edilirken, kalan kısmı da iç piyasada satışa sunulacak.

manisada-uzum-hasadi-2.jpg

BAŞKA HİÇBİR YERDE TAZE ÜZÜM YOK

İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, şuan Türkiye’nin başka hiçbir yerinde taze üzüm olmadığını yalnızca Sarıgöl’de büyük emeklerle korunan üzümlerin hasattan sonra taze olarak sofralara ulaştırıldığını belirtti. Üreticilerin, üzümleri dalında korumaya alarak katma değer kazandırdığı bilgisini veren Öztürk, şunları söyledi:

"Bir ürünü erken ya da geç üretip dalından hasat edebildiğiniz zaman bu size piyasada ayrı bir avantaj sağlıyor. Burada bu örtü sayesinde kasımın sonunda dalından üzüm hasat edip, iç piyasaya ürün verip ve ihracata da katkı sunuyorlar. Bu aralık sonuna kadar da devam edecek. Hasadı erkene ya da geçe alabilmeniz fiyat anlamında önemli avantaj sağlıyor. Arzın az olduğu zamanda piyasaya sunduğunuz ürün kıymetli oluyor. Burada örtü sistemiyle başardığımız husus bu aslında."

manisada-uzum-hasadi-1.jpg

YENİ TEKNİKLER ÜZERİNDE ÇALIŞIYORLAR

Örtü altı üzüm üretimiyle ilgili yeni teknikler geliştirdikleri bilgisini de veren Öztürk, "1 dönüm bağın bakım maliyeti, çiftçiye 20 bin liraya mal oluyor. Para kazanılıyor adedi.

Sarıgöllü üretici Hasan Gedikoğlu da ağustosta normal hasat döneminde kilogramı 12 ila 13 liradan alıcı bulan üzümün Kasım’da 40 liraya satıldığına dikkati çekerek, "Erkenci yetiştirdiğimiz zaman çok bir şey kazanamıyoruz. Bekletmemiz gerekiyor. Kasım, aralık ayına kadar bekletebilirsek bir şeyler kazanabiliyoruz." Dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN