Sakarya'da deprem için erken uyarı sistemi: Sensörlerle yer hareketleri takip edilebilecek

Sakarya'da deprem için erken uyarı sistemi: Sensörlerle yer hareketleri takip edilebilecek

Güney Kore destekli Afet Erken Uyarı Sistemi Sakarya’ya getiriliyor. Deprem kuşaklarının üzerinde yer alan Sakarya’da yer altına yerleştirilecek yüksek hassasiyetli sensörler sayesinde yer hareketleri takip edilebilecek.

Sakarya'da doğal afetlerin getireceği can ve mal kaybını önlemek amacıyla Güney Kore destekli "Afet Erken Uyarı Sistemi" için çalışmalar başladı.

“Afet Erken Uyarı Sistemi” projesini uygulayacak firma yetkilileri, cihaz prototip testi yapmak üzere Sakarya’ya geldi.

Heyetle görüşen Başkan Ekrem Yüce, “Depreme hazırlıkta bir ilki hayata geçirmek için ilk adımı attık. Tüm Sakarya için milat olacak bir projeye adım adım ilerliyoruz” dedi.

TESTİN İLK UYGULAMA BÖLGESİ HENDEK-BAKACAK

Büyükşehir Belediye Başkanı Yüce ile bir araya gelen heyet, çalışmanın detayları ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. İlk uygulama, Hendek- Bakacak heyelan bölgesinde yapılacak. Bu bölgede olacak test denemeleri ardından ise su, doğalgaz hatları gibi hassas alt yapıları korumak için bu sensörler yerleştirilecek.

Yer üstünde deprem etkisi oluşturmayan fakat yer altında tahribata yol açan sarsıntıların hareketi incelenecek, altyapının inşası ise bu sensörlerden elde edilen verilere göre şekillenecek.

SENSÖRLER SAYESİNDE OLASI FELAKETLERİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Yer hareketi sonucunda oluşabilecek kütle, toprak kaymalarını yerleştirilecek yüksek hassasiyetli sensörler vasıtasıyla AKOM’a anlık olarak bildirilecek ve gelen bu veriler analiz edilerek hızla tedbirler alınacak.

Bu sensörler sayesinde yer hareketliliği önce algılanarak can, mal kaybı tehlikelerine yönelik önlem alınabilecek ve riskli yerleşim yerleri, grup yolları, su ve doğalgaz gibi hatlar yer kaymalarına karşı korunabilecek.

TÜRKİYE’DE BİR İLKE İMZA ATILACAK

Uygulamanın depreme hazırlık konusunda Türkiye’de bir ilk olacağını ifade eden Başkan Yüce, Bizlere depremi erkenden uyardığında anında aksiyon alabileceğiz.” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN