Vücudun yakıt deposu, kanserin en büyük düşmanı! Batman'da hasadı başladı: Geçen yıl 40 TL olan ürün bu yıl 70 TL

Vücudun yakıt deposu, kanserin en büyük düşmanı! Batman'da hasadı başladı: Geçen yıl 40 TL olan ürün bu yıl 70 TL

Batman Gercüş'e bağlı Gönüllü ile Akyar köylerinde pirinç hasadı başladı. Bilim insanlarının vücudun yakıt deposu olarak tanımladığı ve lifleriyle kanserli hücreleri öldürdüğü bilinen pirinçteki fiyat farkı ise dikkat çekti...

Batman'ın Gönüllü ile Akyar köylerinde ortalama 50 dönümlük alana ekimi yapılan çeltikler, sabahın erken saatlerinde başlayan mesai ile toplanmaya başladı. Biçilen çeltikler, heybe ile çarşaflara konulduktan sonra yük hayvanlarıyla düz alana seriliyor. Sonrasında traktör ile çeltikleri çiğneyen köylüler, pirinci çeltikten ayırıyor. 1 hafta boyunca güneşin altında kurumaya bırakılan çeltikler, değirmende kabuklarından sıyrılıp sofralara hazır hale getiriliyor.

Hasadı yapılan pirinç, ata tohumu ile gübre kullanmadan doğal olarak üretildiği için diğer pirinçlerden ayrılıyor. Geçen sene 35 ila 40 liradan satılan pirincin bu yılki fiyatı ise 65-70 TL arasında değişiyor.

h-15-2.jpg

2 TÜR ÇELTİK EKİMİ VAR

Köylü Mehmet Aydın, 3 ve 6 aylık olarak ayırdıkları iki farklı çeltik ekimi olduğunu belirtti. Şuan 6 aylık pirincin hasadını yaptıklarını söyleyen Aydın, “İlkbaharda çift sürüyoruz. Daha sonra oluşturduğumuz havuzlara suyu dolduruyoruz. İmece usulü ile köylülerle birlikte el birliğiyle ekiyoruz. Geçimimizi bununla sağlıyoruz. El emeğidir.

Evet, teknoloji ilerledi ama sabanla ürünlerimizi ekip biçiyoruz. Oraklarla biçiyoruz. Şallarla hayvanlara yükleyip düz alana taşıyarak seriyoruz. Daha önce hayvanlarla pirinçleri çeltiklerden ayırıyorduk ama şimdi traktörle yapıyoruz. Kuruduktan sonra taş değirmenlere götürüyoruz. Orada kabuklarını soyarak pazarda satıyoruz" sözlerine yer verdi.

h-15-1.jpg

DİĞER PİRİNÇLERDEN ÇOK FARKLI

Geçen yıl 35-40 liradan alıcıya ulaşan pirincin bu yıl 65-70 liradan satılacağını söyleyen Aydın, “Şu an 65-70 TL civarı satmayı hedefliyoruz. Bu pirinci diğerlerinden ayıran özelliği soğuk suyla yetiştiriyoruz, taş değirmenlerde işliyoruz. Kendi unuyla güzelleşiyor. Yerli tohum olması da ayrıca tat katıyor. Özellikle Midyat çevresindeki Hristiyanlar bu pirincimize rağbet gösteriyor. Tadı bambaşkadır.“ diye konuştu.

15-3.jpg

TAMAMEN DOĞAL PİRİNÇ

Köylülerden İlham Gümüş de pirinçlerinin tamamen doğal olduğunun altını çizerek, "Köylüler olarak birbirimize yardım ediyoruz. Her gün birinin tarlasını biçiyoruz. Tek geçim kaynağımız bu pirinçtir. Buranın pirinci on numaradır, her şey doğal ve hiç gübre kullanılmıyor, tamamen doğaldır" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN