Yozgat'ta yüzlerce ölü balık kıyıya vurdu: Yenebileceğini öğrenen vatandaşlar kilo kilo topladı

Yozgat'ta yüzlerce ölü balık kıyıya vurdu: Yenebileceğini öğrenen vatandaşlar kilo kilo topladı

Yozgat'ta sulama barajının farklı noktalarında toplu balık ölümleri gözlemlendi. Yüzlerce ölü balığın kıyıya vurduğunu gören vatandaşlar ilgili birimlere ihbarda bulundu. Prof. Dr. Mahmut Kılıç, balık ölümlerinin mevsimsel kuraklıktan dolayı baraja giren kirli sudan kaynaklanabileceğini belirterek, "Bu maddenin kanserojen bir özelliği yok ama balığı öldürebilir. Bu balığı yiyenlerde insan sağlığı açısından endişe edecek bir durum yok" dedi. Köy sakinleri ise balık toplamak için baraja akın etti.

Yozgat'ta merkeze bağlı Esenli köyündeki vatandaşlar Gelingüllü Sulama Barajı'nın farklı noktalarında toplu balık ölümlerini fark ederek ihbarda bulunması üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile İl Tarım ve Orman Müdürlükleri inceleme başladı.

1-001.jpg

'KİRLİ SUDAN KAYNAKLANABİLİR'

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mahmut Kılıç, balık ölümlerinin mevsimsel kuraklıktan dolayı baraja giren kirli sudan kaynaklanabileceğini belirtti.

.jpg

Temiz su azalırken özellikle Sorgun ilçesinden gelen kirli su miktarının arttığını ifade eden Kılıç, "Su girişleri üzerinde biyolojik arıtma sistemleri olan tesisler var ama buna rağmen temiz su miktarındaki azalmaya bağlı olarak balık ölümleri olabilir. Su içerisinde 'saponin' (kimyasal bileşik) olabilir. Bu maddenin kanserojen bir özelliği yok ama balığı öldürebilir. Bu balığı yiyenlerde insan sağlığı açısından endişe edecek bir durum yok." diye konuştu.

2-003.jpg

'5-6 KİLO TOPLAYACAĞIM'

Bazı köylüler kıyıya vuran sağ balıkları toplamak için suya girerken, bazıları da tırmık yardımıyla balıkları topladı.

3-001.jpg

Esenli köyü sakinlerinden Halil Öztürk, balık ölümlerini tedirginlikle karşıladıklarını söyleyerek, “Balıkları gördük çok üzüldük, toplamaya da korktuk yenir mi yenmez mi diye. Akşam azdı balık ölümleri, sabah geldik daha da artmış. Baraj kenarlarında çoğunlukla var. Köyümüzün geçim kaynağı balık ama elimizden bir şey gelmiyor. Çok endişeliyiz bu durumdan” dedi.

4-001.jpg

Baraja balık toplamak için geldiğini söyleyen köy sakinlerinden Suat İpek ise, “Barajda balıkları bu halde gördük, biz de toplamaya geldik. Canlı olanları toplayacağız. Endişeleniyoruz ama yenilebileceğini öğrendik, ben de 5-6 kilogram balık toplayacağım” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN