Şehit Ömer Halisdemir kimdir? 15 Temmuz şehidi Ömer Halisdemir'in hayatı ve kahramanlığı

Şehit Ömer Halisdemir kimdir? 15 Temmuz şehidi Ömer Halisdemir'in hayatı ve kahramanlığı

Şehit Astsubay Ömer Halisdemir kimdir, aslen nereli? Ömer Halisdemir'in hayatı ve 15 Temmuz'daki kahramanlığı hakkındaki bilgileri haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. 15 Temmuz 2016'da düzenlenen darbe girişiminde büyük bir cesaret göstererek darbe girişiminin seyrini değiştiren Ömer Halisdemir, şehit oluşunun ikinci yılında anılıyor. Peki Ömer Halisdemir kimdir? 15 Temmuz'da ne yapmıştır? İşte merak edilen tüm detaylar.

Şehit Ömer Halisdemir kimdir? 15 Temmuz şehidi Ömer Halisdemir'in hayatı ve darbe girişimi gecesi yaşanan tüm detayları haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. FETÖ'ye bağlı askerlerin gerçekleştirmeye çalıştığı 15 Temmuz darbe girişimi halkın ve Ömer Halisdemir gibi şehitlerin direnişiyle engellendi. Darbe girişiminden iki yıl geçmesine rağmen Şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir unutulmadı ve anılmaya devam ediyor. Onlarca kişinin şehit düştüğü 15 Temmuz darbe girişiminde Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı ele geçirmek isteyen darbeci Semih Terzi'yi vurarak, darbe girişiminin seyrini değiştiren isim ise Ömer Halisdemir oldu. Korkusuz kahraman Halisdemir'in 15 Temmuz gecesindeki görüntüleri ise yürekleri sızlatırken aynı zamanda gururlandırıyor. İşte şehit Ömer Halisdemir'in hayatı ve kahramanlığı hakkındaki önemli bilgiler.

ŞEHİT ÖMER HALİSDEMİR KİMDİR? 

Ömer Halisdemir 20 Şubat 1974’te Bor, Niğde’de doğmuş, 16 Temmuz 2016 Gölbaşı, Ankara’da hayatını kaybetmiş Türk askeridir. 2016 Türkiye askerî darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görevliyken komutanlığı ele geçirmeye çalışan darbe yanlısı Tuğgeneral Semih Terzi’yi göğsünden vurarak öldüren ve ardından diğer darbe yanlısı askerler tarafından vurularak öldürülen koruma astsubayıydı. Kendisine vur emri, Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı tarafından verildi.

Yedi çocuklu bir aileden gelen Ömer Halisdemir, çocukluğunu Bor, Niğde’nin Çukurkuyu beldesinde geçirdi. Çukurkuyu’da okul sonralarında çobanlık yaptı.Hatice Halisdemir ile olan evliliğinden Elifnur ve Doğan Ertuğrul adlarında iki çocuğu dünyaya geldi. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde Türkiye sınırları içinde ve dışında çeşitli görevlerde yer aldı. Babası Hasan Hüseyin Halisdemir’in aktardığı bilgiye göre, 2016 Türkiye askerî darbe girişimi sırasında öldürdüğü komutan Semih Terzi ile birlikte daha önceden Afganistan’da görev yapmıştı.

ÖMER HALİSDEMİR'İN ŞEHİT EDİLMESİ 

15 Temmuz kahramanlarının unutulmaz isimlerinden Ömer Halisdemir'in son görüntüleri ortaya çıktı. 15 Temmuz gecesi darbeci Generali vurmadan ve şehadet mertebesine erişmeden önceki görüntülerine bir yenisi daha eklendi. Kahraman Astsubay Ömer Halis Demir bir kez daha minnetle hatırlandı. 

15 Temmuz kahramanlarının en önemli isimlerinden Ömer Halisdemir'in darbeci General'i vurmadan ve kendisi de şehadet mertebesine erişemden önceki son görüntülerine bir yenisi daha eklendi. Ömer Halisdemir'in son görüntüleri ortaya çıktı. Milli iradeye yapılan hain darbe girişimini sonlandırmada büyük görev üstlenenÖmer Halisdemir 15 Temmuz gecesi şehadete ermeden önceki son görüntüleri konuşulyor. 

18-02/20/merhalis-demir-hayati.jpg

15 Temmuz darbe girişimi sırasında ÖKK’da darbeci general Semih Terzi’yi vuran kahraman Astsubay Ömer Halisdemir’in şehit edilmesiyle ilgili, 18 sanığın yargılandığı davada, bilirkişi raporu mahkeme dosyasına girdi.

Raporda yer alan güvenlik kamerası görüntüleri, o gece Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda yaşananları saniye saniye göz önüne serdi. Bu görüntülerde Ömer Halisdemir’in saat 02.16’da şehit edilmesinden 2 dakika önceki görüntüleri ve darbeci general Semih Terzi’nin yaralı bir şekilde komuta katına çıkarılıp tekrar indirilmesi yer aldı.

Bilirkişi raporunda yer alan görüntülerde, darbeci general Semih Terzi’nin ÖKK’ya geldiği saatlerde, Ömer Halisdemir komuta katında görülüyor.

Halisdemir, dönemin ÖKK komutanı Zekai Aksakallı ile yaptığı tahmin edilen ve ’darbeci Semih Terzi’yi vur’ emrini aldığı telefon görüşmesinin ardından merdivenlerden yavaş yavaş inerek dışarı çıkıyor.

Kısa bir süre sonra Halisdemir, darbeci general Semih Terzi’yi vurduktan sonra şehit ediliyor. Görüntülerde, çatışma anından kısa süre sonra Semih Terzi yaralı bir şekilde mavi renkli bir çarşafla komuta katına çıkartılarak davanın sanıklarından eski Albay Ümit Bak’ın odasına sokuluyor.

Bir süre geçtikten sonra Semih Terzi, hastaneye götürülmek üzere odadan çıkartılıyor. Terzi, dışarıda bekleyen helikoptere bindirilerek hastaneye götürülüyor.

16 Temmuz 2016’da darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığı’na girmeye çalışan Özel Kuvvetler Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Semih Terzi’yi, Özel Kuvvetler komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’dan aldığı emir üzerine göğsünden vurarak öldürdü. Bunun üzerine Semih Terzi’nin korumalarından Binbaşı Fatih Şahin ve Üsteğmen Mihrali Atmaca da otuz kurşunla Halisdemir’in hayatına son verdi. Daha sonra ise darbe yanlısı astsubaylar Nedim Şahin ve Gökmen Ata ölü ele geçirilmiş; otuz altısı ise teslim alınarak Gölbaşı Sulh Ceza Hâkimliği'nce tutuklanmıştır.

17-08/17/789edb5271166e067c86786022543f53.jpg

ÖMER HALİSDEMİR'İN ANISI

Halisdemir’in vurulduğu nokta özel bir kaplama ile koruma altına alınarak çiçeklerle süslendi. Dursun Ali Erzincanlı, Halisdemir’in öldürülmesi sonrasında kendisine atfen “30 Kuş” adlı bir şiir yazdı ve bu şiire bir klip çekildi. Ömer Halisdemir’i anlatan “30 Kuş” adlı şiirle aynı isme sahip bir kısa bir film de yapıldı. Ağustos 2016’da Toroslar, Mersin’deki Şehitler Parkı’na kaide ve gövde uzunluğunun toplamı 4.60 metre olan bir heykeli dikildi. Daha sonra Türkiye’deki birçok meydan, cadde, okul ve öğrenci yurdu gibi yerlere kendisinin adı verildi. Ayrıca Niğde’de kendisi için bir hatıra ormanı da oluşturulmuş ve şehirdeki üniversiteye de adı verilmiştir.

HALİSDEMİR'İ ARKADAN VURDULAR

Silopi'de görevli FETÖ'cü Semih Terzi, saat 02.16 sularında helikopterle Özel Kuvvetler Komutanlığı'na geldi. Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı'nın emriyle silahını eline alan Astsubay Ömer Halisdemir, karargâh binası girişindeki ağaçlık alana saklandı. Helikopterden inip karagah binasına doğru yürüyen darbeci askerlerin arasına karıştı ve silahını çekerek Terzi'ye 3 el ateş etti. Terzi, yere yığılırken, Halisdemir karargâh binasının yanında bulunan ağaçlık alana doğru koştu. Bu esnada Terzi'nin yanında bulunan cuntacılar Halisdemir'in arkasından ateş açtı. Halisdemir'e 15 el ateş edildi. Halisdemir'i vuran ilk kurşunu sıkan ismin Binbaşı Fatih Şahin olduğu anlaşıldı. Şahin'in 12 el ateş ettiği belirlendi.

ÖLMEDİĞİNİ ANLAYINCA TEKRAR ATEŞ ETTİLER

Astsubay Ömer Halisdemir'in vurduğu Terzi, cuntacılar tarafından karargâh binasına taşındı. Ağır yaralı olan Halisdemir de ağaçlık alandan karargâh binası önüne getirildi. Bu sırada Özel Kuvvet Komutanlığı'nda görevli ambulans geldi. Ancak cuntacıların talimatı üzerine Halisdemir'e hiçbir müdahalede bulunulmadı. Aksine 15 kurşuna dayanan Halisdemir'in nabzını kontrol eden cuntacılar ölmediğini anlayınca yerde yatan Halisdemir'e canice ateş etti. Bunu yapanın ise Üsteğmen Mihrali Atmaca olduğu belirlendi. Bu sırada cuntacılar bekleyen ambulansı da geri gönderdi. Darbeci askerlerin cuntacı Tuğgeneral Semih Terzi'yi hemen helikopterle GATA'ya götürdüğü ancak şehit Halisdemir'in naaşını öylece karargahın önünde bıraktığı belirlendi. Darbeci general ise GATA'ya gidemeden helikopterde öldü.

"30 KUŞ" ŞİİRİ

Dursun Ali Erzincanlı'nın şehit Ömer Halisdemir için yazdığı "30 Kuş" şiirinin bir bölümü şöyle.

"Meğer gecesi vatanım için kabus olacak bir güne uyanmışım/Gökyüzünün yıldızlarını çalıp omuzlarına takan hain yüzler gördüm o gece/Ruhları yoktu

Korkar mı senin oğlun? Korkmaz, korkmadım/Zekai Paşa'mı aradım/'O makam senin namusundur Ömer/Ben gelene kadar namusunu koru/Gerekirse o vatan hainini vur/ Vazifenin sonunda şehadet de var Ömer/Hakkını bana helal et'/

Paşam şehadet der demez yine kulağıma kanat sesleri geldi baba/Rüya değil bu kez, uyanıktım/Muhteşem bir koku yayıldı odaya/Bir şey oldu o an, sanki ellerim, omuzlarım çeliktendi/ Sanki tüm dünyayla savaşabilirdim

Vatan hainine döndüm/Arkasında karanlık yüzlü adamları vardı/'Giremezsiniz' dedim/ Bir arslanın karşısında duran çakallar gibiydiler/Ve saldırdılar, silahımı çekip baş haini alnından vurdum

Yine kuşları gördüm baba, bana doğru uçuyordu/30 kuş, kanat sesleri vücuduma dokunan/Ve kanatlarında kan, sela sesi gökleri yırtan/Muhteşem bir koku, gül mü leylak mı içime yayılan."

ÖMER HALİSDEMİR'İN KABRİ TÜRK BAYRAKLARIYLA DONATILDI

15 Temmuz hain Darbe girişiminin yıldönümünde yaptığı Kahramanlıkla simge olan Niğdeli Şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir’in kabri ziyaretçi akınına uğruyor. Türkiye’nin farklı illerinden ve yurtdışından binlerce vatandaşın Ömer Halisdemir’i ziyaret ederek Kuran-ı Kerim okuyarak dualar ediyorlar.

Türkiye’ye darbe yapmak isteyen FETÖ mensuplarının kalkışmasına 15 Temmuz gecesi ilk kurşunu sıkan Niğdeli kahraman şehit Ömer Halisdemir’in Bor ilçesine bağlı Çukurkuyu Kasabasındaki mezarına ziyaretçi akını devam ediyor. Darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz gecesi, Özel Kuvvetler Komutanlığında görevliyken karargâhı ele geçirmek için yanında 20 kadar askerle komutanlığa gelen cuntacı General Semih Terzi’yi kendi komutanı Zekai Aksakallı’nın emri ile vuran ve daha sonra 30 kurşunla şehit edilen Kahraman Asker Şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir’in kabrini şu ana kadar yaklaşık 3 milyon kişinin ziyaret ettiği tahmin ediliyor.
15 Temmuz darbe girişiminin millet iradesi ile önüne geçilmesinin yıl dönümünde kahraman Astsubay Ömer Halisdemir’in kabrini ziyaret edenler dua edip çocuklarına Halisdemir’i anlatıyor.

ÜLKEMİZ ÜZERİNDEKİ TUZAKLARI TERS ÇEVİRDİ

Ömer Halisdemir’in kabrini ziyaret etmek için Trabzon’dan gelen Mustafa Yerlikaya’da, 15 Temmuzun ülkemiz üzerine kurulan tuzaklardan biri olduğunu değerlendirerek, Ömer Halisdemir’in o geceki yaptığını şu cümlelerle anlattı; “Ülkemiz üzerindeki tuzakların ters çeviren bir olaydı bu. Bu herkesin harcı değil ve herkese de nasip olmaz. Ömer Halisdemir’den Allah razı olsun. Din için, vatan için, bayrak için kendini kurşunların önüne attı. Minnet borçluyuz. Belki o anda o fedakarlığı göstermemiş olsaydı belki de başka bir durumda olacaktık, devletimizin bekası olmayacaktı. Dış güçler ülkemize hakim olacaktı ama canını siper etti“

HEP GELMEK İSTEDİM VE BUGÜN ASKER OĞLUMLA GELDİM

Ömer Halisdemir’in mezarına Kütahya’dan gelen Ömer Yıldırım ise, “Ömer Halisdemir’i gidip alnından öpmek için vaadim vardı. Asker oğlumu da alarak buraya geldim Ömer Halisdemir’i ziyaret ettim. Allah mekanını cennet eylesin, vatanımızda böyle evlatların yetişmesini nasip etsin” dedi.

ÖMER HALİSDEMİR BU VATANIN KAHRAMANIDIR

Gebze’den gelen 13 yaşındaki Burhan Ertan ise, “Ömer Halisdemir bu vatanın kahramanıdır. Onun gibi kahramanlar olmasaydı bu vatanda rahat yaşayamazdık. Allahım bizi de onun gibi asker onun gibi böyle vatandaş olmamızı nasip etsin” diye konuştu. Halisdemir’in kabrine ziyaretler devam ederken, 15 Temmuz günü Halisdemir’in kabrinde tören düzenlenecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN