Semih Yalçın’ın söylediği değil söylemesi yanlıştı

Semih Yalçın’ın söylediği değil söylemesi yanlıştı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "Azınlık hükümetine destek veririz" açıklamasıyla rotayı sandığa çevirdi. Sonra "Yanlış anlaşıldım" dedi. Haber doğrudur, tek sorun bu açıklamayı Yalçın'ın yapmış olmasıdır.

KARAR YORUM

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın Reuters’e verdiği demeç siyasette müthiş bir sarsıntı yarattı.

Yalçın, Kasım ayında bir erken seçim kararı alınması şartıyla AK Parti azınlık hükümetine destek vereceklerini açıkladı. Bir anlamda MHP’nin tam olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kafasındaki plana bağlı davranacağını söyledi. Bu müthiş destekten sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki nihai koalisyon görüşmeleri de anlamını yitiriyordu. Çünkü, azınlık destekli ve erken seçim garantili bir plan varken Davutoğlu da partisinin şansını sandıkta bir kez daha denemekten geri duramazdı.

Özetle, MHP’li Yalçın bir cümleyle koalisyonu bitirip rotayı sandığa çevirtti.

Ardından yalanlama geldi. “Bunu kasdetmedim, sözlerim çarpıtıldı” yalanlaması. Ruters ise haberinde ısrarcı...

Mesele bu değil. Haber doğrudur.

Tek sorun, bu doğrunun Yalçın tarafından açıklanması. MHP sözcüsünün sözlerinde bir yanlıştık yoktu, bunu söylemesi yanlıştı. Yani, MHP’nin oyun planını apaçık ortaya koyması ve partisini AK Parti ve Beştepe’nin destekçisi durumuna düşürmesinde sorun vardı. Bu nedenle önce sözlerini kendisine yalanlattılar; yetmedi diğer Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan’ı basın önüne çıkarıp bir kez de ona yalanlattılar.

Oysa, MHP’nin gerçek düşüncesi ve oyun planı buydu. Mecburi seçim hükümetinde HDP dahil dört parti hükümete gereceği için bunu önlemek adına Cumhurbaşkanı ülkeyi seçime götürmeden, Meclis eliyle erken seçim kararı alınmasına yardım etmek ve Kasım’a kadar AK Parti azınlık hükümetine itiraz etmemek. Destek vermese de itiraz etmemek. Çünkü, bir hükümetin kurulması için 276 güven oyu gerekmiyor, sadece yıkılması için 276 güvensizlik oyu lazım. Dolayısıyla MHP oylamaya katılmasa bile azınlık hükümeti güvenoyu alır, Kasım’a kadar giderdi.

Şimdi...

Semih Yalçın MHP’nin kafasındaki erken planı açıkladığı için “azınlık hükümeti + erken seçim” paketi darbe aldı. Genel Başkan Devlet Bahçeli bu saatten sonra “Al erken seçim kararını vereyim azınlık hükümetine desteği” diyemez. Kendini sıkı sıkı bağladı...

Yalçın, “sabırsız” açıklamasıyla koalisyon seçeneğini çökertti, yalanlamasıyla da koalisyona yeniden hayat verdi. Siyaset borsası bu kadar hassas...

Toplamda ise, 30 dakika içinde gelişen bu iki olaydan AK Parti büyük zarar gördü. Yalanlamayla birlikte “azınlık ve seçim” garantisi olmadığı anlaşıldı. MHP de 7 Haziran’dan itibaren HDP karşıtlığı üzerinden AK Parti’ye müzahir görünüyordu; bu dönem de kapandı.

Siyasette kartlar yeniden karılıyor. Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu hiç olmazsa bir önceki güne oranla daha sahici bir koalisyon görüşmesine hazırlanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN