Sincar'da PKK ile Irak ordusu ve Haşdi Şabi arasında kirli anlaşma

Sincar'da PKK ile Irak ordusu ve Haşdi Şabi arasında kirli anlaşma

Türkiye’nin operasyon için işaret ettiği Sincar’da, Menbiç’tekine benzer bir oyun sahnelendi. Kandil’den gelen 500 terörist bölgeden çekildi, ancak örgütün farklı isimler taktığı gruplar yerlerini korudu. KARAR, Ankara’nın her gelişmesini adım adım izlediği süreçte Irak ordusu, Haşdi Şabi ve PKK arasındaki anlaşmanın detaylarına ulaştı.

HİLAL ÖZTÜRK, KENAN BUTAKIN / ÖZEL HABER

PKK’nın Sincar bölgesinden 500 teröristi çıkarmasının ardından Irak hükümetinin kontrolünde YBŞ ve YBJ adı altında varlığını sürdüreceği yönündeki bilgiler Türkiye tarafından izleniyor. KARAR’a bilgi veren kaynaklar, Sincar’daki gelişmelerin takip edildiğini belirterek, kısa bir süre içinde gerekli bilgilendirmenin yapılacağını ifade etti. Türkiye’nin Sincar konusunda kararlı bir duruşu olduğunu vurgulayan kaynaklar, bölgedeki PKK varlığının her ne isimle veya üniformayla olursa olsun kabul edilmeyeceğini, Irak’ın gereken temizliği yapmasının beklendiğini ve bu sürede sahanın izlendiğini, somut bir sonuç alınıncaya kadar bu sürecin devam edeceğini bildirdi. Irak’a PKK’nın bölgeden çıkarılması için belli bir süre verilmediği ancak tehdit algısına göre her an müdahaleye hazır olunduğunun iletildiği kaydedildi.

Öte yandan Sincar ve çevresindeki bölgeden PKK’nın çekilme sürecinde bir anlaşma yapıldığı ortaya çıktı. Bölge kaynaklarından alınan bilgilere göre anlaşma, Türkiye’nin Sincar’daki PKK varlığına ilişkin operasyon mesajından sonra gerçekleşti. Irak ordusu, Haşdi Şabi ve PKK arasında 25 Mart 2018’de yapıldığı belirtilen anlaşmada çarpıcı maddeler yer alıyor. İlk maddede, 2014 yılından sonra Kandil’den Sincar’a giden PKK’lıların bölgeden çekileceği ifade ediliyor. Çekilen teröristlerin sayısının 400 ile 500 arasında olduğu ifade ediliyor. İkinci maddede ise PKK yanlısı 3 bin-4 bin arasında silahlı Ezidinin, Sincar merkezi ve etrafındaki bölgede kalacağı kaydediliyor. Anlaşmaya göre bu militanlar, Irak Savunma Bakanlığı’na bağlanacak ve maaşları bakanlık tarafından aylık olarak verilecek.

ÜÇÜNCÜ MADDE ÖCALAN FOTOĞRAFLARI

Irak ordusu, Haşdi Şabi ve PKK arasında 25 Mart 2018’de yapıldığı belirtilen anlaşmanın üçüncü maddesi, Sincar Dağı’nda bulunan YBŞ/YBJ binalarında ve radyo istasyonunda (Bu noktalar PKK’ya ait üç adet karargah binası) örgüt elebaşı Abdullah Öcalan’ın fotoğrafı ile örgüt logolarının kalacağı yönünde. Bu yerler de Haşdi Şabi ve Irak ordusuna bağlı kalacak. Son maddede ise PKK tarafından kurulan ve 15 kişiden oluşan Sincar yönetim merkezinin Ezidilerin kontrolünde olacağı aktarılıyor.

SADECE KANDİL'DEN GELENLER ÇEKİLDİ

Anlaşma, sadece Kandil’den gelen PKK üyelerinin Sincar’dan çekildiğini gösteriyor. Bu kadar az sayıda örgüt üyesinin çekilmesi de PKK’nın Sincar’dan ayrılması anlamına gelmediği şeklinde değerlendiriliyor. Bölge kaynakları, PKK yanlısı ve örgüt politikasına devam edecek YBŞ, YBJ, Dijeterör, Asayiş gücü ve HPG gibi terör örgütlerinin Sincar’da kalmaya devam edeceğine dikkat çekiyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin anlaşmadan bilgisinin olmadığı da iddialar arasında.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN