Şişkin hissetmenizin 10 nedeni

Şişkin hissetmenizin 10 nedeni

Yemeklerden sonra kendinizi şişkin hissediyor, sindirim sorunu yaşıyor musunuz? Uzmanlara göre bunun sütteki laktozdan glutene, bağırsaktaki fazla bakteriden midedeki asit eksikliğine pek çok nedeni olabilir.

Yapılan araştırmalara göre yemeklerden sonra kendinizi rahatsız hissetmenizin pek çok nedeni var. Bazı nedenler tedavi edilmeli, bazıları ise beslenme düzeni değiştirilerek çözümlenebiliyor. En tehlikelisi ise kanser olabilir.

1- SİNDİRİMDE GAZ GENİŞLEMESİ

Abdominal rahatsızlıkların nedenlerinden biri sindirim sırasında üretilen gazın genişlemesi. Yemekten sonra kendinizi şişkin hissetmenin nedenlerinden biri bu olabilir.

2- SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Süt ürünlerinde bulunan şeker, laktoza duyarlı kişilerde çoğunlukla şişkinlik, gaz, mide krampları, mide bulantısı ve diğer sindirim problemlerine yol açar. Bu, vücudun laktozu sindirmek için yeterli enzim üretmediği anlamına gelir. Laktoz intoleransı genetiktir.

3- BUĞDAY

Buğday, çavdar ve arpa gibi tahıllarda bulunan proteinlerin karışımı olan gluten bağırsaklardaki reaksiyonları tetikleyebilir. Genelde çölyak olan kişilerde yani her 100 kişiden birinde bu şikayetin olabileceği belirtilse de bilim insanları günümüzde nüfusun yaklaşık yüzde 6’sının glutene karşı intöleransının bulunduğunu söylüyor.

4- FAZLA BAKTERİ

İnce bağırsak bakterisi eğer fazlaysa antibiyotikler sindirim sistemini zayıftır veya sindirim sisteminin iltihaplanmasına neden olabilir. Bazı bakteriler, midedeki dengeyi korumaya yardımcı olur ancak ince bağırsaktakiler mide astarını tahriş eder.

5- BAZI İLAÇLAR

Aspirin ve antasitler gibi belirli ilaç türleri midede sıkıntıya yol açıp şişkinlik ve gaza neden olabilir. Eğer bu ilaçlardan kullanıyorsanız ve şikayetiniz varsa doktorunuza danışabilirsiniz.

6- BÜYÜK BİR TEHLİKE

Şişkinlik üç haftadan daha uzun sürerse, sinsi bir rahatsızlığın işareti olabilir. Uzmanlar onlardan birinin de kanser olduğu yönünde uyarıyor.

7- ASİT EKSİKLİĞİ

Midedeki asidin az olması yani achlorhydria veya hipoklorhidrat diye adlandırılan durum, midenin gıdaları doğru bir şekilde sindiremediği, bağırsaklarda bakteriyel bir dengesizliğe neden olduğu anlamına gelir. Yemekten sonra şişkinlik yaşanır.

8- REGL DÖNGÜSÜ

Birçok kadın aylık döngüsünün bir parçası olarak şişkinlik yaşar. Östrojen seviyesi yükseldiğinde uterin astar kalınlaşır ve şişme hissi doğurur.

9- YAŞ AĞRILARI

Divertikül yani yaşlanmayla birlikte kalın bağırsaklarda gelişen çıkıntılar da sindirimi etkiler. Nüfusun yüzde 5’inde 40’lı yaşlarında  divertikül geliştiği, nüfusun yarısının ise 80 yaşında bu rahatsızlığı yaşadığı kaydediliyor. Bu rahatsızlık, lifli besin yiyerek tedavi edilebiliyor.

10- HUZURSUZ BAĞIRSAK SENDROMU

Yapılan araştırmalara göre her beş kişiden birini etkileyen huzursuz bağırsak sendromu, kronik bir hastalık. Şişkinlik, ishal, kabızlık ve kramplara yol açan bu rahatsızlığın nedeni bilinmiyor. Belirtileri birkaç gün veya aylarca süren hastalık kadınlarda iki kat fazla görülüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN