Son dakika! CHP'li Enis Berberoğlu tutuklandı

Son dakika! CHP'li Enis Berberoğlu tutuklandı

MİT TIR'ları davasında yargılanan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Berberoğlu duruşma sırasında tutuklanarak cezaevine gönderildi. Öte yandan CHP olağanüstü toplanma kararı alırken, Kemal Kılıçdaroğl'undan Berberoğlu'nun tutuklanmasına ilişkin ilk açıklama geldi.

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında tutuklama kararı verildi. Habertürk Haber Merkezi'nden Serdar Kulaksız'ın aktardığı bilgilere göre MİT TIR'ları davasında yargılanan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun 25 yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklanmasına karar verildi. Berberoğlu, "Devletin gizli kalması gereken belgelerini yayımlamak" ile suçlandı.

ENİS BERBEROĞLU MALTEPE CEZAEVİ'NE KONULDU

MİT tırlarının durdurulması olayına ilişkin "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırılan ve tutuklanmasına karar verilen CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, Maltepe Cezaevi'ne konuldu.

İşlemlerinin tamamlanmasının ardından Maltepe Cezaevi'ne getirilen Berberoğlu, arka kapıdan içeri alındı.

Bu arada, aralarında CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile CHP'li milletvekilleri Ali Özcan, Gamze İlgezdi, İlhan Kesici, Gürsel Tekin ve Barış Yarkadaş'ın da yer aldığı bir grup, cezaevi önüne geldi. Grubun bekleyişi sürüyor.

 

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, Berberoğlu'na verilen cezaya ilişkin Habertürk TV'ye şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dokunulmazlığın kaldırılması konusunda olsa gerek. An itibariyle yapacak bir şey yok. 25 yıl hapis cezası verilmişse, bu karar bir başka mahkeme tarafından (14.-15. Ağır Ceza Mahkemesi) aksi karar alınmadıkta tutuklanması için gereken yapılır. Şu an için herhangi bir vatandaştan farkı yok. İstinaf Mahkemesi olarak bilinen mahkemeye konu gidecek. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ne dosya gidecek. Mesele, MİT TIR'ları meselesi. Sorunlu bir alandı. Sayın Berberoğlu hakkında verilen kararı, eğer verilişse an itibariyle tutuklandı. Kimse bu konuda devreye giremez. Kendisi ya da avukatı itiraz edecek. 25 yıllık bir hapis cezası, kim olursa olsun tutuklamayı gerekli kılabilir."

EŞİNDEN AÇIKLAMA

Enis Berberoğlu'nun eşi karar sonrası, "Ben zaten şok oldum, dosyada delil yok. Belki vicdanlara da hitap eder mahkeme heyeti diye umuda kapılmıştım.Son sözüm şu, protesto ediyor ve kabul etmiyorum. Böyle bir suç yok. Bir şey kanıtlayabilmiş değiller. İddianamede iki şey var, FETÖ'ye üye olmak ve yardımcı olmak gibi bir şey. Onu da ispat edemediler. İkincisi de haber... Zaten her yerde olan bir haberdi." diye konuştu.

Kararın ardından CHP'den çok sert açıklamalar geldi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "CHP'ye karşı devlet zorbalığıdır" ifadesini kullandı. Altay, "Demokrasi yaşasın, yürüsün diyen bütün topluma bir gözdağıdır. CHP'ye yönelik bir devlet zorbalığıdır. En açık faşist diktatörlüklerde bile olsa olsa yapılabilecek bir uygulamayla karşı karşıyayız" dedi.

MYK sonrası Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklama yapacağı bildirildi. 

"YARGITAY SÜRECİ VARKEN..."

"Önünde Yargıtay süreci varken, geçmişte örnekleri olduğu halde, Enis Berberoğlu, TBMM üyesi olmasına rağmen, yürütmenin emrindeki hakim tarafından tutuklanıyorsa bu tuzun koktuğu yerdir" ifadelerini kullanan Altay, "Türkiye'de artık herkesin, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bu uygulamalarının Türkiye'ye ne kadar zarar verdiğinin örneği hiçbir yerde bulunamaz. Şimdi İstanbul Adliyesi’nin bir çadıra, sirke dönüştüğünü, soytarıların krala şirin gözükmek için yargıç kisvesi altında kararlar vermesini kamu vicdanının takdirine bırakıyorum" diye konuştu.

CHP Milletvekili Barış Yarkadaş "Bu kararı siyasi bir karar olarak değerlendiriyoruz. Damatların bir haftada, üç günde serbest bırakıldığı, milletvekillerinin ikametgahlarının sabit olmasına rağmen tutuklandığı bir dönemdeyiz. Bir haber yayınlandığı için Enis Berberoğlu elde hiçbir kanıt, delil, itiraf, işaret olmamasına rağmen sadece ve sadece iktidarı hoşnut etmek için cezalandırılmıştır. Bu gazetecilerin cezalandırılmasıdır.

"BERBEROĞLU İLE GÖRÜŞTÜK"

Enis Berberoğlu ile görüştük. Tutuklandıktan sonra şunu söyledi: "Yaşadıklarımız bir çizgi film dedi. Bir komedinin içindeyiz" dedi. Ve dedi ki "Bu cezayı bana verenler şunu bilsinler. Ben bu cezaevine girerim yatarım, vatanım için yatarım. Ne olursa olsun vatanım sağ olsun" dedi. Yargı önündeki hesaplaşmasının süreceğini söyledi.

AVUKATINDAN İLK AÇIKLAMA

Enis Berberoğlu'nun avukatı Murat Ergül yaptığı açıklamada, "Müvekkilim FETÖ ile mücadele etmiş bir basın mensubu olarak bugün FETÖ üyesi olmakla suçlanıyor. Hukuk olarak utanıyoruz. Enis Berberoğlu'nun avukatı olarak gurur duyuyorum. İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ne için tutuklandı? Damatların serbest bırakıldığı yerde, her duruşmaya gelen İstanbul Milletvekili kaçma şüphesi ile tutuklandı." dedi.

"MORALİ GAYET İYİ"

Enis Berberoğlu'nun eşi adliye önünde açıklama yaptı.  Adliyedeki polis merkezinde eşinin yanından çıkan Oya Berberoğlu yaptığı açıklama, "Morali gayet iyi. Zaten Türkiye'de hukukun h'si yok. Protesto ediyorum çok büyük haksızlık. Enis içeriye giriyor ancak burada CHP tutuklanmıştır" dedi.

ERSAN ŞEN: KONU İSTİNAF MAHKEMELERİ OLARAK BİLİNEN MAHKEMEYE GİDECEK

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, Berberoğlu'na verilen cezaya ilişkin Habertürk TV'ye şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dokunulmazlığın kaldırılması konusunda olsa gerek. An itibariyle yapacak bir şey yok. 25 yıl hapis cezası verilmişse, bu karar bir başka mahkeme tarafından (14.-15. Ağır Ceza Mahkemesi) aksi karar alınmadıkta tutuklanması için gereken yapılır. Şu an için herhangi bir vatandaştan farkı yok. Konu, İstinaf Mahkemesi olarak bilinen mahkemeye gidecek. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ne dosya gidecek. Mesele, MİT TIR'ları meselesi. Sorunlu bir alandı. Sayın Berberoğlu hakkında verilen kararı, eğer verilişse an itibariyle tutuklandı. Kimse bu konuda devreye giremez. Kendisi ya da avukatı itiraz edecek. 25 yıllık bir hapis cezası, kim olursa olsun tutuklamayı gerekli kılabilir."

ENİS BERBEROĞLU KİM?

Kadri Enis Berberoğlu, 5 Haziran 1956 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Eğitim hayatını Avusturya lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamladı, ardından da ekonometride yüksek lisans eğitimi aldı.

1981 yılında Dünya gazetesinde çalışmaya başlayarak gazeteciliğe adım atan Enis Berberoğlu, CNN Türk, Hürriyet ve Radikal gibi kuruluşlarda çalıştı. 29 Aralık 2009'da Hürriyet Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni oldu ve 5 yıl boyunca görevini sürdürdü.

10 Ağustos 2014 tarihinde Hürriyet Gazetesi'ndeki Genel Yayın Yönetmenlik görevinden istifa etti ve 2014'ün Ekim ayında Sözcü Gazetesi'nin yazar kadrosuna katıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin 5-6 Eylül 2014 tarihinde yapılan Olağanüstü Kurultayı'nda, aldığı oylar ile Parti Meclisi'ne seçildi ve böylece siyasi hayatı başlamış oldu. 14 Eylül 2014 tarihinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından İletişim ve Medya ile İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN