Son dakika! Erdoğan-Trump 50 dakika görüştü, iki lider referandum ve Suriye'yi ele aldı

Son dakika! Erdoğan-Trump 50 dakika görüştü, iki lider referandum ve Suriye'yi ele aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın görüşmesi sona erdi. Görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü. Trump görüşme öncesi "Erdoğan dünyanın çok zorlu bir bölgesinde görev yapıyor. Çok çok güçlü bir şekilde ilgili ve açıkçası yüksek not alıyor. Dostum haline geldi" dedi. Trump, Türkiye ve ABD’nin şu anda hiç olmadığı kadar birbirine yakın olduğunu belirtti. İki lider görüşmede ağırlıklı olarak Suriye ve Kuzey Irak'taki referandum konusu ele alındı. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, iki liderin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin gerçekleştirmeyi planlanladığı referanduma karşı oldukları ifade edilerek, bu tür bir adımın ciddi sonuçları olacağının vurgulandığı belirtildi. Açıklamada terörle mücadele konusunda mutabakata da vurgu yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, BM Genel Kurulu toplantılarına ev sahipliği yapan ABD'de ikinci kez bir araya geldi. 22.15'te başlayan görüşme, yaklaşık 50 dakika sürdü ve 23.05'te sona erdi.

17-09/21/59c41aa10f2544396cbda41d.jpg

Amerikalı korumalara rağmen gazetecileri yanına çağıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmenin nasıl geçtiği yönündeki sorulara "İyi" yanıtını verdi. Kuzey Irak ve Suriye'nin ağırlıklı olarak konuşulduğu öğrenildi. 

Erdoğan, medya yöneticileriyle buluşacak ve görüşmeye dair açıklamalar yapacak.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasındaki görüşmede, bölgesel meselelerin çözümü için iş birliğinin geliştirilmesi ve tüm terör örgütleriyle mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi hususlarında mutabık kalındığı bildirildi. Görüşmede, iki liderin, 25 Eylül 2017 tarihinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin gerçekleştirmeyi planlanladığı referanduma karşı oldukları ifade edilerek, bu tür bir adımın ciddi sonuçları olacağının vurgulandığı belirtildi.

TRUMP: ERDOĞAN ARKADAŞIM OLDU

Görüşmeden önce el sıkışan liderler, kameralara kısa açıklama yaptı. Bölgesel konuları ele alacaklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu fırsatı yakaladığımız için kendilerine özellikle çok çok teşekkür ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğini öven ABD Başkanı Trump ise, "Erdoğan dostum haline geldi. Dünyanın çok zorlu bir bölgesinde görev yapıyor. Çok da başarılı işler yapıyor. Bence Türkiye ve ABD'nin şu anda hiç olmadığı kadar birbirine yakın" ifadesini kullandı.

İki lider, son olarak önceki gün BM zirvesinde verilen yemekte bir süre sohbet etmişti. 

17-09/21/59c417592269a23364ad9b55.jpg
Görüşmeye katılan Türk heyetinde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın. yeraldı. Amerikan heyetine ise Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster katıldı.

LİDERLERİN GÜNDEMİ NEYDİ?

Kritik randevunun gündeminde birçok başlık yer alıyor. ABD'nin korumaların kullanacağı silahların satışına ilişkin tasarıyı geri çekmesi, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'ye verilen silahlar, ABD'de bulunan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi ve Kuzey Irak'taki referandum gibi sıcak başlıklar masada olacak.

Bir önceki başkan Barack Obama'nın sekiz yıllık iktidarında tarihinin en kötü dönemlerinden birini geçiren ABD-Türkiye ilişkileri, henüz tam olarak onarılabilmiş değil.

Başkan Trump'ın yaz mevsiminden önce YPG'ye ağır silahlar verilmesine imza atması, örgüt konusunda başından beri farklı pozisyonlarda bulunan Ankara-Washington arasındaki krizi daha da derinleştirdi.

Görüşmeden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, kısa bir açıklamada bulundular.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN