Son dakika! Rusya'dan Esad'a destek, BM'deki tasarıya veto sinyali

Son dakika! Rusya'dan Esad'a destek, BM'deki tasarıya veto sinyali

İdlib'teki kimyasal katliamdan sonra Esad rejimini askeri operasyonlarda desteklemeye devam edeceğini duyuran Rusya, BMGK'daki oylamada tasarıyı veto edeceğinin sinyalini verdi.

Suriye'nin batısındaki İdlib'de dünyayı ayağa kaldıran kimyasal katliamın ardından son dakika haberleri gelmeye devam ediyor.

Rusya, Suriye'deki askeri operasyonlarda rejimi desteklemeye devam edeceğini duyurdu. Suriye'deki muhalif unsurları 'terörist' olarak tanımlayan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Moskova'nın bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) oylamada tavrını açıkça ortaya koydu. Peskov, hava saldırısına ilişkin verileri BMGK'ya sunacaklarını da söyledi.

KRİTİK TOPLANTI 17:00'DE

BMGK, Fransa ve İngiltere'nin çağrısıyla Türkiye saatiyle 17.00'de acil toplanıyor. Yeni Suriye tasarısında başta İdlib'deki olmak üzere Suriye'deki kimyasal silah saldırıları kınanıyor. Şam rejiminden saldırının sorumlularını ortaya çıkarmasını isteyen tasarı, 4 Nisan'daki hava operasyonları ile ilgili tüm uçuş bilgilerini, o gün görevde olan tüm komuta kademesinin listesini Beşar Esad'dan talep ediyor.

Ayrıca, BM soruşturma ekibinin istediği askeri tesiste inceleme yapması ve askeri yetkilerle görüşmesinin sağlanması isteniyor.

BMGK'ya daha önce getirilen Suriye tasarıları, Şam rejiminin müttefikleri Rusya ile Çin tarafından veto edilmişti. BMGK'da bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az dokuzunun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan herhangi  birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

DSÖ: SİNİR GAZI BULGULARI VAR

Dünya sağlık Örgütü, katliamda sinir gazının kullanıldığını açıkladı. Uluslararası örgüte göre, ilk bulgular sinir gazını gösteriyor.

Ölü sayısının 70'e çıktığını belirten Dünya Sağlık Örgütü, organik fosfor da içeren sinir gazının bazı vakalarda tespit edildiğini vurguladı.

Yazılı açıklamada, "Aralarında çocukların da bulunduğu 70'i aşkın kişinin ölmesine yol açan ve yüzlerce kişiyi etkileyen saldırıda yüksek düzeyde zehirli kimyasal kullanıldığına yönelik raporlar nedeniyle alarm durumundayız. Bazı vakaların, sinir gazı içeren organik fosfora maruz kaldığını gösteren bulgular var" denildi.

Örgüt, İdlib'de yaşananların 2013 yılında Suriye'nin Guta şehrindeki vakadan sonra en dehşet verici kimyasal saldırı olduğunu belirtti.

Öte yandan Esad rejimini destekleyen Rusya ve İran' bir uyarıda Ankara'dan geldi.

RUSYA VE İRAN UYARILDI

 Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Müftüoğlu, "Suriye rejimi hava unsurlarının dün İdlib’in Han Şeyhun kasabasında gerçekleştirdiği kimyasal saldırının ardından Rusya ve İran’ın Ankara Büyükelçilikleri nezdinde derhal girişimlerde bulunularak, bu menfur saldırının ateşkes düzenlemesinin son derece ağır bir ihlalini teşkil ettiği muhataplarımızın dikkatine getirilmiş, ateşkes düzenlemesinin selameti ve devamı bakımından son derece riskli bir durum oluşturan bu saldırıyı gerçekleştiren tarafın uyarılması ve benzer ihlallerin tekerrürünün önlenmesi konusunda diğer iki garantör ülkeye sorumlulukları hatırlatılmıştır." dedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN