Son dakika! Uçaktaki 11 kişinin enkazı bulundu, aileler İran'a gitti

Son dakika! Uçaktaki 11 kişinin enkazı bulundu, aileler İran'a gitti

Birleşik Arap Emirlikleri'nden Türkiye'ye gelen ve içinde iş insanı Hüseyin Başaran'ın kızı Mina Başaran ve arkadaşlarının bulunduğu özel jet, İran'ın başkenti Tahran'ın güneyinde düştü. Feci olayda 2'si pilot, 1'i hostes, 8'i yolcu 11 kişi hayatını kaybetti. Uçaktan ilk görüntüler gelirken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, uçağın enkazında 11 kişinin cesetlerine ulaşıldığını bildirdi. İranlı yetkililer, olay yeri yakınına getirilen helikopterle bölgeden taşındığını duyurdu. Acılı aileler İran'a geldi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nden havalanan ve İstanbul'a giderken, İran’ın güneydoğusundaki Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletine bağlı Kiyar ilçesinde düşen 3'ü mürettebat 11 kişinin hayatını kaybettiği kazanın enkazına ulaşıldı. 

11 KİŞİNİN CESEDİNE ULAŞILDI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, dün İran’da düşen Başaran Holding’e ait özel uçağın enkazında 11 kişinin cesetlerine ulaşıldığını bildirdi.

18-03/12/jett2.jpg

Bakanlıktan yapılan resmi açıklama şu şekilde:

“Dün İsfahan’ın 80 mil güneybatısında düşen Başaran Holding’e ait TC-TRB kuyruk tescilli Canadair CL-600 tipi özel jetin kaza yaptığı alanda kaza yeri inceleme faaliyetleri Vali Yardımcısı koordinasyonunda yürütülürken, Türkiye’nin İran Büyükelçilik Müsteşarı da olay yerinde çalışmaları yakından takip etmektedir. Bakanlığımızdan 2’si Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu’ndan, 2’si Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüz’den olmak üzere 4 uzman, AFAD’dan 3 uzman toplam 7 kişilik ekip Kaza mahalline ulaşmıştır. Kaza yerinde 11 kişinin cesedine ulaşılmıştır ve cenazeler İran'ın belirlediği acil durum yönetim merkezine doğru taşınmaktadır. Büyükelçimiz koordinesinde yürütülecek adli tıp ve kimlik belirleme çalışmalarının ardından cenazeler en kısa sürede yurda getirilerek ailelerine teslim edilecektir. Uçağa ait FDR (flight data recorder) ve CVR (cockpit voice recorder) (Karakutular) bulunmuş olup incelemeye alınması için kaza inceleme heyetine teslim edilecektir."

AİLELER İRAN'A GİTTİ

Öte yandan feci kazada hayatını kaybedenlerin acılı ailelerinin İran Şehrekürd Havalimanı’ndaki çaresiz bekleyişi yürekleri yaktı.

18-03/12/bek.jpg

HELİKOPTERLE TAŞINDILAR

İranlı yetkililer, 11 kişinin içinde bulunduğu uçaktaki tüm kişilerin cesedinin bulunarak, olay yeri yakınına getirilen helikopterle bölgeden taşındığını duyurdu.

18-03/12/jett.jpg

İLK KARELER GELDİ

18-03/12/e1.jpg

Zeynep Coşkun, Ayşe And, Burcu Urfalı, Aslı İzmirli, Liana Hananel, Jasmin Baruh, Sinem Akay, Mina Başaran ile 3 mürettebatın bulunduğu uçağın enkazından ilk görüntüler de geldi. 

18-03/12/01-18-1520847379.jpg
Ekipler enkaza böyle ulaştı.

TSK UÇAK TAHSİS ETTİ

Başaran Holding'e ait özel uçağın İran'da düşmesiyle ilgili incelemelerde bulunmak üzere Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri, Genelkurmay Başkanlığı tarafından tahsis edilen bir uçakla kaza yerine gitti. 

18-03/12/e2.jpg 

MOTORDA YANGIN ÇIKTI

Öte yandan İran Acil Durumlar Kurumu Sözcüsü Mücteba Halidi, görgü şahitlerine göre uçağın motorunda çıkan yangın nedeniyle düştüğünü söyledi. 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Şarja OMSJ Havalimanı'ndan, İstanbul Atatürk Havalimanı'na gitmek üzere havalanan Başaran Holding'e ait "TC-TRB" kuyruk tescilli "Canadair CL-600" tipi özel jetin, "teknik arıza" çağrısı yaptıktan kısa bir süre sonra Türkiye saati ile 17.40 sularında İsfahan'ın 80 mil güneybatısına düştüğü belirtildi.

18-03/12/01-4-1520847480.jpg

AFAD BÖLGEDE

Telefonla görüşülen İran Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve İran Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi yetkililerinin "arama kurtarma ekiplerinin kaza yerine henüz ulaşamadıkları, yerel halkın kaza mahalline ulaştığı, yerel halktan destek alındığı" bilgisini verdiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

18-03/12/01-12-1520847489.jpg

"Bakanlığımız İran Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile irtibat halinde olup gelişmeleri yakından takip etmektedir. Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu ile AFAD ekipleri, söz konusu kazaya ilişkin incelemelerde bulunmak üzere Genelkurmay Başkanlığı tarafından tahsis edilen bir uçakla kaza yerine gideceklerdir."

18-03/12/01-11-1520847496.jpg

BU YAZ EVLENECEKLERDİ

Zeynep Coşkun, Ayşe And ve Sinem Akay’ın bu yaz birer ay arayla evlenecekleri öğrenildi. Arkadaşların sırayla birbirlerinin bekarlığa veda partilerine katılmayı planladıkları gelen bilgiler arasında.

İKİSİ HAMİLEYDİ

Burcu Gündoğar Urfalı: İstanbul Teknik Üniversitesi tekstil ve moda tasarımı bölümünde başladığı eğitimini, çift diploma programı ile Fashion İnstitute of Technology New York'ta 2011 yılında tamamladı. Mezun olma projesi ile ‘Critic's Award' alan ilk Türk öğrenci oldu. Hamileydi.

18-03/12/5aa56c2a18c77324cc5455ad.jpg
Mina Başaran, uçak kazasından 1 gün önce sosyal medya hesabından bu fotoğrafı paylaşmıştı.

Sinem Akay: Mavi Jeans'in eski sahibi Çetin Akay'ın kızı Sinem Akay (27) ‘Casa di Denim' adlı jean tasarım şirketinin kurucusuydu. Jasmin Baruh Siloni: Takı tasarımcısı ve hamileydi. Liana Hananel: Lily and Rose mayoları tasarımcısı, evli ve 4 aylık bir bebeği vardı. Ayşe And: Klinik psikolog olan Ayşe And'ın (30) nişanlıydı. Zeynep Coşkun: Yeni nişanlanmıştı, bu yaz düğünü vardı.

İRANLILAR YASTA

Feci olay dün ve bugün İran medyasında geniş bir şekilde yer alırken, kısa bir süre önce nişanlanan ve evlilik hazırlıkları yapan Mina Başaran’ın sosyal medya hesabı ise kısa sürede taziye mesajlarıyla doldu.

18-03/12/fft16_mf10992443.Jpeg

Başaran’ın son paylaştığı ve kazada hayatını kaybeden arkadaşlarıyla birlikte olduğu yukarıdaki fotoğrafın altına 40 bine yakın yorum yapıldı. Yorumlar içinde  Farsça yazılmış binlercesi de dikkat çekti. İranlılar, kazayla ilgili üzüntü ve taziyelerini fotoğrafların altına yaptıkları yorumlarla paylaştı. Gayri ciddi ve ırkçı içerikli bazı yorumlara sert tepkiler gösterildi.

8 CESET TESPİT EDİLDİ

İran'ın resmi ajansı IRNA'ya konuşan Çaharmahal ve Bahtiyari eyaleti Kızılay Kurumu Arama Kurtarma Birimi Başkan Yardımcısı Rıza Zahiri, gece saat 03.00 sıralarında arama kurtarma timinin olay yerine ulaştıklarını, dağcılardan oluşan timin, 8 cesedi teşhis ettiklerini söyledi. 

Zahiri, 2 cesedin yanık ve parçalanma nedeniyle teşhis edilemediğini 1 cesedin ise arama çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

KARA KUTUSU BULUNDU

Öte yandan Çaharmahal ve Bahtiyari Eyaleti Vali Yardımcısı Cafer Meydani, düşen uçağın kara kutusunun bulunduğunu bildirdi. Meydani, kara kutunun Kiyar ilçesindeki Helen Dağı'nda bulunduğunu kaydetti. Hüseyin Başaran özel bir uçakla dün akşam İran'a gitmişti. 

FETÖ KUMPASI MAĞDURU OLMUŞ

Öte yandan özel jeti kullanan pilot Melike Kuvvet'in, FETÖ'nün kumpasına kurban gittiği ve yaşamını sürdürebilmek için sivil havacılıkta pilotluk yapmaya mecbur kaldığı ortaya çıktı. 

18-03/12/5aa603640f254414d0af3a85.jpg

Kaza sonrası sosyal medyada yapılan çirkin yorumlara tüm Türkiye tepki gösterdi.

Ünlü isimler  de sosyal medya hesaplarından çirkin yorumları böyle lanetledi: 

Sunay Akın: Uçak kazasında hayatını kaybeden gençlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum... Ruhları şad olsun kardeşlerimin... (Bu paylaşımın altına bir şey yazmak yok!.. Sizleri, bu üzücü haber sonrasında insan hayatına ve evlat acısına saygı göstermeyen paylaşımlardan dolayı bir dakikalık "kaygı" duruşuna davet ediyorum!)

Can Yılmaz: Düşen uçak ile ilgili sosyal medyada yazılanlara bakınca anlaşılıyor ki, çürümüşüz biz, acınacak haldeyiz...

Hande Doğandemir: Bugünkü üzücü uçak kazasıyla ilgili öyle yorumlar okudum ki insanlığımdan utandım. Böyle acı bir olayda bile nasıl bu kadar acımasız, vicdansız ve kalpsiz olabilirsiniz... Hiç tanımadığınız insanlara karşı bu kadar kin ve nefret dolu olmanın ağırlığını nasıl taşıyorsunuz?

Sadece bu olay değil sosyal medyada ulaşabilmenin verdiği cesaretle kustuğunuz nefretiniz, yaptığınız psikolojik şiddet hiç mi vicdanınızı rahatsız etmiyor, hiç mi gece yastığa başınızı koyduğunuzda içinizi bir huzursuzluk kaplamıyor.. Ben bu sevgisizliği düşündükçe uyuyamıyorum..

NE OLMUŞTU?

Akşam saatlerinde İstanbul'a gelmek için Birleşik Arap Emirlikleri'nden havalanan Başaran Holding'e ait özel Türk uçağı, ülkenin güneybatısındaki Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletinin Şehrikürd kentine bağlı Kiyar ilçesinin Durk Enar köyü yakınlarına düşmüş, kazada 3'ü mürettebat 11 yolcunun hayatını kaybettiği duyurulmuştu. Kazada hayatını kaybeden Mina Başaran 14 Nisan'da Murat Gezer ile evlenecekti. 

İSTANBUL/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN