Suriyeli 7 bin aile Türkiye’de ‘ev’lendi

Suriyeli 7 bin aile Türkiye’de ‘ev’lendi

İstanbul Avrupa Yakası’nda ilk 6 ayda 72 bin 233 konut yeni sahipleriyle buluştu. Her gün yaklaşık 395 aile sıfır konutlarda oturmaya başlarken, yabancı ailelerin sayısı da 25 bine yaklaştı. Aslan payını ilk yarıda, konutta elektrik aboneliği yüzde 727 artışla 7 bin 117’ye ulaşan Suriyeliler aldı.

ÖZEL HABER/ HAMİDE HANGÜL

Türkiye’de ilk yarıda 631 bine yaklaşan konut satışlarında Suriyelilerin payı her geçen gün artıyor. İstanbul’da ağırlıklı Avrupa Yakası’nı tercih eden mültecilerin sayısı, oturumcu ve işletmeci olarak 10 bini aştı. Yine ilk 6 ayda yeni bir konuta taşınan ve evine elektrik bağlatan Avrupa Yakası’ndaki Suriyeliler yüzde 727 artışla 7 bin 117’ye ulaştı.

Türkiye’de 4.2 milyon aboneye hizmet veren CLK Boğaziçi Elektrik’in anlık izlediği elektrik abonelikleri ve ikamet değişiklikleriyle hazırlanan Gayrimenkulün Enerjisi Raporu’na göre, yılın ilk yarısında İstanbul’un Avrupa yakasında 72 bin 233 yeni konutta ilk defa oturum başladı.

6 AYDA 25 BİN YABANCI

CLK Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü İbrahim Gümüşlü, raporun sektör temsilcilerini şaşırttığını ve her kesimden olumlu dönüş aldıklarını söyledi. Gümüşlü, “Yeni verilerle sektörün enerjisinin hız kesmediğini görüyoruz” dedi. İbrahim Gümüşlü, son yıllarda yabancı yerleşimci sayısının artmasıyla birlikte İstanbul’un Avrupa yakasında yabancı elektrik abonesinin sayısının 24 bin 854’e ulaştığının altını çizdi. Bu rakamın konut satışlarındaki artışa paralel olarak yükseldiğine dikkat çeken Gümüşlü, “Nisan-Haziran arasında yabancı ailelerin yerleşim sayısı 6 bin 243 arttı. İkinci 3 aylık dönemde İstanbul’un Avrupa Yakası’nda her gün ortalama 68 yabancı yeni evleri için elektrik başvurusu yaptı” ifadelerini kullandı. Rapora göre, İstanbul Avrupa yakasında geçen yılın ilk altı ayında 51 bin 178 olan yeni konut sayısı bu yılın aynı döneminde yüzde 41.1 artarak 72 bin 233’e ulaştı. Geçen yıl ilk altı ayda her gün 279 abone yeni konutuna taşınırken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 395’e yükseldi. 2016 yılı mayıs ayındaki 14 bin 467 sıfır konuta taşınma hareketi bir rekor olarak ölçüldü.

İKİNCİ ELDE %15.1 DÜŞÜŞ

Konutlardaki ikinci el satış ve kiralamayı yansıta ‘eski tesise abonelik’ başlığında düşüş sürdü. Buna göre 2015’in ilk 6 ayında 182 bin 429 olan var olan binalardaki dairelere taşınma sayısı, 2016’nın aynı döneminde yüzde 15.1’lik düşüşle 154 bin 726 oldu. Geçen Mayıs ayı 22 bin 102 taşınmayla bu alandaki en düşük hareketin yaşandığı dönem olarak göze çarptı. İkinci el alım ve kiralık alanında içerisinde Beylikdüzü, Esenyurt, Avcılar ve Bahçeşehir gibi önemli yerleşim bölgelerindeki hareket dikkat çekti.

YENİ EVLERE GÜNDE 365 AİLE TAŞINIYOR

  * Avrupa Yakası’nda 6 ayda yüzde 41 artışla 72 bin 233 konutun kapısı ilk defa açıldı.

  * Her gün ortalama 395 aile ilk defa biten dairelerin içerisine girdi.

   * Bu, her gün biten 50 dairelik 8 binanın oturumcusu ile buluşmasını ifade ediyor.

   * İkinci el konuta yerleşm, ilk 6 ayda yüzde 15.1 düşüşle 154 bin 726’ya geriledi.

  * Sıfır konutlara geçişte Bağcılar ve Küçükçekmece liderliği Avcılar bölgesinden aldı.

  * Gayrimenkul hareketinde Beylikdüzü, Ispartakule, Esenyurt, Başakşehir öne çıktı.

  * Yabancı ailelerin sayısı ilk çeyreğe göre yüzde 33.5 artarak 24 bin 854’e ulaştı.

  * İkinci 3 aylık dönemde her gün 68 yeni yabancı uyruklu aile abone oldu.

  * İstanbul’un Avrupa Yakası’nda Suriyeli ailelerin abonelikleri 10 bin 367’ye ulaştı.

  * Suriyeli ailelerin, kendi üstüne 9 bin 498 konut ve 869 ticarethane abonelikleri var.

KÜÇÜKÇEKMECE’DE DÖNÜŞÜM HAREKETİ

Gayrimenkul Enerjisi Raporu’na göre, yılın ilk 6 ayında en fazla yeni dairelere yerleşme hareketi İstanbul’un Avrupa Yakası’nın kentsel dönüşüm üssü olarak bina yıkım ve yapım faaliyetlerinin yoğunlaştığı Bağcılar ve Küçükçekmece ilçelerinde yaşandı. Buralardaki sıfır binalara 25 bin 278 ailenin yerleşmesi dikkat çekti. Rakamlardaki artışa bakıldığında anılan bölgelerdeki kentsel dönüşüm faaliyetlerinin meyvelerini vermeye başladığı göze çarpıyor.

SURİYELİNİN KONUTA ELEKTRİK ABONELİĞİNDE YÜZDE 727 ARTIŞ

İstanbul’daki yabancı abone aileler arasında, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin aldığı pay dikkat çekiyor. 2015’in ilk 6 ayında İstanbul’un Avrupa Yakası’nda 860 Suriyeli aile elektrik aboneliği için başvuruda bulunurken bu rakam 2016 yılının aynı döneminde yüzde 727 artarak 7 bin 117’ye ulaştı.

Oturumcu ve işletmeci olarak bakıldığında İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki Suriyeli aile sayısı 10 bin 367’ye ulaştı. Sadece haziran ayında 1.736 aile konut aboneliği için başvuru yaparken, 163 Suriyeli de işyerlerine elektrik aboneliği talep etti. Öte yandan işyeri abonelikleri bakımından da yine geçen yıl Ocak ayında 5 olan abonelik sayısı Mayıs ayında bir rekor kırarak 196’ya ulaştı. Rakamların sürekli olarak artması Suriyelilerin artık İstanbul’daki ticari hayata da uyum sağladığının önemli bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. CLK Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü İbrahim Gümüşlü,  “Nisan-Haziran döneminde yabancı ailelerin yerleşim sayısı 6 bin 243 arttı” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN